Måste vi tänka om? – Claudia Galli Concha
claudiagconcha

Claudia Galli Concha

Annons

Måste vi tänka om?

Sen jag blev gravid med Chloe så har jag sagt att jag ska vara hemma med barnen tills dom börjar skolan.

Det har jag känt har varit rätt beslut, i hela min kropp har det känts rätt, både i hjärnan och i själen.

Och det HAR varit rätt, helt rätt. vi med våra resor och hur vi har valt att leva i en massa olika städer, det hade varit så mycket knepigare om vi hela tiden hade haft förskolor att förhålla oss till.

Men nu har jag en dotter som är 3,5 år och som är ett socialt geni, hon älskar människor, hon älskar att träffa folk, hon älskar att skapa nya vänner, hon älskar att hålla handen med folk, hon kallar alla för kompis eller friend, hon ser varje dag fram emot att gå till vilken aktivitet vi än har siktat in oss på den dagen för att hon ska få träffa kompisar…

I LA är det här inget problem. Där är det så mycket barn på lekplatserna som har nannys eller hemmamammor så där har vi ett socialt nätverk och vi vet från dag till dag var våra kompisar kommer att vara. Här är det betydligt svårare.

På lekplatsen är det förskolor och där är det inte alltid helt lätt att komma in i grupperingarna, Chloe försöker alltid hon går fram och ger sig in i leken men det är inte alltid helt lätt, jag försöker ju gå med och hjälpa till ibland men samtidigt så vill jag att hon ska ta för sig själv.

Nu ska ju vi tillbaka till LA relativt snart, vi vet inte exakt när men planen är väl i början av året och då vet vi inte hur länge vi stannar, så det är ju absolut ingen idé att dra igång med någon förskola nu, hmmm, det är inte helt lätt det här.

Vet någon om det finns privata dagmammor? Jag vet inte riktigt vad jag letar efter eller tänker mig men någonstans Chloe skulle kunna gå ca 2 timmar per dag för lek med jämnåriga eller äldre?

Öppna Förskolan är ju tyvärr inget alternativ längre även om vi fortfarande går dit, men det finns ju inte ett barn som är över 2,5 år där och jag tror att det är bra att träffa jämnåriga/äldre för utvecklingen.

Det är en knepig situation och jag bara önskar att alla vänner med barn ville ha playdate varje eftermiddag men det funkar inte så här har jag märkt, folk är trötta och har mycket som ska hinnas med, vilket jag givetvis förstår och respekterar men det gör hemmamamma situationen knepigare när vi är i Sverige…

Vi får se ur det blir. Det här är ingen akut situation men jag märker att vi kanske måste tänka om och aktivt sätta in fler aktiviteter där hon träffar jämnåriga. Hon går på dans en gång i veckan som hon älskar, kanske att vi ska anmäla henne till en kurs till?

Det här är ett lyxproblem givetvis. Jag är så glad att hon är så glad. Jag är så glad att hon vill börja vara ifrån mig, hur konstigt det än låter. Det känns ändå som det bästa betyget att hon är trygg och vill börja ta för sig.

Hur gör ni andra hemmamammor? Hur har ni tänkt kring det här?

Puss! / Claudia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
claudiagconcha

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Victoria

  vi har barnen hemma till förskoleklass men träffar andra hemmafamiljer 3-4 gånger i veckan för att barnen ska få sin “grupptillhörighet” och leka 😊 i hemmaföräldrars nätverk på fb kan man ju efterlysa kompisar t.ex. 😍 har lite tips om vilka öppna i sthlm andra hemmaföräldrar hänger på också, maila om du vill 😊

 2. Jenny Nilssson

  Vi har haft barnen hemma mycket men för mig har det alltid varit självklart att barnen ska få bygga långsiktiga relationer. Roligt när barnen är sociala med främlingar men långsiktiga relationer och vistelse i barngrupp med både de man valt själv och inte valt tränar sociala färdigheter. Om barnen alltid träffar “nya barn” kanske de känner att de måste vara på topp jämt för att få intresse från motparten istället för att känna att man har en självklar plats i gruppen. När det gäller att vara kompis eller bästis med främlingar så tror jag att det handlar om en längan efter gemenskap men det riskerar att bli gränslöst, att man så gärna vill bli vald att man är tillgänglig för alla. Lagom är bäst tror jag, att tänka att barnen ska vara hemma till skolstart och sen gå in i det 10-13 åriga systemet över en natt är inte enkelt. Om själva målet är att barnen ska vara trygga så tror jag att de måste få ha långsiktiga relationer med jämnåriga, annars finns risken att de på ett djupare plan är ensamma. Föräldrarna är absolut nummer ett men kan inte ge allt.

