ELISABETH

Dessa nätter!

Nu måste jag be er om lite tips och råd angående nätterna! Först och främst så vet jag att Åkes rutiner kommer ändras fram och tillbaka till oändlighet men jag vill ändå be er om lite input här.

Det är nämligen så att vår bebis sover som en gud överallt, i vagnen, i sin lilla röda vagga, på en kudde i soffan, i folks knän och igår också hemma hos svärmor. Inga problem med tryggheten alltså, får jag känslan av. MEN, när kvällen nalkas och vi ska lägga oss i sovrummet börjar svårigheterna. Det har inte med tidpunkten att göra eftersom vi har lagt oss ibland vid 22 och ibland efter midnatt och precis innan vi går till sängen sover han ofta i vardagsrummet. I sängen har vi hans babynest mellan oss och första nätterna gick det ändå rätt bra att sova. Nu på sistone ligger han vaken stora delar av nätterna, även fast han nyss ätit, rapat och bytt blöja. Ibland ligger han bara vaken och kikar, ibland skriker han. Han skriker inte på samma sätt som han gjorde när han hade magknip, det kan man se på hans kroppsspråk, utan bara mer ett frustrerat skrik.

Leif brukar ta upp honom på bröstet och då somnar han direkt och jag brukar också liggamma och då somnar han också. Därför tror jag att det kanske har att göra med att han vill ha närhet? Fast på dagtid sover han så otroligt lugnt utan kroppskontakt hela tiden, nu ligger han till exempel i köket och snarkar och jag sitter i ett annat rum.

Jag har också funderat om det har att göra med att han ligger obekvämt. Vi har ju från början, redan på BB lagt honom på kuddar och mjuka filtar och vårt babynest är mer eller mindre stenhårt i botten. Vi brukar bunta upp det med mjuka saker men då blir kanterna för låga och han kan lätt råka hamna utanför.

Så frågan är alltså vad som kan vara problemet? Om vi hade suttit i vardagsrummet hela natten är jag säker på att han hade sovit mycket bättre. Funderar på att köpa ett nytt babynest, med mjukare stoppning och lite större i storlek eftersom det vi har snart känns för litet också. Eller ska vi testa lägga honom i vaggan i sovrummet? Tycker det känns lite för tidigt och krångligt, det är ju så bekvämt att ha honom nära!

Vi sover lite i omgångar så vi är egentligen inte så trötta men det är mest jobbigt för Åke. Han sover så bra på dagarna och man ska ju inte väcka bebisen när den sover, men ibland tänker jag att han kanske sover för mycket på dagarna och därför är vaken på nätterna?

Ja, ni hör ju, jag behöver lite ideér! Ge mig alla era tips! Och förresten, ha en underbar fredag!

FullSizeRender (9)

Vår lilla älskade nattsuddare!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Jag har en dotter som kom 1dec. Vi har använt babynest från dag ett och använder det fortfarande. Hon somnar ute i soffan på kvällen i det, sen bär vi över nestet till sängen så slipper man väcka upp henne. Där sover hon hela natten sen, tar upp henne och ammar bara. Men i början såklart ville hon ha närhet hela tiden, hon sov ofta på mitt bröst om nätterna. Tycker det är lite väl tidigt att börja fundera på nattrutiner när bebisarna är så små. Som du skriver så får man göra allt utefter deras behov, som ni gör, låta han sova på bröstet. Tycker du ska köpa ett nytt nest som han får sova i, ta med det när ni är borta också. Lycka till.

  2. Viktoria

    Vi har hyrt en lugn och ro vagga på bvc det blev våran räddning. Vår lilla kille har problem med magen och mjölkprotein och vaggan har verkligen hjälp med magen också

  3. Sofia

    Prova vaggan eller spjälsängen. Och öppna upp babynestet nertill när han börjar bli för lång för det. Annars prova med ett täcke format som ett nest upptill i spjälsängen bara, funkade för oss på dottern 🙂
    Lycka till!

