Magen vecka 12 (11 +0)

12 veckor! Snart är de mest kritiska veckorna över! Inte för att det ger några garantier, men ändå… Förra veckan kräktes jag två gånger, hoppas jag klarar mig denna vecka… Har redan gått upp två kilo… Är det mycket? Hur mycket gick ni upp de 12 första veckorna? Jag ska verkligen försöka hitta suget att gå till gymmet. Undrar vart jag skall leta?

Såhär står det om vecka 12 på MinBebis.com:

De flesta bebisar är lika långa kring den här tiden, då kan man mäta bebisen för att se vilken graviditetsvecka du är i om du inte kom ihåg senaste mensen. Din bebis kan klia sig och suga på tummen.

Bebis

Drygt 6 cm lång och väger 9 till 13 g. Man använder bebisens mått för att se vilken graviditetsvecka du är i, eftersom de flesta bebisar är lika långa den här tiden. Det går att höra bebisens hjärtljud. Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). En del bebisar kan redan nu klia sig, suga på tummen, sträcka ut armarna och sträcka på sitt lilla huvud.

Hjärnan har två kritiska utvecklingstadium, det ena är mellan vecka 12 och 18 och det andra är mellan vecka 24 och 36. Äter du mediciner? Tala med din barnmorska om det nu, för fel mediciner vid graviditet kan skada din bebis nu och för all framtid.

Du

När den tolfte veckan är över känner de flesta gravida ett lugn och att det är dags att berätta för vänner och familj. Forskning har visat att det är de 12 första veckorna som är de mest kritiska i fostrets utveckling. Illamåendet avtar, vikten har för de flesta ökat med 1,5 och 4 kg. Vikten beror förstås på hur pass illa du har mått. Livmodern tar upp hela bäckenet nu och kommer när graviditeten når mot sitt slut vara ända upp i revbenen.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

SAM_1346

Puss

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. annasdagbok

  Vilken söt liten mage du börjar få :) Som dom andra skriver så är det ju olika tillväxfaser man går igenom så ta det lugnt pizzan ser ju jätte god ut också :)
  Tack för resaurang tips, det ska jag kolla upp!

 2. mjukisida

  Det är faktiskt skönt när 12 veckor passerar, jag slappnade automatiskt av då. Jag tror att jag hade gått upp runt 4 kg vid 12 veckor och nu i vecka 37 så har jag sammanlagt gått upp 8kg så det behöver inte öka i samma takt hela graviditeten.

 3. 2barnsmamma2011

  Vad härligt med v.12, det är en efterlängtad milstolpe. :)
  Jag har gått upp 13 kg totalt nu i v.36 och jag tror att jag gick upp 6 av dem till v.12 någonting.
  Varför tvinga sig iväg till gymet om det tar emot. Ta en skön promenad istället. Man får faktiskt gå upp i vikt när man är gravid, det hör lixom till :)
  Kram

 4. Josefine

  Va roooligt snart har du gått dina första 3 månader ;)
  Åh när det gäller vikt tror jag att jag la på mig en 2-5 kg..

  Jag hoppas att ditt illamående snart ska ge med sig, mitt gav sig juh vid vecka 15 elle rnått om jag minns rätt :)
  Kraam

 5. Magda

  Jag gick NER 14 kg framtill v.16 sen vände det upp igen när jag kunde äta igen (mådde illa hela tiden men spydde aldrig) och då kom kilona snabbt tillbaka vill jag lova! haha.
  Tror inte det finns nåt som är onormlat när en är gravid, tydligen kan en ju må hursomhelst o allt är normalt enligt BM :)

  Kul med v.12. och vilken ursöt liteliten bula du har nu :) KRAM

 6. mamamalin

  Jag hade gått upp till 68 kg redan till v 12 =). Från 62 då =P. SÅ jag hade FROOOOOSSAT kan jag lova hahah =). Skönt för dig att det startskottet snart är förbi!

 7. millasblogg

  Härligt att vecka 12 är här!! Vet att jag börja slappna av lite mera då. KOmmer inte ihåg va mkt jag gått upp men man kunde ana en liten kula…men gick fortfarande att dölja om man ville. ..hoppas du slipper spyeriet denna vecka!
  Kram!