 3. Anna Karin

  Från 3 år har barn rätt till allmänn förskola 15 h i veckan men man behöver självklart inte gå alla 15 h.
  Vi har kompisar vars barn går 3 h två dagar i veckan. Kanske det kan vara något för er😊

 4. Vivi

  Min flicka fyller snart fyra och jag vill också att hon ska va hemma. Än så länge har det gått bra. Hon har aldrig uttryckt nån annan önskan. Men det krävs rätt mycket jobb från min sida. Vi bor inne i en mindre stad. Så vi åker runt på alla öppna förskolor finns flera (dock bara i kyrkans regi, men så får det va), finns så vi kan gå till dem 4 dagar i veckan samt nån dag är det även för och eftermiddag på olika öppna förskolor. Så tänker att det borde väl finnas fler än en ni kan testa? Sen går vi på biblioteket de har ofta annat med för barn, på loven har biblioteket här i stan jättemycket. Sen låter det kanske galet men sen håller jag koll, typ en bilaffär fyllde ett år och hade hoppborg, och massa aktiviteter för barn, då var vi där, de invigde ett nytt torg här i stan och hade då ansiktsmålning, då var vi där, så vi drar runt på alla gratis aktiviteter vi kan hitta. Vi har lätt aktiviteter alla veckans dagar. Finns även att kommunen anordnar en del speciellt på loven. Sen finns 4h gård och några gånger per termin tar vi Leos (har inte råd med det för ofta). Sen ibland åker vi och sover hos mormor några dagar. Sen försöker jag så hon är delaktig i de sysslorna jag måste hinna där emellan typ laga mat, häromdagen badade vi hunden det tyckte hon va jättekul. Det jag kan sakna är att hon skulle ha en liksom vän att träffa men vi har inte hittat nån som vi kan hänga med utanför öppna förskolor och jag tänker fine så är det, på förskolan kanske hon inte heller hade klickat med nån och hon har aldrig sagt att hon saknar det, det är bara jag som tycker det hade underlättat. Sen åker vi till Thailand cirka tre ggr om året det tycker hon är superkul! Jag tänker innan va det ju det naturliga att barn va med sina föräldrar så jag tror på det. Även på förskolan (har jobbat där när jag studerade) så har ju barn “långtråkigt” ibland och det är inte alls säkert att de får nån bästa vän. Sen med barn så ändras ju rutinerna lite då och då är säkert en övergångsperiod så hang in there tror inte du kommer att ångra det om några år tvärtom . Stor kram

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Vi har ju också mycket att hitta på men jag tror att hon vande sig så mycket i LA vid att umgås med jämnåriga dagligen så nu saknar hon det ibland. Men som sagt, jag har ju tänkt att vara hemma hela vägen till skolan så vi får se…vi fortsätter planera våra dagar med roliga saker :).

 5. Josefine

  Förstår hur du känner, jag är väldigt kluven i hur vi ska göra själva. Min älsta son som blev 3 i somras har gått sporadiskt på fsk det här året i och med att jag först var hemma pga graviditetspenning sen när lillebror kom så ville jag ha honom hemma för relationens skull men också för att inte få hem onödiga sjukdomar😅 nu är lillebror 6 månader och storebror är hemma ofta med oss och det funkar så bra MEN till vårat problem, han tycker det är jättekul på fsk och jag märker hur mkt han lär sig där men i och med att det går så bra att ha han hemma och att jag tycker om att ha honom hemma skulle jag vilja ha det mer, ev på heltid till och med. Men känner att han ”går miste” om kunskap både socialt och den mer traditonella kunskapen.. hur tänker du kring de? Känner du att du kan ge det själv och hur gör du i så fall? Vi har varit en del till öppna fsk vi också men upplever samma sak att det är mest yngre. Vi bor också i sthlm och de flesta med syskon som vi känner väljer oftast inte att ha deras älsta hemma, vilket man såklart gör som man vill, men de gånger vi träffat hans vänner på vardagar har vi oftast allihopa en roligare dag, oftast enklare också om man är två eller fler vuxna även fast de också innebär fler barn men roligt att träffa andra vuxna också när man är hemma😊
  Jag är dessutom som grädde på moset, förskollärare haha känns ju lite ironiskt på ett sätt men samtidigt vet jag också vilka nackdelar de finns med förskolan även fast det finns många fördelar och framför allt skulle kunna finnas. Men i och med mitt yrke har jag ju lite svårt att jobba hemifrån, har du några tips hur man kan få det att funka ekonomiskt om man väljer att vara hemma, förstår att du jobbar en del men gör ni även på något annat vis för att få det att funka?

