HEMMA IGEN – Danijela Pavlica

Danijela Pavlica

HEMMA IGEN

Nu är vi tillbaka hemma igen och jag har bara några dagar kvar innan jag ska iväg på nästa resa. Men denna gång kommer jag att lämna familjen hemma. Alltså herregud vad jag inte kan släppa tanken av att hon ska vara utan mig. Inte för att hennes pappa inte kommer göra ett utmärkt jobb men för att jag kommer sakna dom så jävla mycket.

Jag har aldrig haft hemlängtan men tror att jag kommer ligga i fosterställning och bara vilja hoppa på nästa plan hem för att få mysa lite med dom. Samtidigt som jag längtat efter den här resan med tjejerna. Det ska bli så härligt med lite riktig ledighet i fyra dagar.

Inte nog med att jag redan varit dålig på att uppdatera här så har jag blivit ännu sämre. Ber om ursäkt för det men sedan jag blev mamma har prioriteringarna varit att få vara med Vienna så mycket som möjligt. Och när hennes far tog ut sin pappaledighet har jag passat på att umgås med dom.

Till hösten ska det givetvis bli ändring på det men jag vet att många i min situation hade valt exakt samma val som jag gjort Familjen först 🙂

Idag ska jag jobba hela förmiddagen innan det är dags att fräscha upp sin inför kommande tjejresan som är om exakt fyra dagar. 🙂 Jag ska gå och fixa en pedikyr för jag var inte riktigt nöjd med färgen sen innan och sen ska jag även förbi Sofia och fixa utväxten. Måste även handla in lite saker till Vienna men också åt mig själv inför resan. 🙂

Förutom det så ska jag umgås med min lilla älskling. Undrar fortfarande hur jag ska klara mig utan henne och sen har jag en fråga till er. Nu är Vienna 5 månader och 5 dagar alltså 22 veckor för er som räknar veckor. Nu när jag åker kommer Vienna att få lite utpumpad bröstmjölk och ersättning och jag undrar ifall jag borde sluta amma när jag kommer tillbaka eller vad borde jag göra?

Vi har fyra dagar utan varandra och jag ser detta som en perfekt möjlighet att avvänja henne bröstet men samtidigt så vill jag amma länge. Hur gjorde ni och vad tycker ni är det smarta?

Vet att alla rekommenderar att amma till minst 6 månader i alla fall om man har förutsättningarna för det.

Skriv gärna tips och knep och era erfarenheter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  Åh det här med amning är så individuellt och det finns verkligen inga rätt eller fel. Vi på BabyNews får in så många frågor om just det här med amning och ersättning och hur man bör tänka kring det. Vi har tagit upp det och kommer ta upp det igen i framtida nyhetsbrev. Men det viktigaste, gör det som känns bäst för just dig och Vienna kommer må bra så länge hennes mamma mår bra.

 2. Sandra

  Åh det här med amning är så individuellt och det finns verkligen inga rätt eller fel. Vi på BabyNews får in så många frågor om just det här med amning och ersättning och hur man bör tänka kring det. Vi har tagit upp det och kommer ta upp det igen i framtida nyhetsbrev. Men det viktigaste, gör det som känns bäst för just dig och Vienna kommer må bra så länge hennes mamma mår bra.

 3. D I A N A

  Du är otroligt vacker människa, det är nästan overkligt haha. Söt hon är, alltså hon är såå söt.
  Hoppas du får det bra, det kommer att kännas tungt till en början men jag tror det kommer att gå bra utan henne ett par dagar. 🙂
  ha en fin vecka <3

 4. Maria

  Jag slutade amma min första son vid åtta månader. Och min andra vid fyra, då han till slut vägrade amma mer efter att vi börjat testa lite flaska med ersättning. Jag hade kanske velat amma lite, lite längre, men det var verkligen så skönt på så många sätt att sluta. Även om det blev ganska oväntat. Nu kan vi dela upp ansvaret, jag och min sambo, utan att jag ska känna stress inför att snabbt vara hemma igen för amning och pumpa ur. Att amma till åtta månader som med min första son var inte bra för någon av oss. Jag hade knappt någon mjölk kvar och han snuttade hela nätterna. Jag upplever att min son nu känner sig mer mätt och sover bättre på nätterna. Men kan inte avgöra om skillnaden är så stor. Du gör det som känns rätt för er, alla beslut är lika bra. Jag tror bara att det är viktigt att tänka på sig själv också så att man orkar, det gjorde jag inte med min första son och pressade mig själv alldeles för länge. Som många också skriver, oavsett hur du gör, pumpa ur så att du inte får mjölkstockning.