  4. Nathalie

    SÅ fin pojke ni fått! Vår pojke var likadan, till slut tog vi bort babynestet (även om man helst inte bör sova med dom så nära en själv då dom är så små). Det blev som ett nytt barn, genast då han fick ligga hud mot hud så sov han hela nätterna förutom att han vakna för mat 1 eller 2 gånger. Så sov han ända fram tills han blev ca 5 månader, då började han sova sämre än sämst och det gör han fortfarande (snart 11 månader), men det beror nog på något annat som jag inte lyckats lista ut ännu 😀 …

  5. Sabina

    Våran var likadan. Först och främst vill jag tipsa om att lägga bebin på sidan som jag såg flera andra också tipsat om. Detta visade de redan på BB med Ingrid, och barnmorskan sa ”jag gillar inte heller att sova på rygg jämt”. Finns en fiffig kudde som heter babysleep, som man kan använda. Den ska även vara bra för att undvika/lindra platt skalle. annars bulla med filt/handduk bakom rygg.

    Det som dock hjälpt oss med nattsömn är faktiskt att låta henne sova med pappan. Hon kan sova med mig om jag liggammar och hon dåsar till, men annars går det liksom inte. Jag vet inte om det luktar mjölk och hon blir distraherad? Hur som helst löste vi det i början genom att sambon tog henne hela nätterna och kom in med henne när hon skulle ammas. Nu när han jobbar tar han henne på helger och ibland en veckonatt. Han har en flaska utpumpad mjölk och båda somnar oftast om på några minuter när hon ätit. På så vis får vi båda några underbara sömnnätter i veckan! Hon är förresten fyra månader 🙂

  6. Mika

    Min lilla tjej som nu är 13 veckor blir orolig när det är helt mörkt i sovrummet på natten, vi köpte en barbapappa nattlampa ifrån Pabobo, den blir inte varm och den ligger nu i sängen hela natten. Förutom att vår tjej blev mycket lugnare av att se oss underlättar den blöjbyten i sängen, ge nappen och amma utan att tända någon mer belysning. Vi köpte lampan som laddas med en platta under dagen och den lyser i ca 11 timmar. 🙂

  7. Lisa

    Vår första son upptäckte vi tidigt att han ville sova själv på natten, så han har sovit i sin spjälsäng redan från början. Nu två år senare kan han fortfarande inte somna med oss i vår säng.

    Ny vår en månad gamla son visar sig vara tvärt om. Han sover i babynestet på min sida av sängen och för att somna ska vi ligga ansiktet mot ansikte. Han somnar också lätt om han ligger på oss, han kräver närhet!
    Vi bär hans babynest runt i huset, så han alltid sover i det där vi är, i sovrummet, köket, vardagsrumner… Han ligger även i det i väntrummet än så länge!

    Men visst är han lite svår att söva om minst en av amningarna under natten.

  8. Caroline

    Vår dotter har aldrig riktigt gillat att sova brevid oss i våran säng, det märkte vi när hon var några veckor gammal, hon sov jättebra på dagarna i sitt babynest, spjälsängen eller i sin gunga men när det kom till att sova i våran säng på nätterna så upplevde jag att hon inte alls var nöjd, sov väldigt oroligt och vaknade lätt. Vi började att lägga henne i hennes babynest i spjälsängen och jag tyckte det fungerade mycket bättre, såklart vaknade hon och ville amma flera gånger per natt men när hon sov så sov hon verkligen mycket djupare. Och så har det fortsatt, nu när hon är lite äldre så vill hon somna själv på kvällen i sin egna spjälsäng med en liten nattlampa på. Såklart känns det tryggast att ha sin lilla bebis i samma säng som en själv, + att det är väldigt bekvämt med amning. Men vi ångrar inte att vi testade för för våran lilla tjej så fungerade egen säng mycket bättre. Både vi och lillan sov mycket bättre!

