Viennas sov och mat rutiner – Danijela Pavlica
dani

Danijela Pavlica

Viennas sov och mat rutiner

 

Jag vet att jag varit hemsk på att uppdatera kring Viennas utveckling men det har varit lite blandade känslor kring det. Men tillslut kom jag fram till att det är super skönt att ta tips och råd av varandra och varför inte då bidra med våra rutiner?

Det kanske hjälper någon annan där ute som är osäker. Vi sitter inte på facit här hemma och behöver också mycket tips och råd men om det är någon som har ett yngre barn så kanske vi kan bidra med allt vi kommit fram tills hittills.

Nu är våran lilla tjej 32 veckor alltså 7 månader och 17 dagar när jag skriver detta. Jag kan seriöst inte förstå hur snabbt tiden går och det känns som att det var igår hon kom ut ur mig.

Vi har alltså med andra ord kommit en bra bit på vägen så att säga hehe. Jag vet inte om det ska kallas rutiner men Vienna har mer eller mindre satt sina egna rutiner känns det som. Vi går upp ca 07.00 varje morgon och hon lägger sig ca 19.00 varje kväll, och detta av sig själv. Givetvis är det inte alltid prick utsatt tid men med att tidspann på 1h + eller -.

Men när vi väl lägger henne för kvällen om hon då inte redan somnat i famnen så går vi bara in i sovrummet lägger ner henne har med nappen och snutits och så somnar hon efter någon minut. Ibland är hon så trött att de räcker med att lägga ner henne. Snacka och lyx visst?

Under natten så vaknar hon minst 1 gång och max 3-4 gånger. Allt beror på hur dagen har sett ut skulle jag säga. Och även hur mycket hon ätit. Har hon ätit mycket innan läggdags då brukar hon oftast hålla sig längre också. Och under dagarna så sover hon max två gånger. En gång vid 10 tiden och en gång vid 14-15 tiden.

Sov stunderna varierar men säg att hon sover allt mellan 30 min till 3h. Beror ännu en gång lite på vad som hänt under dagen och natten.

När det kommer till mat så är hon inget stort fan av det. Jag har testat att laga egen mat jag har köpt färdig mat men de e ingen höjdare. Däremot gröt älskar hon även fruktpuré slinker ner. Lite grönsaksgröt och grönsakspure är okej. Sedan får hon ersättning nu då jag slutat amma helt nu och även majsvälling. Något hon älskar och nästan blir sur över om hon inte får ifall hon skulle få syn på det är majskrokarna. Herregud hon älskar dem i alla former och smaker.

Hon har en grej för kall mat/dryck så man får absolut inte värma på något då vill hon inte ha det. Väldigt skönt för oss men jag tänker hur gott kan det vara om det är kallt/rumstempererat hela tiden?

Så hur ofta äter hon då? Jo på morgonen vid frukost får hon gröt och sen även lite ersättning. Vid kl. 10 innan hennes nap får hon även då lite erästtning alt välling och sen när hon vaknat får hon lite grönsaksgröt eller något lite mer näringsidkare. Sedan håller hon sig ett tag kanske fram till 12-13 tiden och då kan hon få lite fruktpuré och annat gott och så somnar hon sedan om.

När hon vaknat efter sin siesta är det mer ersättning lite majskrokar och även gröt om hon skulle vilja. Lite hon som bestämmer vad hon är sugen på som sagt. Och sen är det bus och lek innan det blir dags att lägga henne för kvällen och innan kvällsnattningen brukar jag ta och mixa ersättning och välling och ge det. Fylla en hel flaska och låta henne dricka tills att hon inte vill ha mer. Hon brukar nästan alltid dricka 200ml och sen släppa flaskan.

Under natten så brukar hon äta max 1-2 gånger men ibland räcker det med nappen. Och då ger jag henne antingen ersättning eller välling beroende på vad hon fick innan läggningen.

Så lite såhär ser hennes mat och sov rutiner ut just nu. Har ni några tips på mat? Vad bör man ge barn och hur mycket ska dem få i sig sov? Jag tänker alltid att jag ger henne för lite eller att hon kanske inte får i sig tillräckligt med näring men vad vet jag?