  Lycka till!

 5. Sofie

  Hej.
  Åkte som du på en tjejresa i juni (min tjej är snart fem månader) jag ammar och hon tar ibland flaska när hon är med sin pappa. Tips är ta med dig en elektrisk bröstpump (ha i ditt handbagage) och ta med en handpump om i fall allt. Min elektriska gick i sönder, fick i panik springa till ett apotek och köpa en handpump. Jag klarade att pumpa ungefär varje 3-4 timme, ingen problem när jag kom hem min tjej åt på som vanligt och satte igång produktionen igen. Hoppas du får en toppen resa och njut. Må så gott

 6. Emmy

  Åh så fina ni är!
  Tror det kommer gå superbra för dig på din semester, det kommer ju kännas fantastiskt när ni återförenas efter resan. Passa på och njut! Som tur är så finns ju facetime, om ni har bra internetuppkoppling dvs 🙂

  Trevlig resa!

 7. Cami

  WHO rekommenderar att man delammar till 2år. Mjölkersättning kommer aldrig ersätta fördelarna med amning då det är en behandlad steril formula och bröstmjölk är helt anpassat och skräddarsytt till ditt barns behov medans det växer. Blir barnet sjuk ändras bröstmjölkens innehåll med antikroppar för att hjälpa barnet att bli frisk. Det innehåller också alla mineraler och vitaminer utom D-vitamin och är överlägsen allt annat. Många lämnar bort sitt barn för tidigt 1år = 1 natt, 2år = 2nätter osv är rekommenderat av psykologer.

  Din dotter har ingen tidsuppfattning och för henne kommer 4dagar borta från primärföräldern vara en evighet fast det får hon väl ändå överleva, Mammas behov av egentid är viktigt det med!

  1. Emma

   Ja den rekommendationen är pga av att många länder har förorenat vatten det är inte ett problem i Sverige. Var och en gör det som är bäst för sin familj och barnet har faktiskt en pappa som hon kan ha minst likabra anknytning till och känna sig trygg med som sin mamma. Förr trodde man att barn bara kunde ha anknytning till mamman men så visar inte nya forskningen. Det där gällande antikroppar är också överdrivet och inget mammor som inte kan/vill amma ska känna skuld/dåligt samvete över.

 8. Moa

  Hej Dani! Fortsätt så länge det känns bra för er båda! Finns ingen anledning att sluta bara för att hon närmar sig 6 månader. Jag har ammat våra 3 söner olika länge, första till 10 mån, andra till 14 mån och nr 3 till 7 mån när han själv inte ville längre. Har gillat att amma och styrt det efter vad som funkat för barnet och mig. Ha en härlig resa med dina vänner!

 9. isabel espinosa

  hej! jag har två flickor (den minsta är 3 månader) och jag reser mycket i jobbet. Tips 1 (det viktigaste), ta med dej pumpen eller en hand pump så att du inte får mjölkstockning. 2) om du ska sluta så trappa ner långsamt (mjölk stockning), 3) om du vill fortsätta så måste du pumpa lika ofta som hon skulle ha ätit (medan du är på resan) för att hålla ”the milk supply” uppe.

 10. Amanda

  Jag hade pumpat lika ofta som jag ammar i vanliga fall… helamning rekommenderas i 6 mån men sen rekommenderas delamning upp till 2 år enligt WHO. Finns ingen anledning att sluta amma/gå över till ersättning om allt funkar bra och det inte behövs, amning är ju trots allt det bästa för bebisarna.

 11. linn lissel

  Herregud skulle få panik av längtan 🙈♥️ Men skönt med egentid med!
  Jag ville med amma länge… men våra tvillingar fick ersättning redan på BB så efter ungefär 1,5månad gav jag upp amningen… för mig gick det bra att ha dom liggandes vid bröstet som att de ska amma men då stoppade jag in nappen Så de fick suga på den …

 12. Marina

  Hej, Gör vad som passar dig, din bebis och ditt liv🤗 ammade inte ens råmjölk då detinte gick och min pojke på snart 3år är stark, glad och lycklig. Så man ska inte känna skam för att inte amma och vill man amma verkar det super smidigt och bra.
  Man gör vad som funkar och känns bäst för sig själv inte vad andra gör eller tycker man ska göra🥰🥰

 13. fanny s

  Om du trivs med amningen så skulle inte jag sluta. Jag skulle pumpat på resan för att hålla igång produktionen 😊 Men om du vill sluta så är det som du säger ett ypperligt tillfälle! Kanske blir lite abrupt för dina bröst, men det går väl att få till ett bra och skonsamt avslut på mjölkproduktionen.

