Ecochicas

Nattjäst – perfekt att sätta en deg och vips så har du nygräddat bröd till frukost!

När jag vill lyxa till det lite så brukar jag göra eget bröd – så himla mysigt till helgfrukosten tycker jag, eller som nu, när många kanske är lite lediga med barnen på höstlovet.
Du slänger i hop det här på 5 minuter och imorgon knådar du upp det lika snabbt. Busenkelt.
Enkel lyx helt enkelt som sätter guldkant på tillvaron!
Håll till godo och trevlig frukost!
25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
91/2 dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
Gör så här:
  1. 1. Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur 1Ž2 tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
  2. 2. Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.
  3. 3. Tips! Vill du göra ett helt bröd i gryta går det alldeles utmärkt! Sätt då in en gjutjärnsgryta med lock i den kalla ugnen och låt värmas upp samtidigt med ugnen till 250º. Tag ut grytan när ugnen är varm och häll snabbt över degen i den och sätt på locket. Grytan ska inte smörjas.
  4. 4. Grädda i ca 50 min. Tag av locket efter 40 min och stick ev in en termometer. När den visar 98º är det färdigt. Ev kan du behöva lägga över en folie om du ser att det börjar brännas mot slutet.

 

IMG_9223

IMG_2228

IMG_7840

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.