Ekonomen tipsar om ekonomi – En till LOPPI.se webbplats

Ekonomen tipsar om ekonomi

Viktigt att jämföra alternativ inför större ekonomiska beslut

Ibland står man inför val som kan ha avgörande ekonomisk betydelse.

Kanske letar man efter ett nytt boende. Kanske vill man genomföra en länge efterlängtad resa. Kanske är detta något man länge drömt om.

Eftersom stora beslut också ofta kan innebära stora ekonomiska åtaganden, är planering och budgetering en viktig faktor. Det kan nämligen vara lätt att man rycks med när budgivningen börjar, eller det är dags att välja resmål och hotell.

Genom att ta hänsyn till de saker man värdesätter, och räkna på de kostnader nya beslut kommer medföra, kan man skapa en realistisk budget, och därigenom lättare hålla sig inom ramarna för de nya besluten.

Inget blir ju tråkigare än att det man länge drömt om i slutändan visar sig bli en ekonomisk mardröm, eller hur? 🙂

Inför vår senaste resa bestämde vi oss därför att, för säkerhets skull, öppna en kontokredit. Kontokredit är en relativt ny finansieringslösning, som likt ett kreditkort, endast kostar vid användning. Den här gången behövde vi inte nyttja den, men det känns bra att veta att möjligheten finns, om det skulle behövas.

Eftersom dessa lösningar kan skilja sig mycket i både kostnad och räntor, så använde vi jämförelsetjänsten SmartRate för att hitta en lösning som inte påverkar vår UC score.

Det hade nämligen inte känts något vidare om vår UC score påverkats av en tjänst vi eventuellt inte behövde använda.

Med hjälp av SmartRate var det även möjligt att få en god överblick över hur olika belopp skulle påverka vår privatekonomi. Genom att lägga in olika lånebelopp var det möjligt att se hur den effektiva räntan påverkades. Det kan, i slutändan, faktiskt skilja sig ganska mycket.

Inför nästa stora ekonomiska beslut kommer vi definitivt använda denna tjänst igen. Det gav oss nämligen en bättre överblick än om vi skulle vänt oss direkt till någon av de banker som erbjuder samma tjänst.

Hoppas ni också kan finna nytta av den!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.