Baby 1 month update – Danijela Pavlica
dani

Danijela Pavlica

Baby 1 month update

1 month

4360 g & 53 cm

Bebis: Nu är Vienna en månad gammal och jag tänkte berätta lite för er kring hennes första månad. Vienna var 50 cm lång när hon kom ut och vägde 3580 g och har växt till sig bra den första månaden i livet. Dem första två veckorna sov hon mest. Men nu har hon börjat få mer vakna timmar och gillar att umgås med mamma om man säger så hehe. Hon har även varit lite mer gnällig än vanligt men jag tänker att de e normalt när dem är så små. Hon är otroligt stark i nacken och i benen. Hon kan alltså hålla upp sitt eget huvud länge om hon skulle tex ligga på mage eller om man bara skulle hålla i henne liksom. Jag blir väldigt imponerad. Förutom det så händer det inte så jättemycket mer i hennes utveckling. Men jag ser fram emot kommande månader.

Jag: När det kommer till mig så skulle jag nog säga att jag älskar mammalivet so far. Även om jag ibland kan gråta två gånger / dag för att jag är frustrerad/stressad eller bara sovit dåligt så är detta det absolut bästa som hänt mig någonsin. Livet som mamma är tuffare än vad man tror och speciellt om man ska kombinera det med jobb. Förstår varför folk är mammalediga hehe men det går inte riktigt med mitt jobb som sagt. Jag har dock en regel och det är att jag och bebis är viktigast och att allt där emellan får vänta.

Bästa: Det bästa just nu är allt mys på morgonen. Att få lägga upp henne på bröstet och bara ligga och gosa.

Sämsta: Det sämsta hittills e nog att jag har svårt att koncentrera mig under tiden Vienna är vaken. Eftersom hon har mer vakentid nu så blir det tyvärr mindre jobb och annat för min del. Och om vi har hållit igång mycket så är det inte heller kul för då blir hon överstimulerade och jag har svårt att få ner henne i varv. Så de vi har försökt att tänka på är att ta det lugnt och inte träffa för mycket folk och egentligen att bara ta varje dag för vad den är. Promenera mycket och bara vara som sagt.

Funderingar: Hon är ju en månad nu och allt är så himla nytt, jag undrar lite kring bad!? Jag vet att man ska dröja med att bada dem första gången pga fettet/hinnan dem har på huden som tydligen är bra för dem. Men när man väl badar dem sen hur ofta ska dem då badas? När de behövs eller finns de någon skriven regel och vad tvättar man deras hår med? Min lilla tjej har massivs med hår. Och förutom det undrar jag lite vad man ska tänka på att undvika när dem är så små.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
dani

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Miriam

  Vår kille är snart fem månader, och han badar typ en gång i månaden 😂 Men det beror delvis på att det är väldigt kallt även inomhus där vi bor (i nordvästra Kina). Men det funkar. Han bajsar ett par gånger per dag, och då håller vi över handfatet och tvättar av rumpa och underliv där om det behövs. Han kräks ibland och dreglar mycket, så brukar tvätta av ansiktet och halsen med en våt tvättlapp varje dag. Håret tvättar vi när han badar men bara med vatten (han har också mycket hår!), och ibland drar vi också en tvättlapp över det. Händerna tvättar vi också ett par gånger per dag med tvättlapp

 2. Miriam

  Vår kille är snart fem månader, och han badar typ en gång i månaden 😂 Men det beror delvis på att det är väldigt kallt även inomhus där vi bor (i nordvästra Kina). Men det funkar. Han bajsar ett par gånger per dag, och då håller vi över handfatet och tvättar av rumpa och underliv där om det behövs. Han kräks ibland och dreglar mycket, så brukar tvätta av ansiktet och halsen med en våt tvättlapp varje dag. Håret tvättar vi när han badar men bara med vatten (han har också mycket hår!), och ibland drar vi också en tvättlapp över det. Händerna tvättar vi också ett par gånger per dag med tvättlapp.

