BABY 8 MONTHS UPDATE – Danijela Pavlica
dani

Danijela Pavlica

BABY 8 MONTHS UPDATE

8 months
7900g & 69,5 cm

Utveckling Bebis: Igår blev Vienna 8 månader och jag vet att jag inte uppdaterat så mycket kring hennes utveckling förkom i början. Men det kändes på något sätt som att det tog stopp ett tag.

Nu har det i alla fall hunnit hända hur mycket som helst. Hon är så otroligt duktig och har börjat envisas med att tex äta själv. Och jag lägger fram mat i hennes tallrik så matar hon sig själv. Hon vill även hålla klämmisarna själv och dricka ur glas även om hon inte riktigt förstår exakt hur.

Hon har inte fått några tänder än men dom kommer väl snart. Man ser att det är på ingång. Tandköttet är lite lätt vitt så de e något som kommer att komma snart. Hon började tidigt kanske redan vid 5-6 månader att rulla något extremt så att börja krypa har inte varit ett prio men nu så har hon i alla fall börjat försöka ta sig framåt. Hon står på alla fyra och gungar lite lätt fram och tillbaka.

I matväg så äter hon det som serveras men är just lite mer kräsen när det kommer till mat. Hon älskar grönsaker och frukter. Sötpotatis slinker ner men när de kommer till vanlig mat så är hon fortfarande lite skeptisk men vi övar och försöker ha så kul som möjligt så hon inte får en dålig bild av det.

Vi var på BVC idag och hon ligger på kurvan. Exakt mitt på kurvan så om lagom hade haft ett ansikte så hade det varit Vienna. Hade så gärna velat ha tips från er på vad era små gillar att äta. Idag kokade jag tex broccoli och morötter och gjorde till små små små bitar då hon inte har tänder än och toppade med lite smör och gav henne.

Varför jag inte gjorde puré av det var för att hon ska låta sig konsistensen av bitar. Hon har nämligen haft svårt för det innan. Men de gick hur smidigt som helst och hon matade sig själv också.

Senare ska jag ge henne lite äggröra också tänkte jag. Men behöver mer tips på lättare grejer som ni tror hon kommer gilla som går hem hos era barn. Ville ge henne lite köttbullar i små bitar men rädd att hon inte klarar av det eftersom hon inte har tänder. Vad tror ni?

Förutom maten så är hon väldigt normal i utveckligen för övrigt tror jag. Alla barn är så olika så lite svårt att säga men vissa grejer e hon snabbare och bättre på och andra inte liksom.

Jag: Förutom att jag just i stunden är sjuk och lyckats smitta Vienna också så mår jag bra. Det känns som att man verkligen förstått sig på varandra nu och allt flyter bara på. Relationen till ens partner är bättre och ja allt känns bara kanon.

Bästa: Det bästa måste nog vara bebisar o den här åldern. Alltså allt har varit otroligt mysigt men just den här åldern är speciell. Nu kan jag inte spå i framtiden så vet inte ifall de blir ännu bättre vilken jag givetvis tror men just nu tycker jag att hon är perfekt. Vi har roligt ihop och hon är mysig och kramas och bara ger så mycket kärlek att man blir chockad. Sömnen är på sin plats och allt är verkligen kanon.

Sämsta: Jag är verkligen inte den som är den som inte kan dela med mig av dåliga saker som händer oss men jag måste nog säga att just nu är fan livet perfekt. Förutom att vi ligger hemma sjuka förstås hehe men bortsätt från det så kan jag fasiken inte klaga. Antar att vi inom kort kommer få problem när tänderna drar igång och något språng som e mindre roligt men då får vi ta itu med det då. Just nu kommer jag bara att njuta av den här tiden.

Funderingar: Har egentligen inga direkta funderingar förutom de där med maten då. Hur ofta matar ni era barn som är jämngamla som Vienna och vad får dem? Finns det något som e bra och nyttigt som era barn gillar. Och den är de väl vara lite allmänt om situationen just nu med att vi ligger hemma sjuka. Jag vaknade inatt av att Vienna var så sjukt varm. Hon liksom osade värme om henne. Så jag tog tempen på henne direkt och hon hade 39,6 grader i temp. Vilket är sjukt högt. Jag testade med tre olika termometrar bara för att vara söker också alla visade över 39 grader.

Så jag ringde till vårdguiden som bad mig ge henne en Alvedon och sen hålla koll på henne. Vi hade nämligen en inbokad tid på BVC på morgonen.