  Alla mina barn har slutat amma av sig själva runt 8 månader – de har helt enkelt tappat intresse och inte alls ätit mycket från bröstet mot slutet. Jag tycker det var skönt att det blev ett ”naturligt” avslut, också för att jag inte fick några problem med mjölken utan den sinade liksom i takt med att de åt mindre.

 14. Helena

  Hej 😊
  Känn efter vad känns bäst för dig och din lilla tjej? Vill du fortsätta amma eller känner du att det inte funkar/känns bra längre så är det ett kanske ett bra tillfälle att sluta. Ta med dig en bröstpump på resan och pumpa regelbundet så du håller igång mjölkflödet. Du känner kanske annorlunda när du kommer hem efter resan och får henne i din famn igen ☺️
  Mitt råd är att du inte bestämmer dig förens efter att du kommit hem igen. Det är bara ditt beslut så låt dig inte påverkas av andra. Gå på din känsla och intuition.

  Kram ❤️ från en ammande trebarnsmamma

 15. Susanne

  Hade fortsatt amma om hon vill det när du kommer tillbaka. Det är ju sommar och varmt och det bästa för små att få i sig tillräckligt med att dricka är ju amningen.

 16. Farre

  guuud vad lyx! Önskar jag hade den möjligheten 😂 jag hade slutat amma om jag vore i din situation om du nu planerat att göra det såklart 🙂 risken finns ju också att hon inte tar tutten när hon varit utan den i 4 dagar.

 17. Amanda

  Jag rekommenderar att du ska fortsätta amma när du kommer tillbaka (om du vill det). Säkert kommer mjölkproduktionen minska men det är mysigt att amma morgon å kväll idag.
  När mitt andra barn var 6 månader for jag iväg 2 nätter och pumpade vid behov. Sen fortsatte jag amma 1 månad till när jag kom hem.

 18. Jessica

  Jag var på en 4 dagars resa när min son var 5 månader. Jag pumpade under resan, men mjölken minskade eftersom jag inte pumpade så ofta. Kände när jag kom hem att det var lätt att sluta eftersom mjölken hade minskat. Fortsatte dock att amma på natten, orkade inte ta den fighten. Nu är han 7 månader och ammar bara på natten. Gör som det känns bäst. Vänta tills du är hemma och se hur det känns då. Ha det bäst och njut av din resa med vännerna. Det är du värd. Kram.

 19. Lina

  Jag är pro amning och stora ammade i 21 månader och lilla ammar på, är 8 månader, så jag säger amma vidare.. Så smidigt att kunna amma när/(om) de matatrejkar, blir sjuka eller liknande, boostat med allt de behöver liksom 🙂

  1. R

   Jag tycker du borde fortsätta att amma, som ovanstående säger så tycker jag också att det är så skönt vid matstrejk, tandsprixkning sjukdom och allt därtill som kommer komma. Om ni båda tycker om amningen så varför inte liksom.

 20. Linn

  Man anbefaler å amme det først året, så jeg ville ikke sluttet å amme 🙂 Ammer fortsatt babyen min på 7 måneder.

 21. Elin

  Hej Dani
  För det första så vill jag bara skriva att den som inte förstår dina prioriteringar med att hänga med familjen är det ju bara sorgligt. Såklart att alla förstår att du vill spendera så mycket tid som möjligt med familjen 🙂
  Har skrivit detta förut men skriver det igen, får SÅ mycket energi av dig och dina val och du verkar vara en så himla fin mamma. Du gör så himla rätt som åker iväg och du kommer komma tillbaka med SÅ mycket energi som kommer räcka lääääänge 🙂
  Ang amning så hade jag slutat amma om jag var dig, men det är bara mitt val och ingen lag. Jag har ”bara” ammat båda mina killar 2,5 månad och det har ändå gått hur bra som helst med både närhet,tröst,viktuppgång och allt 🙂 Att amma sex månader är ingen lag utan känner du att det är ett bra tillfälle att sluta så kööör. Det är ditt, och bara ditt, val 🙂 Ha en fin dag!! Kram

 22. Louise

  Hej☺️ Om du inte anser att det är jobbigt att amma så fortsätt du, det absolut bästa är om hon får välja själv när hon vill sluta. Har en liten kille på 11 månader som började plana ut själv när han va 6 1/2 månad☺️