 3. Miriam

  Vår kille är snart fem månader, och han badar typ en gång i månaden 😂 Men det beror delvis på att det är väldigt kallt även inomhus där vi bor (i nordvästra Kina). Men det funkar. Han bajsar ett par gånger per dag, och då håller vi över handfatet och tvättar av rumpa och underliv där om det behövs. Han kräks ibland och dreglar mycket, så brukar tvätta av ansiktet och halsen med en våt tvättlapp varje dag. Håret tvättar vi när han badar men bara med vatten (han har också mycket hår!), och ibland drar vi också en tvättlapp över det.

 4. Andrea

  Som allt annat är det superindividuellt. Vår kille har älskat att bada från första gången (han är 2 nu), och det har varit bästa sättet att få honom att varva ner på kvällen. Ha mkt (bra) babyolja i vattnet och håll koll så hon inte bli torr i huden sa Bvc till oss. Känn er för!!

  Kan tipsa om weledas calendula oil. Inte massa konstiga grejer i. Finns på apotek!!

 5. Lina

  Bada sällan, vår 4 månaders badar max en gång i veckan, lite olja i vatten och smörjer inget. Mjuk och go i huden. Schampo behövs aldrig egentligen. Vår tvååring föddes med kalufs och har en vit nedan axlarna nu och har aldrig tvättat håret med annat än vatten. Håret (och huden!) renar sig själv om en inte tillsätter massa konstgjorda ämnen och kemikalier och har inget behov av annat än vatten ibland då. Sen kan en ju såklart behöva punkttvätta efter bajsexplosion eller så 😅

  1. Ninna

   Hm, men blir det inte lite som att diska utan diskmedel eller tvätta kläder utan tvättmedel, tvätta rent något överlag utan att riktigt göra rent. Visst i början behöver man kanske inte massa shampoo men det finns fina ekologiska och kemikaliefria och hudvänliga produkter att hitta. Som människa ska man vara kritisk till vad man använder på sig själv och även sina barn. Jag använder bara ekologiska produkter och smörjer gör jag med jojobaolja, mandelolja, kokosolja mm. Kemikalier hittar du överallt, väggar, väggfärg, tapeter, golv, möbler, kläder o mat osv. Folk är oftast inte medvetna om det bara

 6. Sara

  Jag fick rådet max en-två ggr i veckan och då alltid med olja i vattnet då små bebisar inte har någon talg på kroppen. Däremot skulle jag varje dag hålla koll på alla veck och hela kroppen så det inte låg smuts/spy/mjölk och skavde och irriterade huden. Då rekommenderade de mig att ta vatten med lite olja på en mjuk ren handduk och torka bort, sedan lufta. Min kille hade också hår i början och då hade jag bara vatten och olja. Bvc brukar ha bra råd 🙂 lycka till!!

 7. Louise

  Hej! Schampoo behovs inte första 6 monaderna, tvätta bara med ljummet vatten. Du kan läsa om det på 1177, som känns som en pålitlig källa 🙂

  https://www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Barns-har-och-hartvatt/

  Vi badade båda våra nästan varje kväll, som en mysig rutin och avslappning innan pyjamasen åkte på. Tror från att de var 2 veckor ca. När de slutade med blöja gick vi över till varannan dag.

  Så mysigt att följa er!

 8. Rebecca, 3-barnsmamma

  Har alltid badat mina varje dag. Inte för att de har “behövt” det, utan för att det har varit/är en mysig rutin. Rutinen har sedan fortsatt, med bad/dusch varje dag efter förskola/skola (mina äldsta är 8 och 5 år), jag klarar inte riktigt av tanken på att INTE duscha efter ex en dag på förskolan.. hehe.
  Min lilla (9 månader) sitter i duschen varje kväll och älskar det!

  1. Ninna

   Det är ju, min son får duscha de dagar han befinner sig p förskola, tre gånger/veckan. Men att bada barn varje dag är att ta bort den naturliga barriären från huden som skyddar huden mot att absorbera ex kemikalier. Hudens porer öppnas upp. Hoppas du använder ekologiska och kemikaliefria produkter på barnen som mandelolja, jojobaolja. Det som ligger närmast huden är det huden absorberar och transporterar vida in i blodomlopp och organ.

