Lugn helg och problem med sköldkörtel – Danijela Pavlica
dani

Danijela Pavlica

Lugn helg och problem med sköldkörtel

Helgen har varit så himla lugn och skön hade egentligen hela helgen uppbokad då det var summerburst och hade även lite andra grejer som stod på schemat men jag var ganska så trött och hade en hel del jobb så jag ställde in alla helgplaner vilket i sin tur var så otroligt skönt. Var lite rädd att jag skulle drabbas av fomo men snarare tvärtom. Det var riktigt uppskattat. 🙂 Vienna och jag har varit själva hemma också då Babak varit iväg på konferens så det är lite av min update från helgen.

Men nu till det viktiga jag var iväg och gjorde en hälsokontroll nyligen och som väntat så visade det sig att jag har problem med sköldkörteln.

Och nu kanske många av er undrar vad just problem med sköldkörteln innebär och vad en sköldkörtel är.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner som jag har kan du få hypotyreos. Då får du låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv. Det förklarar all trötthet jag gått och burit på. Det är inte en vanlig trötthet heller utan man blir alldeles orklös. Jag har trott att mycket beror på att jag är nybliven mamma men jag hade även detta innan jag blev gravid. Vet att det kanske inte synts utåt men istället har kanske bloggen blivit drabbad då jag inte orkat lägga ner tid på den osv.

Jag är en expert på att hitta på ursäkter till mitt mående och jag har inte velat söka hjälp innan vilket är så himla dumt.

Ett exempel på hur trött man kan vara är att du fått sova en hel natt men vaknar på morgonen och funkar inte. Man är liksom helt slut i kroppen. Inte att man känner åh jag e trött och måste sova lite till utan tänk att typ tanken med bensin är slut i bilen. Riktig soppatorsk liksom.

Sköldkörtelns viktigaste funktion är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Det sker genom att sköldkörteln bildar hormon som kallas tyroxin eller T4, och trijodtyronin eller T3. Sköldkörtelns funktion styrs i sin tur av hormonet TSH, tyreoideastimulerande hormon, som bildas i hypofysen vid hjärnan. 

Jag låg väldigt lågt och producerar tydligen alldeles för lite och ska få börja med Levaxin. Varför jag valde att kolla med är för att min syster har detta och hon har märkt på mig länge att det varit något och tjatat om att jag ska gå och kolla. Så när jag ändå var iväg och gjorde hälsoundersökningen så la jag till proverna för sköldkörteln också.

Inte nog med det har jag en sjukdom som heter Hashimotos sjukdom som är kopplat till sköldkörteln och är en autoimmun sjukdom där det bildas antikroppar i kroppen, som i sin tur leder till att kroppens immunförsvar och som i det här fallet att den börjar attackera sköldkörteln.

Antikropparna som bildas kallas för TPO-ak. och detta leder till att man får en inflammation vilket gör att sköldkörteln bryts ner och dess funktion försämras.

Jag är inte jätte insatt än men tar gärna emot tips om det är fler där ute som har samma sjukdom. Vad gör ni för att orka mer och hur taklas ni med denna sjukdom?

Jag gillar inte att se detta som ett problem och försöker alltid att tänka positivt så detta kommer inte att vara några problem så länge jag lär mig leva med det och lär mig handskas med det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
dani

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Therese

  Har också problem med sköldkörteln fast åt andra hållet, graves. Haft det sedan 2016 men känt av det sedan 2014 men vården ignorerade mig. Mina värden låg skyhöga och fick gå på mediciner två gånger började först med levaxin och sedan thacapzol. Det kom tillbaka och nu så inväntar jag en operation för att ta bort sköldkörteln. Min har blivit stor som en tennisboll nästan och får knappt luft. Folk förstår inte hur slut man blir utav detta. Märkte detta då jag fick minska vikterna på gymmet och musklerna bröts ner mer och mer samtidigt som jag började tappa hår och vart mer och mer trött. Nu har jag i princip inga muskler, ibland kommer jag knappt upp ur sängen, känner mig som 80+ fast jag är 31.. Får inte behålla maten mer än 1-3 timmar då min sköldkörtel går på högvarv och vill få ur allt ur kroppen så kroppen får inte upp näringen.. Detta ger sig också på huvudet till slut. Har enormt svårt att koncentrera mig. Fick avbryta mina studier till civilingenjör som jag skall ta upp efter operationen då jag inte kan läsa för får inte in det i huvudet och kan inte koncentrera mig över huvudtaget. Sköldkörtel skall ju styra ämnena som behövs till hjärnan och alla andra organ.. Har även fått sämre syn och mitt härta slår lika fort som att jag skulle sprungit marathon dygnet runt! Ju längre det går ju värre blir det med alla delar utav kroppen! Du kanske skall ta ett snack med läkaren så du vet vad som kan behöva göras längre fram med tanke på din andra sjukdom om den ger sig på sköldkörteln kanske du får lov att ta bort den också. Kan vara bra att förbereda sig men sjukvården i landet är helt förjävlig nu. Väntat på operation 1.5år nu!!! Har som tur är en läkare som överläkare och forskar inom sjukdomen, han säger att det är ovanligt att vi i vår unga ålder får denna sjukdom då det mest är 60+, men det händer! Vet hur jävligt det är och ingen förstår om dom inte har sjukdomen själv. Lycka till!