  9. Linda

    Precis så va de med vår lilla son oxå. Sov jätte bra på dagarna i sitt babynest i soffan eller i vagnen. Sen på natten la vi babynesett mellan oss och då passade de plötsligt inte. Vi höll på så ett tag och ingen av oss tre sov speciellt bra. Sen testade vi att lägga babynesett i hans spjälsäng och han sover som en pr=)ins, han älskar att ligga där, bara jag som i början tyckte att han låg lite för långt i från mig=). Men idag är han 10 veckor gammal och sover 8 timmar i streck på natten, men han börjar växa ur sitt babynesr. Så jag tycker ni kan prova att låta Åke sova i sin vagga, prova. Går de inte så går de inte, men då har ni i iallafall provat. En sak har då vi lärt oss och de är just att man får prova sig fram hela tiden. En metod som fungerade förra veckan kanske inte alls fungerar denna vecka. Söt är han i iallafall er lilla Åke;)

  10. Emilia

    Ja dessa små älskade ungar och nätter! Känns som vi prövade det mesta i början. Nestet avskydde han, likaså vaggan. Första fem veckorna sov han i princip bara på mitt bröst, eller på dagtid i vagnen. Sen lyckades vi få till liggamningen och nu låter jag honom helt enkelt ligga kvar på sidan av bröstet när han ätit klart. Tror som någon skrev ovan att tystheten kan spela stor roll, men samtidigt vill man ju att de ska lära sig att komma till ro även när det är tyst. Har också läst att barn inte kan producera melatonin (sov-hormon som utsöndras när det är mörkt och tyst) före 4 månaders ålder. Har egentligen inga vidare konkreta tips att ge. Men om det är till nån tröst så är du förmodligen inte ensam om det ni går igenom 🙂

  11. Josefin

    Jag skulle prova ta bort babynestet. Alternativ ta babynestet även på dagtid så han vänjer sig, om ni känner att det är viktigt för er. Att alltid i samma kudde/filt närvarande vid sovning är bra, då relaterar tillslut barnet det med sömn. Då brukar det inte spela sås tor roll.

    Vår son hade en period, men då var han nog några månader då han sov på dagarna och vaken på nätterna. Tillslut blev situationen så ohållbar så jag gick lite mot mig själv och väckte honom 7 en morgon. Sedan dess har han somnat mellan 7-8 varje kväll och vaknat 6-7 varje morgon och skött ändringarna kring dagsovningarna själv. Han blev mycket nöjdare. Säger inte att det funkar för alla, men det kan ju vara värt att prova innan en går bananas. 🙂 Lycka till och hoppas att ni får till nätterna så att det passar hela familjen. 🙂

    1. Josefin

      Just det, vilket bra språk det blev. MEN idag är sonen 2,5 år. Så jag är glad att jag väckte honom den där morgonen 🙂 Var inte så pigg just då, men nu så.. 🙂

  12. Eme

    Har två pojkar, en treåring och en på fyra månader. Dom har båda två sovit gott överallt på dagen, i vagn, babyskyddet, babygymmet osv osv. MEN dom har båda två sovit sämre då vi haft dom i våran säng som bebisar. Dom har båda två sovit i sin spjälsäng redan från första veckan. Sen att treåringen numera gärna sover i våran säng är en annan femma 😉

  13. Linda Knutsson

    Vår dotter hade i början svårare o komma till ro på natten oxå mycket beroende på att det var tyst. Bäbisar är ju vana vid ljud från magen och sover då lättare även på dagen då man själv pysslar med saker o ting så det låter. Men just på natten blir det ju knäpptyst, så ett tips är att hitta något som låter. Brusande ljud, hjärtljud eller liknande brukar gå hem. I början testade vi o ha tven på när hon skulle somna på lite halvhögt plus att då blir det inte kolsvart heller, sen när hon väl somnat så stängde vi av försiktigt efter ett tag. Vi fixade även en speldosa med lite musik på och en vibbrationsgrej som har använts flitigt i hennes säng. Ibland så har hon till och med sovit med den precis vid örat för o kunna somna lättare.
    Ett tips är oxå att öva honom att sova i babynestet/ där han ska sova på natten, på dagen oxå för att han ska känna sig trygg i sin sovplats. Jag tog i början och använde ett örngott ett tag själv, sen när den luktade ”mamma” fick Melicia den i sin säng så det liksom luktade tryggt. Vi sövde Melicia i babynestet från början och tog med det i vagnen, när vi skulle bort mm för att alltid ha hennes trygga lilla plats med så den vande hon sig att somna gott i. Och den var superbra sen när vi skulle vänja henne o sova i egen säng, då la man bara över den i spjälsängen och hade den där ett bra tag tills hon var så van vid egen säng att vi kunde plocka bort den utan att hon märkte de.