Ska bli spännande att gå på nästa kontroll så man får se hur hon följer kurvan. Hon har nämligen alltid varit en väldigt medelmåttig bebis.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
dani

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. fanny s

  Det är verkligen så olika med barn och mat! Min kille som är några veckor yngre än V äter precis allt jag ger honom! Jag matar honom i princip med det jag äter (självklart anpassar jag med mindre salt etc). Han är jätteduktig på att plocka småbitar själv. Alltså han äter verkligen ALLT förutom det jag verkligen vill att han ska äta: välling 😅 Jag är så tacksam att han tycker om mat, mina andra barn har varit mycket kräsnare, men välling är så smidigt att ge på kvällen innan nattning tycker jag. Men han får ett ilskeutbrott när jag försöker ge honom vällingflaskan haha! Mina andra barn har slutat amma så fort välling introducerats, men han vill bara ha bröstet. Jag är fascinerad över att det kan vara så olika!

 2. Evelina

  Finns klämmisar som är liknande innehåll som vanliga burkmaten. Den kan ätas kall eller värmas i varmt vatten! Tänkte att hon kanske gillar dom om hon vill ha kall mat 🙂

 3. Hanna

  Om du vill läsa på lite om mat för små barn så måste jag bara få tipsa om Ann Fernholms två böcker smakäventyret och stora boken om barn och mat (skrivit med Kajsa lamm) som är väldigt lättlästa, inspirerande och fulla med tips! Skulle testa plockmat oxå om bebis inte är så intresserad, sen så tar det olika länge innan de börjar vara intresserade/äta och innan hon är ett är det ingen panik 🙂 hon får nog i sig det hon behöver 🙂 men det kan vara bra att att veta att man bör introducera så mkt olika mat som möjligt innan hon blir 2 år och bara vill äta det hon känner till sen tidigare. Står massor med bra tips i Anns böcker! Annars kan du även kolla in fb-gruppen plockmat för små barn 😉 hoppas det kan ge lite inspiration!

 4. linnlissel
  linnlissel

  Ändå skönt att läsa lite om hur det kan se ut. Våra tjejer är 5 månader snart, tycke det verkar så svårt att veta när de ska börja äta och vad och hur ofta , när ska man varva med ersättning osv 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

 5. Clara

  Hej!
  Min dotter är nästan exakt lika gammal som Vienna och tycker det alltid är roligare att äta när hon får plocka maten själv. Då lär de sig också finmotorik. Om du har en barnstol med bord kan du lägga fram tex makaroner, kokta morotsstavar, blodpuddingsbitar, brödbitar osv. Testar alltid detta om hon inte vill äta den lagade maten hon får vid lunch. Också ett bra sätt att hålla henne sysselsatt! Man får räkna med lite kladd och spill men det är väl lika bra att vänja sig 😉

 6. Sabina

  Med första barnet fivk jag alltid höra att “food before 1 is just for fun”. Allt det du ger henne under dagen verkar räcka gott o väl. Tänk på att för vissa barn tar det låmg tid att lära sig äta o så länge hon är frisk o pigg ska man inte gänga upp sig för mycket på mängden mat!

 7. Joanna

  Vår son var likadan med maten, tyckte inte om hemlagat el burkmat och ville inte bli matad och det som funkade var att han fick äta själv och då solid mat. Man ger små små bitar o så får dem plocka i sig. Det är så roligt för dem och gör att de oftast får en sundare syn på maten då de får välja själva hur mycket de ska äta till skillnad från när en matar. Välling o gröt rekommenderas inte till mer än max 3 mål per dag och hon ska helst äta en del riktig mat nu så du kan testa o se 🙂 min son åt dåligt så han fick ersättning mellan måltiderna el direkt efter för att komplettera lixom det han inte fick i sig i mat. Men ger du välling till frukost o även under dagen sen så blir hon väääldigt mätt o då kommer hon inte vilja äta mat.
  Min dotter var lättare med maten så hennes schema var: kl 06 välling, kl 09 ersättning el frukost typ ägg el macka, 11 lunch – en burk mat och fruktklämmis (hade det vart min son hade han fått solid mat o sen frukt plus ersättning om han åt dåligt) kl 14 ersättning, kl 17 middag plus frukt, kl 20 välling o sova. Så såg hennes mat schema ut från 5-6 mån ålder. Bra att vänja vid mat tidigt men alla barn är olika och du gör ett grymt jobb o känner din dotter bäst! 💜 men kan va skönt o få se hur andra gjort oxå.

