Danijela Pavlica

Minskade fosterrörelser

Jag är nu i vecka 33 och jag blir verkligen bara tyngre och tyngre men antar att det hör till men däremot så har jag lite frågor och funderingar till er.

Jag vet att bebisen sover ungefär 90-95% av tiden i magen nu om man jämför med innan men det skrämmer mig lite då jag tänker att man kanske har fått minskade fosterrörelser istället. Jag känner henne varje dag men nu undrar jag lite hur många gånger per dag jag bör känna henne? Vad är vanligt när man är i vecka 33?

Vet som sagt att de inte längre behöver va världens sparkar som innan utan mer typ dragningar eller vad man ska säga. Typ en känsla som att hon sträcker lite på sig då det börjat bli fruktansvärt trångt där inne. Men hur ofta ska man känna det?

Jag känner oftast lite på morgonen och sen under kvällen igen om jag har tur så lite under dagen men är det normalt eller bör man känna mer än så?

Kan inte ni skriva ner era erfarenheter? Vet att vi alla är olika också men tänker att någon av er kanske vet vad som e ”normalt” om man kan säga så.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mikaela O

  Hej,

  Jag är i samma vecka som dig verkar det som. Imorgon går jag in i vecka 35. Längtar som en galning, Första barnet här med och jag har inget svar på din fråga om fosterrörelser. Vill bara säga att jag också blir så jäkla orolig så fort jag tänker på om min flicka rört sig eller inte. Blir galen!

  Men snart är hon ute, då blir det antagligen en helt annan oro vi känner men ååååh kan inte vänta meeeeerrr!!!!

 2. Emma

  Hej! Jag är gravid med nummer två och med sonen så kände jag ibland bara lite Burr ena dagen och kaos den andra. Han hade ingen rytm alls över dag/natt ? stämde för när han kom ut så hade han ingen klocka alls första tiden på när han sov. Han va vaken väldigt mkt på nätterna och jag hade sjukt svårt att sova sista 3 mån för han sparkade så hårt hur jag än låg i sängen.

  Med dottern nu (vecka 30) så sparkas hon heejvilt från ttp morgon till kväll men kan faktiskt sova och hon brukar va lugn när jag lägger mig. Dock om jag vaknar på natten så brukar hon sparkas.

  Så jag tror faktiskt detta är väldigt olika. I slutet med sonen så var inte rörelserna på samma sätt för det är ju trångt då.

  Sen är ju frågan vart du har moderkakan? Min har legat i bakvägg med båda. Kram!!

  1. dani

   Hej, tack för svar!! Ja jag pratade lite med barnmorskan idag när jag var där och alla känner olika men så länge man har känt bebis så ska man hålla sig lugn.

   Min moderkaka ligger också i framvägg vilket gör att de ibland kanske inte ens känns. Men som du säger när hon väl sparkar så känna de! Nästan så de gör ont hehe.

   Kram

 3. Sofie

  Hej. Jag är också gravid och beräknas födda i mitten på februari, Har också känt en oro precis som du över forsterörelser. Min har inte varit någon fotbollspelare precis, utan mer svepande rörelser, sen är min livmoder också i framvägg som En stötdämpare. Läste någonstans att man ska känna av bebisen på något sätt under en 6h period, jag brukar ha det som riktmärke. Dricker ett glas kallt vatten och fokusera på att känna rörelserna när jag sitter eller ligger ner. Har funkat för mig för att känna mig mindre orolig. Hoppas du fick lite tips och stort lycka till. Hälsar Sofie

  1. dani

   Hej Sofie,

   Tack för din kommentar! Ja alla har så olika så man ska aldrig jämföra sig men däremot så skönt att ha varandra att diskutera med och bolla tankar osv.

   Jag har också moderkakan i framvägg. Och hon är en ninja när hon får bestämma hehe de d dom gångerna hon e lugnare som jag alltid jämför med hennes aktivaste stunder. Kram

 4. Anna

  Hej,

  Är i v.32 och har haft exakt samma känsla och fundering. Var inne på förlossningen idag för att kolla bebisen. De sa precis som du skriver att barnet sover mycket och kan även sparka inåt dvs mot ryggen och då känns sparkarna inte lika mycket. Några gånger per dag bör man känna på något sätt. Men rörelserna är annorlunda nu då bebien har trångt och inte kan sparka lika intensivt. Det blir mer som att den bökar runt!

 5. Lotta

  Hej!

  Det är en myt att bebisen rör sig mindre mot slutet av graviditeten. Men visst kan rörelsemönstret förändras. Ring din barnmorska eller förlossningen så får du mer råd!
  Om du lägger dig ner och vilar på vänster sida så känner du säkert rörelser!
  Lycka till!

 6. Victoria

  Jag är gravid i vecka 31 och sedan vecka 28 ungefär är rörelserna mer svepande och tryckande precis som du beskriver. Det märks helt enkelt att det är trångt därinne och det blir inga sparkar. Däremot hade min bebis en väldigt livlig dag i förrgår och hela magen vibrerade emellanåt, och igår var det en lite lugnare dag med lite rörelser på morgonen och sedan mer när jag skulle sova. Den behövde väl vila upp sig 🙂

 7. Emma Å

  Jag kände nog ungefär lika ofta på slutet, men mer att han sträckte sig som du skriver. Om man känner mindre fosterrörelser ska man prata md barnmorskan(eller förlossningen) direkt för säkerhetsskull tror jag. Kram

 8. Linda

  Jag minns tyvärr inte riktigt hur mycket min lilla plutta rörde sig i v 33 men hon måste ha rört sig så pass mycket för jag minns inte att jag var orolig för att rörelserna hade minskat.
  Men känner du oro så är mitt råd till dig tala med din barnmorska och boka in tid för att få bli kollad så allt är bra med bebis. Är ju bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite. Så som sagt det är mitt råd till dig.
  Ha en fin kväll
  Kram Linda

  1. dani

   Hej Linda, Ja jag är egentligen inte orolig undrar mest vad som är normalt eller vanligt om man säger så. Eftersom jag känner henne till och från men absolut inte lika mycket som innan vilket ska vara normalt då dem sover mycket mer nu. Men kände du liksom hårda rörelser i V.33? Eller mer som att bebisen sträckte lite på sig då och då? För i början kändes det som om jag hade en ninja i magen hehe. Nu är hon lugnare och sträcker sig mycket. Tack för ditt snabba svar och detsamma! Kram

   1. Linda

    Eftersom att det är mindre plats så minns jag att det var mer som puffar eller vad man ska säga. Men eftersom att du känner henne regelbundet vid vissa tider som morgon och kväll så är det säkert helt normalt men var observant på om du inte känner något alls. Jag vet att när jag inte kände min lilla tjej så puffade jag lite på magen och väckte henne typ så man fick känna att hon rörde sig. Men vid nästa besök hos BM så ta bara upp det med henne så kan ni ju prata om det då. De brukar ju vara väldigt duktiga så. Men som sagt känner du onormalt lite rörelser så kontakta sjukhuset.
    Kram Linda