  Oj känns som det blev ett rörigt inlägg och att ja ev inte utrycker mig rätt, aldrig skrivit en kommentar så här haha men hoppas du förstår hur jag menar😊

  Tack för ditt härliga sätt att vara och att du delar med dig av din vardag😊

  1. Vivi

   Läste din kommentar och tänkte dela med mig med lite tips. Är hemma med min flicka och har snart varit det i fyra år och vill verkligen fortsätta vara det. Är utbildad lärare men min föräldrapenning är slut sen länge förstås. Så mina tips: sälj, sälj och sälj på Tradera sellpy loppis blocket allt du inte behöver, typ dina smycken du fick när du konfirmerades de använder jag inte sålde på guldbrevet, ja tom på loppis har jag stått, så skönt att få utrensat och pengar. Sen vår dotter älskar att åka till Thailand dit åker vi tre ggr per år. Så vi säger ute mat äter man utomlands vi äter aldrig ute hemma, sparar massor, inte ens en bulle. Sen baka och laga själv, desto mer desto billigare, jag bakar allt vår bröd. Sen köp begagnat så mycket är i nyskicn både bra för plånboken och miljön. Sen håll koll finns fantastiskt mycket roliga gratis aktiviteter för barn vi har aktiviteter alla dagar i veckan helt gratis. Lycka till hoppas du får i hop det känner bara mer och mer hur mycket jag värderar denna tiden.

  2. Vivi

   Läste din kommentar och tänkte dela med mig med lite tips. Är hemma med min flicka och har snart varit det i fyra år och vill verkligen fortsätta vara det. Är utbildad lärare men min föräldrapenning är slut sen länge förstås. Så mina tips: sälj, sälj och sälj på Tradera sellpy loppis blocket allt du inte behöver, typ dina smycken du fick när du konfirmerades de använder jag inte sålde på guldbrevet, ja tom på loppis har jag stått, så skönt att få utrensat och pengar. Sen vår dotter älskar att åka till Thailand dit åker vi tre ggr per år. Så vi säger ute mat äter man utomlands vi äter aldrig ute hemma, sparar massor, inte ens en bulle. Sen baka och laga själv, desto mer desto billigare, jag bakar allt vår bröd. Sen köp begagnat så mycket är i nyskicn både bra för plånboken och miljön. Sen håll koll finns fantastiskt mycket roliga gratis aktiviteter för barn vi har aktiviteter alla dagar i veckan helt gratis. Lycka till hoppas du får i hop det känner bara mer och mer hur mycket jag värderar denna tiden.

 6. J

  Hej! Jobbar som barnflicka och tar hand om två glada och sociala tjejer i åldrarna 1,5 och 3,5 år två dagar i veckan och är säker på att de skulle bli jätteglada över lite leksällskap i parken eller att hitta på någon annan aktivitet (bor på Östermalm i Stockholm)!

 7. T

  Jag tänker ändå förskola för då kan du själv bestämma antal timmar i veckan och per dag. Vill du bara att hon ska gå tex 3 timmar per dag 3 dagar i veckan så gör hon det. Vår dotter började nyss 15 timmar i veckan och hon är 2 år och 9 månader. Hon har varit hemma fram tills nu men nu när lillasyster kom behövde både hon och jag lite extra hjälp med sysselsättning. Hon stormtrivs och pratar om pedagogerna och de andra barnen mycket när hon inte är där. Och hon är ju fortfarande hemma mycket 🙂

 8. Helene

  Men varför inte en vanlig förskola? Mitt barn som är 10 idag minns dagistiden som den bästa någonsin:) Jag hade föredragit förskola alla gånger framför dagmamma.

 9. Olivia

  Hej!
  Finns det inte grupper inom svenska kyrkan? 🙂 (ett alternativ, även om man som jag inte är troende🙈) Det finns det där jag bor, olika åldersgrupper där de träffas 1 gång/veckan. Pysslar, leker och har kul. Hoppas du hittar något! Jag är själv förskollärare och tycker du gör helt rätt i att ha barnen hemma, de har det bäst hemma när de är små. Men jag förstår att du börjar fundera på förskola, barn kräver mer i den åldern. Allmän förskola kanske är ett alternativ när ni kommer hem från LA. Just för att lära sig vara i grupp och träffa kompisar 😊 lycka till!

