Våra barn och socker – Claudia Galli Concha
claudiagconcha

Claudia Galli Concha

Våra barn och socker

Jag fick en fråga igår hur vi tänker kring barnen och socker och då kände jag att det var längesedan jag uppdaterade kring det och i och med att jag har haft en tydlig ställning i den här frågan så är det dags för att berätta var vi står nu. Vi hade ju en väldigt sträng syn på sockerintag och våra barn i början, eller vårt barn ska jag säga för det var när vi bara hade Chloe (här är ett inlägg jag skrev då) eller sträng och sträng, egentligen var det inte konstigare än att vi bara höll Chloe borta från godsaker så länge som möjligt, vi presenterade inte varken glass eller bakverk för Chloe förrän hon var 2,5 år, det var när vi var här i oktober som Chloe smakade glass för första gången och det var även här hon smakade kanelbulle för första gången. Smågodis och choklad har hon fortfarande aldrig smakat.

Så hur tänker vi?

Det finns socker i allt, det är omöjligt att hålla sig ifrån socker, eller det är svårt och inget jag känner behov av att göra DÄREMOT, om jag har makten att styra in mitt barn på bra vanor från början i livet så tänker jag göra det.

När Chloe blev runt 2,5 började hon visa intresse för vad vi åt, tidigare har hon älskat sina bär och om vi har varit ute och fikat eller liknande så har det räckt med att ha med bär till henne, men sen kom en dag då vi fikade och hon ville smaka, då sa vi direkt att vi kan inte fika och inte låta henne smaka, isåfall får vi låta bli, och det vill vi ju inte, fika är ju en del av livet, så hon v´fick smaka och hon tyckte att det var gott men hon åt lite sedan var det bra och samma sak med glass, hon äter två tre tuggor sen är det bra, blåbär kan hon däremot äta obegränsat av, haha.

Celeste får smaka, små smakbitar om Chloe äter. Det skulle ju vara taskigt annars.

Men jag tror verkligen att det har gjort mycket att vi höll på det stora sockerintaget för Chloe och att vi presenterade henne för många olika frukter och bär istället. Vi har skapat det för henne, för henne är frukt och bär det bästa hon kan tänka sig. Hos oss finns det inget som heter lördagsgodis, bär och frukt har vi hemma ofta så för henne är det lördag varje dag.

Om dom blir bjudna?

Jag tror inte på förbud, inte uttalade iallafall, haha. Om vi är borta och tjejerna blir bjudna, eller iallafall Chloe så får hon smaka, givetvis, men det fina är att än så länge kan jag avleda med blåbär eller jordgubbar.

Så där är vi nu…vi fikar ibland (jag älskar ju det!) och tjejerna smakar glass ibland, men det största sockerintaget är fortfarande från frukter och så hoppas jag att det fortsätter.

Hur tänker ni kring barn och socker? Hur gör ni?

Puss! / C

På Chloes 3-årsdag fick hon en kanelbulletårta, den älskade hela familjen!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
claudiagconcha

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Petra

  Det var jag som frågade o vi har tänkt ungefär samma, dessvärre är ju vår älsta 18år o då var det ingen som pratade om socker som idag, så våra två älsta har ju fått sötat yoghurt osv från början det har inte varit helt lätt att bryta, o med lilleman snart 9 har vi varit mera noga, problemet är ju som du skriver med syskon, dom ser ju på ett annat sätt när dom stor får o fattar ganska fort att det där är nått dom också vill ha. Jag känner själv att det är ganska intressant detta med just socker, sötningsmedel osv, hur viktigt det är att vi försöker gå tillbaka o äta så ren mat från grunden som det går. Jag o dottern för också ett mindre krig i familjen för mera vegetariskt.. det går så där.. haha…

 2. Malin

  Vi gör exaaaakt som ni! Igår var vi på kalas med massa go saker och alla barnen tryyyyckte i sig allt gott -såklart! Men min son tog en cakepops, slickade på den 2 ggr och sa ”Efe ha hallon” och pekade på hallonen som låg som dekoration på tårtan 🤣 Kompisens svärmor blev så fascinerad 🙈

 3. Simona

  Vi har en tjej på 2 år och 5 månader. Hon har aldrig fått smaka godis eller rena choklad. Bullar kakor och glass har hon fått smaka.
  Lillkillen är 1 år och 4 månader. Han har fått samma sak. Men mindre kakor. Gick tyvärr snabbare för han att få smaka än för den äldsta.
  Mina barn får glass när dom är sjuka och har feber.
  Idag ska vi på kalas och fick frågan om äldsta får en tablettask och ett kknderägg i fiskdamms påsen. Vi sa tack men nej tack. Så hon ska få typ russin (hon älskar russin!)
  Det är svårt nu att hålla dom borts från godis :/ men vi kämpar på 🙂

 4. Lisa

  Hur gör ni om ni är på kalas och liknande med tårta osv, är de nåt hon är intresserad av och är de nåt hon får äta då för er?

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Jag la faktiskt till det i texten, då får dom självklart smaka, eller iallafall Chloe, men i och med att vi har presenterat frukt och bär på det sättet som vi har så väljer hon alltid det om jag har med mig:)

 5. Sofia Karlsson

  Tänkte/tänker liknanade. Vi undvek sockeret så länge vi kunde men körde också på att om hon vill smaka det vi äter så får hon det.
  Jag är en hemmabakare så hon får i princip alltid smaka det jag bakat, speciellt när hon är med och hjälper till. Sen köper vi aldrig hem godis utan brukar köpa såna där bara frukt tassar och dem får hon som godis.
  Jag gjorde undantag när hon skulle lära sig pottan då belöningen blev 1 70% chokladknapp varje gång i ungefär 1v sen behövdes det inte mer.
  Sen har hon fått kinderägg som belöning efter sjukbesök och liknande.