Danijela Pavlica

Rutiner

Det känns som att vi sakta men säkert lär oss varandra och börjar få rutiner här hemma. Visst kan jag inte säga att dem är helt felfria än men det känns som att jag varje dag lär mig vad som funkar bäst för oss.

Vienna sover ganska så mycket men har som jag sagt innan fått mer vakna timmar och ligger och tittar och är med ganska mycket vilket är sjukt spännande. Hon har även kommit in i en gnälligare period som jag sa innan men den varierar verkligen de är lika mycket sömn som gnäll skulle jag säga. Innan var det bara sömn typ.

Hon har också gått från att bajsa massor ni vet när de egentligen bara rinner igenom henne hehe som de gör på spädbarn till att hon nu bajsar typ en gång per dag. Vilket är otroligt skönt men däremot så tänker jag att hon kanske har ont i magen för att de kommer så sällan även om barnmorskan sa att dem inte behöver bajsa på två dagar liksom allt e så olika från bebis till bebis.

Men hur vet man ifall dom har ont någonstans? Jag tog tempen på henne igår bara för att och den var bra och låg på 36,9. Har för mig att man ska vara försiktig och uppmärksam om den är en grad under eller över 37. Men hur vet man att ens bebis mår bra! Som jag sa innan har hon mer vakna timmar och via appen jag har så står det att dem blir mer gnälliga utan anledning och mer närgångna i sin första utvecklingsfas det så kallade första ”språnget” men detta kommer efter ca 4 och en halv vecka säger dem. Så jag undrar vad de är hon går igenom nu? Eller är hon bara väldigt tidig?

Jag har testat att göra lite övningar för att lätta på trycket på magen om de skulle vara så att hon förmodan skulle ha ont i magen men vet inte om det hjälper! Hon pruttar som vanligt och bajsar som vanligt! Man vill ju verkligen inte att ens bebis ska ha ont utan att man vet om det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
      1. Emilia

        Vissa tycker att bebisarna får mer ont av d-vitamin som är oljebaserade. Har själv inte upplevt det med min son men vill man testa att byta kan man köpa annat på apoteket 🙂

        1. dani

          Ja okej då är jag med!! Men jag tror inte att hon får ont av det men blir givetvis osäker!! Är det något man märker av snabbt eller kan det ta sig en stund? Kram

      2. Emilia

        Vissa tycker att bebisarna får mer ont av d-vitamin som är oljebaserade. Har själv inte upplevt det med min son men vill man testa att byta kan man köpa annat på apoteket 🙂

        Och det där med tempen. På BB sa de till oss (eftersom vår son fick feber dag 2) att allt mellan 36,5-37,5 är normalt. ?

  1. Linda

    Windi pysventil är verkligen det bästa bästa för små gasiga bebismagar! Köp på apoteket och prova 🙂 Gjorde susen för vår lilla när han var bebis!

    Superenkla att använda bara ta lite baby olja och föra in den försiktigt precis som en rumptermometer. Man kunde verkligen se att han slappnade av efter att ha fått tömma lite gaser haha.

    Men behöver ju heller inte vara magen utan som du skriver ett utvecklingssprång. Tyckte alltid sonen låg nån vecka före än vad appen sa. Har ni sele så prova det så får du lite gjort också samtidigt som ni får vara nära och även skönt för magen att hamna i lite grodläge <3

    Kram och älskar eran podd och lilla V är så fin!

  2. Linn

    Fina lilla Vienna!
    Jag har två barn, och vänner med småttingar. Min erfarenhet är att bebisar är mer eller mindre gnälliga i början, även om de inte lider eller har ont.

    Jag tänker som så att i magen fick ju lillan näringen direkt genom navelsträngen, men nu så ska tarmarna jobba och ”smälta” maten. Ett nytt system som aldrig använts tidigare, liksom, och blir det säkert lite ”grus i maskineriet” i början.

    För mig har Windi pysventil hjälpt min minsting att få ut gaser/bajs. Kan vara värt att prova, för även om hon pruttar/bajsar kanske hon inte får ut allt?

