Claudia Galli Concha

Hur blir man en influencer?

Jag startade min blogg för 10 år sedan.

Blondinbella och Kenza var unga tonåringar och det började stå om dom lite överallt. Jag som då skulle fylla 30 tyckte att det verkade spännande det här med blogg. Vad var det? Dagbok på nätet kallades det i början och det var ju i princip det det var, dom som bloggade skrev ju om allt från deras dag, vad dom åt till frukost, vad dom hade på sig (man tog bild på sin outfit i spegeln, oftast med kapat huvud, haha) och sen fick man läsa om vilka det fikades med om husdjur och annat som kan fylla en dag i en ung människas liv.

Jag bestämde mig för att testa och idag nästan exakt på dagen 10 år senare så jobbar jag just nu i princip heltid som influencer.

Så hur blir man influencer?

Frågan kommer ganska ofta och den känns alltid väldigt svår att svara på sådär snabbt för det finns inget rakt och direkt svar. Och varför finns det inte det? Jag ska försöka bena ut det.

Att vara influencer på det sättet som jag jobbar innebär att dela med sig av sitt liv, bjuda på sig, bjuda in följare och läsare i sitt liv, man behöver inte nödvändigtvis vara privat men jag tror utan tvekan att om man ska lyckas som influencer så måste man vara personlig, och äkta i det. Bara det är svårt att förklara i en endaste mening till någon som frågar för det är ju verkligen inte något som passar alla. Så om man funderar på att bli en influencer så är nog den detaljen det allra första man ska tänka över. Vill jag bjuda in folk i mitt liv? Vill jag dela med mig?

Sen är det ett jobb som aldrig riktigt lämnar dig.

Min hjärna jobbar nästan konstant på två olika nivåer, eller såhär, jag är ju hemma med mina tjejer så när det är dag och jag är med dom så jobbar inte jag, men så fort dom sover eller jag av någon annan anledning inte är med dom så går in  hjärna på dubbla varv, livet och livspusslet och sen på det jobbet. Skapa innehåll för kanalerna, vad kan bli ett bra inlägg? Vilken bild ska upp härnäst på Instagram? Vad ska bildtexten vara? Hur kan jag engagera folk i mitt nästa blogginlägg? Hur ska bloggen läggas upp den här veckan? Hur ska läsarna få den variation dom vill ha? För det är verkligen ett jobb att vara influencer, bilden av att det är en ung tjej som skriver om smink och får gratis grejer finns inte längre. Jag och alla mina kollegor runt om i landet och världen är hårt jobbande, så även om det ibland kan framstå som att många bara går på events och klär sig fint så är det långt ifrån allt. Det kräver planering, strategi, tid och hårt arbete.

Men det är en ny bransch och fortfarande får jag, minst en gång i veckan, förklara för någon vad det är att blogga, och Instagram, vadå jobba med Instagram? Går det? Vad gör du då? Haha, jag vet inte hur många märkliga samtal jag har hamnat i. Ibland längtar jag till det är allmänt känt och respekterat som yrke.

Hur börjar man?

När du har kommit fram till att yrket som influencer är för dig så ska du sätta dig ner och tänka igenom vad du skulle kunna blogga om, samma sak gäller för Instagram men jag utgår från blogg eftersom det är det jag kan absolut bäst.

Tänk inte för mycket, klura inte för länge. Om du skulle plocka ut fyra hörnstenar i ditt liv vilka skulle dom vara?

Det kan t.ex vara att du brinner för träning eller inredning, att du har barn, att du gillar att resa, inspiration, mode, blommor, teknik, ja, det finns ju inga som helst regler eller omöjliga kombinationer av saker du kan skriva om. Men det är bra att ha dom här fyra hörnstenarna klara för sig för att då kan man alltid falla tillbaka på dom när man sitter och planerar bloggen eller har skrivkamp.

Jag har tre hörnstenar som är fasta och en som är föränderlig.

Livet med barn (det är ett stoooort ämne)
Entreprenörskap
Inspiration (inom allt från livsstil till inredning)
Sen låter jag den fjärde hörnstenen förändras utefter hur mitt liv förändras, just nu handlar den om Los Angeles och vårt liv här.

När du har bestämt dig så är det bara att sätta igång.
Börja bygga upp innehåll. Och här har jag också några knep:

Posta regelbundet, blogga eller Instagramma, t.ex två gånger om dagen, morgon och kväll (bloggen kan du ju tidsinställa) det underlättar för dig att att koll på ditt upplägg.

Svara på alla kommentarer, att blogga/Instagramma är ett samarbete med läsarna/följarna, så har jag alltid sett det och jag tror att det är ett vinnande koncept. Engagemanget måste genomsyra ditt arbete. Det är då det blir på riktigt, och på riktigt är roligt.

Fina bilder. Du behöver absolut inte ha en proffsutrustning utan en iPhone funkar jättebra men ta bilder i dagsljus och tänk gärna lite kring bildinnehåll, en bild säger mer än tusen ord och även om du till ett blogginlägg bara har en bild så kan den vara pricken över i:et och den där extra inspirationen som kommer att göra att folk kommer tillbaka.

Nu är du igång! Och du är en influencer! (alla som influerar andra har rätten att kalla sig influencer så även om följarskaran är liten till en början så ska du bära din influencertitel med stolthet)

Vill ni att jag skriver ett inlägg om hur man tjänar pengar på sin blogg och sitt Instagramkonto?

Puss! / C

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karro

  Jättebra inlägg!! Ja, skriv gärna mer inom det här ämnet! Hur tänker du angående exponering av barnen, gällande t.ex. bilder? Jag gillar att skriva och har funderat på att starta en blogg men tvekar pga att jag är osäker på att lägga ut bilder på barnen. Tycker ofta att man läser om att man ska vara försiktig med att lägga ut bilder, de ”försvinner” aldrig från Internet och kan även komma på villovägar. Barnen har ju ingenting att säga till, om de vill vara med eller inte. Vill gärna höra dina åsikter och tankar, du brukar vara så klok! 🙂

 2. aliki

  super ja skriv gärna hur man tjänsr pengar på sin blogg. Det vore intressant att läsa hur man får ihop allt det. Tack för alltid fina bilder och äkta upplägg du är super trevlig och kul att följa

 3. Maria

  Toppen inlägg! Skulle vara intressant att läsa om hur man faktiskt kan tjäna pengar på sin blogg. Google i all ära men är svårt att bena ut allt. Så ett inlägg vore toppen!
  Kram ?

 4. Sofia Karlsson

  Jätte bra inlägg och ja skriv gärna mer!
  Jag har haft min bakblogg i 2år men önskar att den kunde växa mer. Jag gör inte inlägg varje dag då jag främst skriver om recept men dina tips på hörnstenar ska jag ta till mig och fundera på att börja skriva fler text inlägg också.