    Även om bäbisar inte vet vad dag och natt är så har vi alltid varit noga med att göra som en natt/läggnings rutin ända från början. Med att ”den tiden är det dags o sova”, då är det pyjamas innan, varva ner,mysa lite i sängen och sen nattamma & godnatt. Om hon vaknat på natten så har vi inte gjort nån stor grej av det för o inte ”väcka” henne för mycket utan gjort allt i sängen utan att tända mm. Ammat henne och försökt söva henne igen utan att direkt prata eller nått annat..(det ska liksom vara tråkigt o vakna på natten) 😛

    Sen handlar nästan allt om att känna in sin lilla bäbis så gott det går, och följa med bäbisens rytm. DET blir bättre tro mig, vi har haft ett svårsövt barn från dag 1 så jag vet hur det är. Men det är bara o hålla ut o tänka på att det är en vääääldigt kort tid som det känns svårt o läsa av sitt barn o veta vad man ska göra. Sen helt plötsligt så bara vet man & det mesta känns lätt o självklart 😀 Tyvärr kommer ju inte bäbisar med en instruktionsbok..
    LYCKA TILL 🙂 //Robertsforsmamman !

  14. Åsa

    En sån liten vet inte vad natt och dag är. Det tar ett tag för bebis att lära sig. Det är bara att låta bebis bestämma ett tag. Det ordnar upp sig längre fram. 🙂

  15. Sara

    Jag har en dotter på åtta veckor och hon har aldrig velat somna på rygg så jag lägger henne på sidan och är noga med att byta sida vid varje omnattning. Sen är mitt bästa tips att göra allt i sovrummet, jag både bytar blöja och ammar i sovrummet med en svag lampa. Sen när hon ska rapas efter matning så håller jag henne sittandes alltså inte lägger henne över axeln, gör jag det blir hon klarvaken 🙂
    Hoppas ni hittar ett knep som funkar för er, allt blir så mycket jobbigare när man inte får sova på natten.
    Massvis med kramar!

  16. Erika

    Hej och glad fredag!

    För oss funkade det att rulla ihop ett täcke från två håll så att dottern låg i en smal grop i mitten, sidorna blir som på ett babynest. Hon sov gott när hon låg trångt om du förstår hur jag menar. Hon ogillade att ha för mycket utrymme nattetid. Blev mjukt och mysigt.

    Hoppas ni hittar något som fungerar.
    Trevlig helg!

  17. Caroline Stoltz

    Jag skulle testa lägga honom i vaggan. Han kanske vill ligga själv alternativt på någon?! Alla bebisar vill inte ligga mellan föräldrarna i stora sängen.
    Det kan också bli så att ju längre tid han får ligga mellan er, desto större möjlighet att han inte kommer acceptera att ligga själv sen. Det säger jag av erfarenhet från min dotter, hon sov inte en natt i sin spjälsäng när hon fick ligga mellan oss i början. Nu är hon 5 och sover fortfarande som en kratta i sin säng 😉
    Kanske är lite rädd när det är mörkt?! testa att ha lite mer lampor tända.

    Vet inte om detta är något som kommer hjälpa er med Åke, men det är i alla fall två förslag på saker som kan vara orsaken till oviljan att sova

  18. Jessica

    Hej har en liten kille på 7 veckor som var likadan. Vi fick tipset från BVC att försöka hålla honom vaken på eftermiddagen. Sen kom vi på att han inte gillar att sova på rygg, så han ligger på sidan i sitt babynestet & sommar varje kväll runt 22:00. Hoppas de blir bättre med Åkes sömn 🙂

  19. radiogramofonen

    Hej! Jag sov med sonen på min arm hans första 6 månader i livet. Jag sover stilla och vi vände på oss när han käkat på natten:) jag måste nog säga att vi sov otroligt bra hela gänget det första halvåret men huruvida det berodde på att han fick mycket närhet eller ren tur törs jag inte sia om;) hoppas det löser sig och världens största Grattis till fina Åke!