 2. Therese

  Har också problem med sköldkörteln fast åt andra hållet, graves. Haft det sedan 2016 men känt av det sedan 2014 men vården ignorerade mig. Mina värden låg skyhöga och fick gå på mediciner två gånger började först med levaxin och sedan thacapzol. Det kom tillbaka och nu så inväntar jag en operation för att ta bort sköldkörteln. Min har blivit stor som en tennisboll nästan och får knappt luft. Folk förstår inte hur slut man blir utav detta. Märkte detta då jag fick minska vikterna på gymmet och musklerna bröts ner mer och mer samtidigt som jag började tappa hår och vart mer och mer trött. Nu har jag i princip inga muskler, ibland kommer jag knappt upp ur sängen, känner mig som 80+ fast jag är 31.. Får inte behålla maten mer än 1-3 timmar då min sköldkörtel går på högvarv och vill få ur allt ur kroppen så kroppen får inte upp näringen.. Detta ger sig också på huvudet till slut. Har enormt svårt att koncentrera mig. Fick avbryta mina studier till civilingenjör som jag skall ta upp efter operationen då jag inte kan läsa för får inte in det i huvudet och kan inte koncentrera mig över huvudtaget. Sköldkörtel skall ju styra ämnena som behövs till hjärnan och alla andra organ.. Har även fått sämre syn och mitt härta slår lika fort som att jag skulle sprungit marathon dygnet runt! Ju längre det går ju värre blir det med alla delar utav kroppen! Du kanske skall ta ett snack med läkaren så du vet vad som kan behöva göras längre fram med tanke på din andra sjukdom om den ger sig på sköldkörteln kanske du får lov att ta bort den också. Kan vara bra att förbereda sig men sjukvården i landet är helt förjävlig nu. Väntat på operation 1.5år nu!!! Har som tur är en läkare som överläkare och forskar inom sjukdomen, han säger att det är ovanligt att vi i vår unga ålder får denna sjukdom då det mest är 60+, men det händer! Vet hur jävligt det är och ingen förstår om dom inte har sjukdomen själv. Lycka till!

 3. Fia

  Hej! Denna sjukdom är otroligt vanlig. Majoriteten som har den kan inte ens läsa av det via blodtest och får gå obehandlade. Iaf, de flesta mår toppen efter levaxin och kan fortsätta leva sina liv. Jag blev pigg på levaxin igen men fick ångest av det och blev väldigt låg. Läkaren brukar då svara att det inte kan ha med levaxinet att göra. Om du skulle uppleva det också ska du veta att du inte är ensam. För mig och många andra (ex hillary clinton) funkar naturlig sköldkörtelhormon bättre. Vill varna för facebook sidor om hypotyreos – det finns råd men många saknar kunskap och grupperna är ganska (väldigt) negativa. Jag mådde mkt sämre efter jag blev medlem. Så bra att du uppmärksammar denna kvinnosjukdom och sprider kunskap! Heja dig och lycka till!