 9. Millan

  Du kan bada henne ca 2 gånger i veckan och även då tvätta hennes hår. Ha lite olja i vattnet ni fick säkert från BB i den påsen och i början var vi två när vi gjorde det. En som höll och en som tvättade för det år lite svårt med båda tyckte jag. Det räcker alltså med 5-10
  Minuter. Händer de större olyckor med bajs och kräk så kan ni bada henne extra också. Kram

 10. Sabina

  Min son hade också myyycket hår på huvudet! Vi badade honom första gången när han var 1 vecka o hade alltid i lite babyolja, dels för mjuk hud men även för att få bort skorv i hårbotten. Dock på vintern började han få eksem o då sa bvc sköterskan att det kunde bero på oljan då den täpper igen porer. Köpte tvål för bebisar o smörjde alltid med Decubal efter bad. Badade honom 1gg/vecka fram till förskolestart, då började vi med 3-4 ggr i veckan! Har funkat jättebra 🙂

 11. Paulina Holmberg

  Har en tjej på 3 månader här 😊 också första. Vi fick ok på att bada henne direkt när vi kom hem, vi väntade dock i 2 veckor tror jag. Nu badar vi henne 1-2 gånger i veckan, brukar ta såna skumtvättlappar med vatten och babyolja och tvätta varje/varannan dag i veck och så! 😀

 12. Paulina

  Har en tjej på 3 månader här 😊 också första. Vi fick ok på att bada henne direkt när vi kom hem, vi väntade dock i 2 veckor tror jag. Nu badar vi henne 1-2 gånger i veckan, brukar ta såna skumtvättlappar med vatten och babyolja och tvätta varje/varannan dag i veck och så! 😀

 13. T

  Vi badade båda våra små första gången vid ca 3 veckor och sen ca 1 gång per vecka. Vi använde ekologisk babyolja att droppa i vattnet och använde ekologisk babywash typ varannnat bad då vi också tvättade håret. Sen smörjer vi alltid in hela kroppen med typ decubal eller miniderm efter bad. Risk att de blir torra annars. Vad man ska tänka på är att nyföddas hudlager är betydligt tunnare än vuxnas så de samlar lätt på sig tunga kemikalier som finns i starka produkter. Så bra att undvika parfymerat både på sig själv och sin lilla. Tycker det är en obehaglig tanke att t ex min lotion eller parfym tränger djupt ner i hennes oskyddade hud…

  Tack för en superpodd och lycka till med föräldrarskapet. Du verkar redan ha koll på det väsentliga 🙂

 14. Linda

  Vi badade sonen första gånger när han var drygt 2 veckor. Han älskade det 🙂 Sen gjorde vi det mest vid behov men kanske en gång i veckan och där emellan tvättade vi med torra tvättlappar som vi blötte och hade ekologisk babytvål på. Dom blir ju inte smutsiga så om dom inte kräks eller bajsar ner sig hehe. Men ändå mysigt med bad 🙂 Man kan ha i olja i badet också så minskar risken att de blir torra i huden.

  Ha en fin kväll!

 15. Malin

  Tack för en väldigt bra podd! Hittade hit genom den och måste säga att jag verkligen gillar bloggen också, du verkar vara en mycket omtänksam person!😊
  När vi fick vår lilla pojk badade vi honom kanske 2 ggr i veckan. Han blev ju kräkig ibland och så och då tog vi bara en blöt handduk och torkade av. Nu vid 1,5 år så badar/duschar vi varannan dag ca.
  Tror det är väldigt olika hur mycket man badar. Vill man ha som rutin att bada varje kväll så kan man absolut det! Vill man inre behöver man ju inte! Bvc kommer ju berätta för er om de märker att bebisens hud behöver smörjas😊👍😄 vår lille kille har också massor av hår! I början använde vi bara vatten. Men sedan köpte vi Liberos schampo/balsam 😊 funkar väldigt bra! Precis i slutet av badet rekommenderas (tror jag) att slänga i några droppar olja också. Finns också från Libero 😊 gör det i slutet! De blir hala som ålar!!😂👌 tack igen för bra blogg och podd!😀