Dessie – en hjärtebarnsmamma

Vem bestämmer?

Jag har alltid varit mån om vad Alicia haft på sig och velat välja åt henne. Hemma är det kanske inte så jätteviktigt, men när man ska bort eller få besök så är det superviktigt för mig att barnen har hela. rena och fräscha kläder på sig. Har dock reagerat på senaste tiden att många i omgivningen låter barnen gå på kalas i mjukisbyxor, något som för mig är ett stort NONO eftersom jag anser att man klär upp sig på kalas, stor som liten. Men samtidigt ska man inte klä sig själv eller små barn i obekväma kläder bara för att vara fin. Ett mellanting kanske?

Alicia har en stark vilja, precis som barn ska ha. Hon har även problem med kläder som inte sitter som hon vill. Byxor som är för långa viker hon upp, eller får panik. Tröjor som armarna är 1cm för långa, enligt henne, viker hon upp eller får panik. Strumpor drar hon i allt vad hon kan så dom hamnar uppe vid knäna. Lite sådär lagom petig.

Sen hon var i tvåårsåldern har hon tyckt om klänningar, och att få klä upp sig. Sen vid tre års ålder kom det där med att välja själv. Spännande! Vi har haft en kamp med henne. Vi har tyckt att det är vi som föräldrar som ska bestämma vad hon ska ha på sig, vad som är lämpligt för uteleken, för förskolan, för kalaset osv.

Ett tag låste vi hennes walk-in-closet, men hon tog sig in ändå. Kan ni tänka er hur det såg ut efter att hon rotat? Jesus.

Ett tag bestämde vi tillsammans innan läggdags vad hon skulle ha på sig dagen efter. Men på morgonkvisten kunde hon få för sig att det inte alls blev bra och gick loss på garderoben.

Alicia har som sagt en förkärlek till klänningar, men eftersom vi ändå är fyra personer i den här familjen så blir det en hel del tvätt, och sååå kul är det inte att tvätta. Visst kan hon få använda sina klänningar på förskolan och hemma, men då kan det också sluta med att klänningarna är ”slut” när det är dags för kalas och hon vill klä upp sig. P.A.N.I.K

För några veckor sen började hon med ett ganska smart drag, men ack så tråkigt för oss. Vi la fram kläder på kvällen, hon blev småsur över mjukisbyxorna som lades fram inför morgondagens förskola. Sen ”råkade” hon kissa på sig. På byxorna. Ojsan.

Vi tog fram nya mjukisbyxor, men ojsan igen. Kiss på byxorna.

Jag gav upp. Orkar inte med att bråka och tjafsa över såna saker som kläder. Vill hon ha omaka par strumpor, randiga leggings, blommig kjol, randig tröja och rutig kofta så får det va så. Det är ju trots allt Alicia som ska ha kläderna på sig och känna sig bekväm.

Hur gör ni? Vem väljer och vad väljer ni?
Går barnen på kalas i mjukiskläder?
Är det ok med finklänningen på förskolan?
Får de välja själva?
Vem bestämmer?

Dagens Alicia 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. michan

  Mina barn väljer själva, nu är dom killar och äger inga så där superfina klänningar, men det händer att nån av dom tar på sig skjorta till dagis/ skolan och då får dom det. Det ända jag lägger mig i är om kläderna är lagom varma, vill min son ha en t-shirt till skolan säger jag att då får han ha en långärmad under tex.
  Min äldsta vägrar att ha nåt som inte e mjukisbyxor för allt är konstigt, jobbigt obekvämt så nu köper jag inget annat. (Känns så där lagom kul när han växer ur byxorna och bara använt dom en gång.) Han har ett par fin byxor som han har på kalas och det har han accepterat efter ett utbrott ifrån mig, att man har inte mjukis byxor och skjorta på kalas.

 2. Josefinkan

  Hej, kom in hit via ida-marias blogg-brukar va kul att veta;) våran 5-åring har nog fått bestämma sedan hon var tre… Alltid leggings och klänning. Vägrar mysbyxor eller jeans. Missmatchar ofta, men hon är ju ett barn så då kan det se lite charmigt ut;) ibland vill hon ha en tofs o en fläta, ibland prickigt, blommigt, randigt och rutigt, olika sockar kan va snyggt ibland tycker hon. Go for it;) Men kalas däremot, då måste jag tycka att det passar ihop! Vi väljer våra krig då vi måste kriga om så mkt annat med våran envisa unga madame!

 3. Lizette

  Här bestämmer vi. Mio kan få välja tröja eller byxor men det är de gånger vi ber honom hämta själv.
  Mio har blandat jeans/mjukisbyxor på dagis då det ska vara bra att leka i och inte trycka in i magen eller liknande.
  Båda barnen kläs upp vid kalas men Mio brukar vilja byta från skjorta till tröja direkt när vi är framme vilket han ibland får göra (beror på kalaset).

 4. Therese - Mamma till Casper :)

  Jag väljer oftast kläder till Casper, lägger fram dom kvällen innan, han är oftast nöjd med de jag tagit fram och är han inte de så får han välja själv 🙂 Han använder både jeans och joggingbyxor i skolan, t-shirt och en hoodtröja 🙂

  Han är alltid uppklädd på kalas. Jeans och antingen skjorta eller nån snygg tröja samt sitt fotbollshalsband och sitt Casper-armband 🙂 Casper brukar själv få välja skjorta eller tröja bland de jag plockat fram som är kalasfina 🙂

 5. Desirée

  Det där känns som en resa utan slut hemma hos oss med. Det fungerar ganska bra för oss att välja kläder kvällen innan (ta i trä). Vid kalas brukar jag lägga fram tre olika alternativ så känner hon ändå att hon ”får välja”. Det händer såklart att vår dotter också strejkar och då får jag bestämma snabbt om det är en strid värd att ge sin in i. Betyder klädvalet mest för henne eller för mig…..?