 8. Annie

  Min dotter som är 8.5 månad får en flaska ersättning vid 05-06 och sover därefter om till 08. Då äter vi gröt ( egen eller köpt) sen efter ca 2h sover hon igen, 1.5h ca. Lunch 11.30 lagar bara egen mat, gör tex köttfärssås, fisk och äggsås, kyckling curry och fryser in i småburkar så det är bara att ta fram och blir inte alls jobbigt. Hade ju aldrig orkar laga mat till henne 3 gånger per dag😂 vid 14 sover hon igen ibland ger jag mellanmål innan det annars efter sovningen- banan, macka eller ibland en flaska ersättning. Sen middag vid 16.30-17 sen gröt vid 19 sen sova 19.30! Jag upplever att hon inte ”tycker om” ersättning så mycket längre då hon inte äter så mycket av den. Ett tips du kan testa är att köpa twist shakes refill klämmisar! Riktigt bra om man ska iväg och lägga maten i eller om ditt barn hellre vill äta så tills hon lär sig gilla smakerna.. tex Sötpotatismos och köttfärsås! en sak jag också märkt är att min flicka vill ha mycket smakrik mat.. jag tänker ” skulle jag äta det här”. En OTROLIGT bra bok är ” ett smakäventyr” av Anna Fernholm. Mycket bra synvinklar kring mat!

 9. Malin

  Mitt bästa råd är att försök inte oroa dig för att hon inte äter. Barn känner föräldrars frustration och äter bara ännu sämre då.
  Du måste lita på att alla människor har driften att äta när dom blir hungriga och blir inte undernärda utan anledning.
  Låter som att hon får mat ganska tätt? Är du säker på att hon hinner bli hungrig? Precis som för vuxna är hunger det bästa för att hjälpa aptiten. Jag kan också rekommendera BLW metoden/plockmat, att barnen får äta själva ger också aptit! Slutligen, det är helt normalt att det tar tid att införa fast föda.
  Kram 😊

 10. Elin

  Jag har en nybliven 2-åring här hemma. Hon var precis som Vienna inte alls förtjust i typisk barnmat-puré, oavsett temperatur. Gröt gick bra ett tag, från ca 6 mnd till 1.5 år. Hon var heller inte förtjust i ersättning/välling mer än under ett par månader så gissa om det varit kämpigt kring maten här hemma.. Vi upptäckte ganska tidigt att hon gärna vill ha bitar att äta. Hon började redan efter 6 mnd få sitta och plocka med maten. Till en början älskade hon att få broccoli och t.ex. stavar av falukorv och leverpastej. Om du inte läst om BLW-metoden eller plockmat kanske det vore något som skulle passa? Jag tänker eftersom Vienna gillar att pilla med majskrokar så mycket.

 11. Sofia

  Åh vad skönt att få höra om Viennas rutiner då hon är 5 v äldre än min dotter Cleo 🙂 De verkar ganska lika varandra i att ligga i sängen 19-07, fortfarande gilla att vakna ett antal gånger på nätterna och vara nyfikna på livet och inte sova så många naps på dagen 🙂 Cleo har alltid haft lite strul med magen och ersättning har inte fungerar alls tyvärr men jag har försökt fasa ut amningen. Hon ammar nu 1-2 ggr per natt och som mellanmål på dagarna. Äter hemmagjord gröt (hon kräks av Sempers) morgon och kväll och ett mål mat +/- klämmis på dagen. Hon är inte heller ett stort fan av ”riktig” mat men älskar klämmisar. För att lura henne lite blandar jag ibland i lite klämmis eller katrinplommonpuré i maten och då äter hon ibland även det hon tidigare ratat 🙂