 10. Jenny

  Vi turades om att vara hemma med barnen i 10 år, jag i 8 år och deras pappa i 2 år. Så vi började jobba bägge 2 när de var 6 och 10 år.De gick varken på förskola eller fritidshem. Vi gick på öppna förskolan, sagostunder på biblioteket, utflykter, besökte vänner mm. Ibland var det klurigare att hitta jämnåriga kompisar när de blev runt 4-5 år men när man väl hittade dem så träffades vi oftare på lekplatser, öppna förskolan hemma hos varandra o dyl. Jag jobbar själv som förskollärare med barn 1-5 år och är så tacksam för valet vi gjorde med våra barn. Det mest värdefulla man kan ge barnen är tid. De första åren kommer aldrig tillbaks igen så man får passa på att ta till vara på de möjligheter man kan ta. Lycka till med valet !

 11. Sofia

  Hur känns det för dig då? Om jag minns rätt så var du väldigt nervös för att lämna henne?
  Håller helt med att umgänget är svårare i Sverige då de flesta i princip måste jobba för att ekonomin ska gå ihop, här i Manchester finns det massor med grupper upp till 5år då skolplikten börjar här. Min dotter på snart 4år går på förskola varje dag både för kompisar men främst för språket. När vi/jag är med förlitar hon sig på att jag ska berätta vad hon vill då hon vet att jag förstår båda språken men på förskolan blir hon mer ”tvungen” och är så jäkla duktig (säger hennes lärare) 💖

 12. Sofia

  Det finns en grupp hemmaföräldrar i Stockholm som ses regelbundet på olika träffar. En undergrupp till Hemmaföräldrar på Facebook. Kolla in dom 😀

  1. Josefin

   Jag kom precis hem från lekstund med vår grupp hemmabarn i åldrarna 1 månad- 5,5 år. Det är guld att ha en grupp med samma barn som träffas 1-2 g/v. De får leka och träna konflikthantering och vi föräldrar får lite sällskap också 🙂
   Hittade dem via FB-gruppen Hemmaföräldrar i Sthlm.

 13. Ellen

  Kände samma med min dotter som blev 3 år i Juni, så från september så går hon på förskola 4h Mon-Tors, Fredagar har hon ballet på em. Så för oss har det varit bästa lösningen. Jag är hemmafru fortfarande och vi bor i Spanien så har varit en underbar lyx att ha henne hemma med mej så pass länge, men plötsligt var det som att musik, sång och dans klasserna hon gick på, pyssel, lekpark, stranden osv inte var nog (och för språket så har det varit toppen, hon är nu helt flytande 3 språklig)

 14. Evelina Hallerström

  Hej Claudia !
  Det finns öppna förskolor som man kan gå på med barnen . Där kan man dyka upp när man själv vill och har tid. Det är liksom inget man boka eller tar upp någon plats . Och barnen och vi föräldrar får vara sociala men barn och vuxna .

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Det gör vi varje vecka men som jag skrev i inlägget så är det dessvärre bara barn som är max 2 år där, iallafall i vårt område.

 15. E

  Hej, Min son va hemma tills han va 4,5 år ca. Vi gick på öppenförskola dem dagarna barn inte va på fsk oftast mån o fredag. Dem andra dagarna gjorde vi experiment pysslade klädde ut OSs dansade spelade allt med boll o han va med på allt ja gjorde laga ja mat laga han mat städade jag städade han det va livet. Han säger ofta nu jag vill va bebis igen efter ett år på fsk. 😅 vi eldade mkt o grillade korv gjorde tåg utflykt med gamla tåg.

 16. E

  Hej, Min son va hemma tills han va 4,5 år ca. Vi gick på öppenförskola dem dagarna barn inte va på fsk oftast mån o fredag. Dem andra dagarna gjorde vi experiment pysslade klädde ut OSs dansade spelade allt med boll o han va med på allt ja gjorde laga ja mat laga han mat städade jag städade han det va livet. Han säger ofta nu jag vill va bebis igen efter ett år på fsk. 😅

 17. Emelie

  Jag förstår er!! Vi har 3 barn: 9år,7år och 2år…och jag har varit hemma hela tiden. De två äldsta började 15tim/v när de var 4år för då började de fråga efter kompisar. Gick mycket på öppna förskolan och gör fortfarande med yngsta…men som du säger,det ör inte många över 2år som ör hemma…vilket är synd. Våra äldsta var hemma tills de själva började fråga efter kompisar. Frågar hon efter det? Eller är hon nöjd på dagarna med det ni gör tillsammans? Lycka till med allt! Kram

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Ja, hon frågar efter kompisar om det inte är några på lekplatsen eller där vi är, eller om det inte är någon som vill leka :).

 18. Anna

  Vad sägs om att helt enkelt anordna regelbundna träffar för hemmamammor med barn i samma ålder? 😊 jag är hemma med mina två barn, 3 och 4 år gamla…och/eller ses för gemensamma aktiviteter/utflykter

Annons