Eftersom hon annars är pigg och glad och äter normalt så trodde dom inte att det var någon fara och bad mig låta henne vila bara och använda mig av febernedsättande. Och givetvis återkomma om hon skulle tappa humöret och bara vara ledsen eller matvägra.

Så givetvis följer vi läkarnas råd men har ni tips på vad man kan göra för att underlätta när dom får feber? Febernedsättande, svalare kläder? Duscha som svalt för att svalka eller vad tror ni? Har ni tips?

Sömn: Vienna går ju på ersättning och sömnen funkat bra. Jag går upp max en gång per natt för att ge henne mat. Annars sover hon genom hela nätter. Givetvis finns det också undantag och ibland vaknar hon 3-4 gånger över ingenting men en bra natt lägger vi henne vid 19.00 och sen har hon en matpaus någon gång mellan 02-05 och sen går hon upp igen vid 07.00

Humör: Som jag sa innan väldigt härlig person i småbarnslivet just nu. Humöret är på topp hon är väldigt snäll och glad. Men är väl mer medveten än någonsin och kan bli sur om jag tex lämnar rummet eller liknande. Men det är inget att hänga upp sig över. Nu när hon är sjuk är hon mer mammig och vill ha närhet men de förstår jag och de får hon givetvis. Men annars tip topp jag tror man dom tar efter mycket efter oss och om vi är lugna så blir dom också det. Vad tror ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
dani

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia

  Min dotter på 7 mån älskar pasta bolognese på burk men föredrar frukt och bärpureer (förstår henne☺️) eller gröt. Brukade till en början blanda ner lite puré i gröten – då gillade hon den bättre. Utöver det i puréform brukar jag steka bananplättar som hon får äta med händerna eller koka broccolibuketter, morot, sötpotatis osv i stavar som hon får sitta och leka med/bita på under tiden hon även får puré 🙂

 2. StrongMama

  Stora fina V. Hon är så söt.
  Ni är så vackra båda två. <3
  Stor tjej, det har gått så snabbt. Mins nyss hur man följde er i podden, instagram och allt för att inte missa din förlossning.
  så grymt

 3. Malin

  Leverpastej, mosad avokado, homos
  Bre på smörgåsrån! Leverpastej kan du också ge henne i bitar, smälter i munnen.

 4. Rebecka Högberg

  Hej! Kul att det händer grejjer! Tänkte bara säga att det inte är nån fara alls att erbjuda barnet större bitar att äta även innan de har tänder. Barn under 1 år har kräkreflexen så långt fram i munnen så det är svårt för dem att sätta i halsen. Oftast får bebisen mer aptit för mat när de själva kan hålla i biten ordentligt o stoppa in o suga. Min moster erbjöd bitar till sin bebis från 5-6 månader och lärde sig mycket snabbare att äta själv och har stor aptit. Finns massor att läsa om det så bara att googla.

  Ps.
  Hon är otroligt söt o du verkar vara en grym mamma!

 5. Sara

  Förlåt men måste vara tråkignoch stämma in i kommentaren att man inte ska gå till bvc med ett sjukt barn! Låter konstigt av din bvc att låta er komma och dessutom ta för givet att det beror på tänderna, man får inte nästan 40 graders feber av att tänder kanske är på G! Och dessutom skrev du ju att ni var sjuka och du själv är sjuk.. då går man inte till bvc där det finns nyfödda varav vissa inneha hjärtfel eller andra sjukdomar som gör att dom kan behöva bli inlagda på sjukhus pga en förkylning. Vill bara kommentera detta för att även andra ska läsa och ta lärdom av det.

 6. C

  Hej!

  Ett exempel på
  Matsedel 8-11 månader från Semper

  Det är individuellt hur mycket och hur ofta ditt barn äter. En del barn vill ha större portioner vid färre tillfällen medan andra föredrar mindre portioner vid fler tillfällen. Så här kan en matdag för ett barn åtta till tolv månader se ut:

  Frukost

  Bröstmjölk och/eller ersättning, barngröt eller välling.

  Mellanmål

  Gärna en frukt.

  Lunch

  Potatis, ris eller pasta och grönsaker samt kött eller fisk. Som omväxling till kött och fisk kan ett vegetariskt alternativ serveras, exempelvis bönor, linser eller tofu. 

  Frukt eller bär till dessert. 

  Vatten att dricka.