  1. Josefin

   Hej! Mitt bästa tips är att du läser på om autoimmunitet och varför/hur vi drabbas av det, samt hur otroligt mkt vi faktiskt kan påverka sjukdomen själva. Hypo/Hashi är inget man bara får av en slump och Levaxin kommer endast att fungera som ett “plåster” som gör att du kan hålla dig fungerande, men inflammationen i kroppen kommer fortsätta att pågå ändå. Levaxinet kommer antagligen höjas med åren, men om man inte jobbar med att läka grundorsakerna till sjukdomen så kommer många med denna sjukdom tillslut komma till ett läge där levaxinet inte längre kan höjas samtidigt som man kört slut på sköldkörteln helt och hållet och då får dras med diverse symptom som inte går att medicinerna bort.
   Läs på om hur stress påverkar autoimmunitet/hypo. Dålig sömn, kemikalier i kläder/parfymer/målarfärger/nya möbler/smink osv är extremt belastande för immunförsvaret, även när det kommer till kosten så är f.f.a spannmål, mejerier, socker och ägg stora triggers för autoimmunitet.
   Jag har stor erfarenhet av detta, både personligen och genom yrke. Jag förfäras verkligen av hur många av oss unga tjejer som drabbas av detta och att de flesta inte får någon information om vad som faktiskt sker i kroppen och vad vi ska göra för att minimera symptomen av sjukdomen och i bästa fall läka helt och hållet. Istället erbjuds vi Levaxin som någon form av lösning, men som sagt, inflammationen pågår ändå och har man väl fått en Autoimmun sjukdom så är risken stor att man får fler på sikt om man inte själv gör vad som krävs och söker grundorsaker. Kan tipsa om bl.a Mickey Trescott, Autoimmune wellness, The Paleo Mom med flera. Önskar dig allt gott 🙂

 4. Veronika

  Jag har precis samma som du, hypotyreos och Hashimoto, dvs antikroppar. Fick det efter att min dotter föddes för 2,5 år sedan och har kämpat med att få rätt vård sedan dess. Har både sökt mig till privat vård samt statlig vård men det är väldigt få duktiga som är insatta. Efter 2,5 år med detta så är jag fortfarande inte helt 100! Vissa dagar känns det hopplöst men jag måste bita ihop för dotterns skull 😅Du får gärna komma med tips om du hör något för jag skulle också behöva vägledning 🙏🏼

 5. Elle

  Jag har haft hypothyreos i flera år. Så länge mina värden ligger bra med levaxinet så är orken som vanligt. Nu när jag blev gravid med andra barnet märkte jag hur mkt tröttare jag blev. Jag var sjukt orkeslös, gick upp i vikt (mer än förväntat så tidigt i graviditeten) och blev mer och mer deprimerad. Men med ökad dos levaxin blev det bättre och hela kroppens balans stabiliserade sig. Man tar prover regelbundet, när man hamnar på en stabil dos med levaxin så tar man prov kanske 1 gg per år för att kontrollera att det ser bra ut om man inte har symptom som tyder på en försämring. Man ska bara komma ihåg att ta det där levaxinet på morgonen och inte ta det ihop med mjölkprodukter eller järn då det påverkar kroppens förmåga att ta upp levaxinet. Men tar man exempelvis järn så kan man ta järntabletten på kvällen istället. Men tror det är 2 timmar mellanrum mellan de olika, samma med mjölkprodukter.

 6. Matilda

  Jag har hypotyreos (också ärftligt, många i släkten som har det). Jag krävde dock utredning på Hashimotos, vilket jag inte hade (svårt att få VC att ta tpo).

  Ett tips är att gå med i sköldkörtelgruppen på Facebook, där kommer du få massor hjälp av kunniga, både med att tyda provsvar, få hjälp med vad man kan kräva av läkaren osv. För tyvärr är det riktigt svprt att få rätt hjälp. Men jag hittade en läkare som är guld, men stött på ett tiotal andra innan. Jag mådde tillslut inte bra av levaxin (pressat hjärta så blev avrådd att sluta) och får inte NDT utskrivet, men det är väldigt svårt att få i Sverige då det är naturligt svinkörtelhormon (=Inget sponsrat läkemedel).

  Går nu hos en läkare som jobbar med kosttillskott, lagt om kosten och äter naturläkemedel och har just nu rätt stabila värden. Dock har jag bara hypotyreos och inte Hashimotos.

  Min ena faster fixk med sluta med levaxin medan min andra faster ätit det hela livet. Det är olika men se till att du får hjälp tills du mår bra. Tröttheten är hemsk. Och förmågan att reglera kroppstemperatur, har du känt det? Som en trasig AC. Fryser alltid, tills det blir varmt och då är det som att värmen tar kol på en. Kroppen är för långsam och för trög för att orka ta hand om allt som ska hända.

  Men sköldkörtelgruppen, hur bra som helst! 🙂