    Kram och tack för en bra, ärlig och härlig blogg (och podd)❤️

    1. dani

      Åh tack för tips!! Vad är windi pysventil? Är det något man kan köpa på apoteket? Tack så himla mycket ❤️❤️

  3. Joanna

    Tack för en trevlig blogg o bästa podden ? mag massage är mitt tips o de är även en väldigt mysig stund ni får o något som pappan också kan göra ? du kommer lära dig att höra skillnad på skrik o skrik o dina mamma instinkter kommer förstå om de skulle vara något som inte stämmer så du kan vara helt lugn ❤️

    1. dani

      Åh okej vad skönt att höra!! Ja men för det mesta är hon lugn och skriker sällan men när hon väl e gnällig och jag vet att det varken är blöjan, maten eller annat så blir man lite orolig men de kanske bara är närhet då kanske!

      Hur vet man om ens bebis är överstimulerade? Kram och tack tack tack för svar ❤️❤️

  4. Linn

    Åh, hon är så fin din Vienna!

    Vad gäller gny och gnäll så tror jag att de flesta bebisar bjuder på detta i början (första månaderna), utan att något nödvändigtvis är fel. Innan har ju maten kommit via navelsträngen, och nu ska tarmarna vänja sig vid att ta upp och ”smälta” maten för första gången. Min erfarenhet från mina två, är att inkörningsperioden är lite gnällig. Det är ju trots allt ett helt nytt system som aldrig tidigare använts, så det är kanske inte så konstigt om det kan bli lite obehag för bebis till att börja med. Men förstår dig, man vill ju inte att ens lilla ska behöva ha minsta ont?

    Pysventil (finns på apoteket) kan vara värd att testa, om du upplever att lillan verkar ha ont i magen och har svårt att få ut all gas/bajs. Gjorde underverk för min minsting!

    Summa summarum, så tror jag att det tar lite tid för tarmarna och magen att vänja sig vid livet utanför livmodern. Prata med bvc om du tycker hon verkar besvärad, för det finns ju lite man kan göra såsom ge magdroppar och vattenbaserade D-droppar (då vissa bebisar kan få ont av de oljebaserade).

    Du verkar vara en fantastisk mamma. Tack för en fin, ärlig blogg och grym podd❤️

    1. dani

      Men alltså tack så himla mycket för din fina kommentar!! Och tack för alla tips!! Hur gör man med en pysventil? Hur funkar dem liksom? Och är det lätt att använda?

      Kramar

      1. Linn

        Som sagt ovan – lite babyolja och sedan används den som en vanlig febertermometer. Den är utformad så att det inte går att föra in den för långt, och endast en ände som kan stopps in, du kan alltså inte misslyckas?
        Finns tio-pack på apoteket.

        Hoppas det hjälper lillan✊?

  5. anna

    min baby på 4 mån bajsade typ varje jäkla blöja dom första 2mån sen blev det ca 1-2 ggr i veckan. På bvc säger dom det är helt normalt att bajsa sa 1 gång i veckan och man kan ej bli förstoppad vid amning. Dom kommer tydligen in i sin ”bajs rutin” efter ett tag. Nu är din dotter ganska nyfödd iof men kan vara det. Sen hade min son även super ont i magen första 1-2 mån. Vi började med att ge sempers magdroppar en gång per dag och sedan magmassagen som du kan hitta på 1177 hur man gör. Dom sa att det är bra att förebygga med massagen flera gånger per dag även om din dotter är pigg och glad på dagen så inte smärtan kommer på kvällen.

    Nu vet jag att hon kanske ej har problem med magen men kan vara bra att testa =)

  6. Iman

    Du kommer veta om hon har ont, tro mig..Oroa dig inte! Bebisar kommunicerar via gråt och skrik, har hon ont så kommer hon skrika. Sen är frågan vart hon har ont, det kan vara svårare att veta. Men jag tror att hon visar för dig om hon har ont, njut av lugnet och att allt är bra❤️

  7. Jenna

    Min helammande dotter på 2 mån bajsar 1 gång varannan v, haha. Var så orolig första gången det gick så långt men hon verkar inte ha ont och BVC säger att helammande bebisar inte kan bli förstoppade. Så jag släppte oron även om jag önskade att det iallafall kom någon gång i v så man vet att magen fungerar.
    Verkar hon nöjd och så så är hon tillfreds. Finns nog inget att oroa sig över. De säger ifrån om de är missnöjda tänker jag?
    Kram 🙂