  Mellanmål

  Barngröt, frukt- eller bärmos.

  Filmjölk eller naturell yoghurt med frukt- eller bärmos (från 10 mån).

  Middag

  Följer samma upplägg som lunchen, men serverade du till exempel fisk till lunch väljer du kanske kött eller vegetariskt till middag. 

  Kvällsmål

  Bröstmjölk och/eller ersättning, barngröt eller välling.

  Nestlé har också något liknade matschema om man vill googla och kolla på det. 🙂

 7. Julia

  Min dotter är en vecka yngre än vienna (hade bf 21/2) och hon äter det mesta vi äter. Försökte med alla möjliga puréer men de ville hon inte ha. Detta är mitt andra barn så jag känner mig betydligt lugnare nu och låter henne suga och tugga på tex min kyckling. Ger henne hela pastaskruvar, låter henne suga i sig clementin, blåbär, vindruvor, skinka i bitar. Igår och vi pasta och köttbullar utan problem. Ger henne skruvar att äta själv och sedan ger jag henne köttbullebitar som är ca 0,5×0,5 cm stora i munnen. Det jag är försiktig med är äpple.
  Även fast de inte har tänder så tuggar de på bra ändå. Mosar med tungan och tuggar med sina tandlösa käkar. De är grymma på det!
  Visste du förresten att en banan består av tre klyftor? Testa att klyfta den nästa gång och ge henne att hålla i.

 8. Julia

  Min dotter är en vecka yngre än vienna (hade bf 21/2) och hon äter det mesta vi äter. Försökte med alla möjliga puréer men de ville hon inte ha. Detta är mitt andra barn så jag känner mig betydligt lugnare nu och låter henne suga och tugga på tex min kyckling. Ger henne hela pastaskruvar, låter henne suga i sig clementin, blåbär, vindruvor, skinka i bitar. Igår och vi pasta och köttbullar utan problem. Ger henne skruvar att äta själv och sedan ger jag henne köttbullebitar som är ca 0,5×0,5 cm stora i munnen. Det jag är försiktig med är äpple.
  Även fast de inte har tänder så tuggar de på bra ändå. Mosar med tungan och tuggar med sina tandlösa käkar. De är grymma på det!
  Visste du förresten att en banan består av tre klyftor? Testa att klyfta den nästa gång och ge henne att hålla i 👍.

 9. Alex

  Våran dotter är 6 månader och har älskat mat från start där vid 4 månader. När hon blev 6 månader började vi mosa maten och inte passera helt just för att introducera och vänja vid klumpar. Hon har heller inga tänder men “tuggar” på jättebra och har än inte satt i halsen. I början körde vi mycket rotfrukter. Nu äter hon det vi äter (minus saltet då). Köttbullar är en favorit! Vi har även kört fisk med broccoli och bönor. Testa er fram =) lycka till!

 10. Alexx

  Våran dotter är 6 månader och har älskat mat från start där vid 4 månader. När hon blev 6 månader började vi mosa maten och inte passera helt just för att introducera och vänja vid klumpar. Hon har heller inga tänder men “tuggar” på jättebra och har än inte satt i halsen. I början körde vi mycket rotfrukter. Nu äter hon det vi äter (minus saltet då). Köttbullar är en favorit! Vi har även kört fisk med broccoli och bönor. Testa er fram =) lycka till!

 11. Isabelle

  Kalvsylta älskade min dotter vid den ålder (och än 1.5 år) enkelt för henne att plocka i sig själv samt smälter ju så man behövde inte va rädd att hon skulle sätta i halsen.
  Ärtor och majs är/var stora favoriter 😊

 12. Emma

  Tänk på att man inte får ta med sjuka barn till BVC. Är hon förkyld och har feber så ring BVC och omboka tiden för att slippa sprida smittan bland andra barn som är friska på BVC.

  1. dani
   dani

   Hej Emma,

   Givetvis ringde vi BVC innan vi åkte dit imorse och rådfrågade ifall det var okej att komma in. Och dom tror att det bara är tänderna därför fick vi komma in.

   Kram,
   Dani

 13. Mamma

  Det finns en app som heter Little Foodie, där finns det massor med tips på vad man kan ge till de små! Liksom mixa ihop eller såsom du gör till lilla Vienna

 14. Evelina

  Tips är att mixa ett ägg och en banan, sen steka i kokosolja som äggröra. Enkelt, sött och de kan plocka med det själva