Dom här fonderna ska du spara i till ditt barn – Claudia Galli Concha
claudiagconcha

Claudia Galli Concha

Annons

Dom här fonderna ska du spara i till ditt barn

Inlägget innehåller annonslänk

Då var vi framme till den tredje och sista delen av mitt “Så sparar du bäst till ditt barn” upplägg som jag gör tillsammans med Jan Bolmesson och bloggen Rika Tillsammans.

Har ni inte öppnat ett konto än så gör det här

Innan jag satt ner och pratade genomgående med Jan om sparande och framförallt sparande till barn så trodde jag att det skulle vara jättesvårt, att jag skulle behöva lära mig allt från grunden när det kommer till aktier och fonder, att jag skulle behöva sätta mig in och behöva lära mig att köpa och sälja.

Så när Jan sa, nej, nej, du sätter in pengar i dom fonder jag säger åt dig och se tittar du inte på pengarna förrän barnen är 18 och då har du en fin slant till dom där.

OBS! När du sparar i fonder på Nordnet så kan du när som helst sälja dom, du låser dom inte, men om du vill ha den bästa möjliga avkastningen så är det minst en 10 års period du ska sikta på.

Så tänk på det när du börjar spara, spara bara så mycket så att du kan avvara den summan, det här ska inte ses som ett bankkonto där man sätter in och tar ut, då kommer du inte kunna uppnå önskat resultat. Så hur ska ni spara då?

Jo, enligt Jan som är proffs så ska man satsa pengarna i dom här fonderna Inga konstigheter. Dom här är ett vinande koncept Varför kommer ni att förstå om ni tittar på vårt filmade poddavsnitt lägre ner i inlägget…del 2 kommer på söndag!

Så om ni har valt att spara 10000 till era barn så ska ni göra följande fördelning:
1. 3000
2. 500
3. 500
4. 1000
5. 3000
6. 500
7. 500
8. 500
9. 500

Så hur gör man:

Först går du in på ditt konto i Nordnet.
Sen går du in på Handla, och se Köp Fonder, under rubriken Fonder:Sen är det bara att söka på just den fonden du vill ha i det här sökfältet:Och när du hittar fonden du vill ha, så skriver du i för hur mycket du vill köpa:Färdigt!

Och vips så har du den där säkra fondportföljen till ditt barn!

Hoppas ni är lika lättade som jag är över att äntligen vara igång med det här!

Nu har ni säkert en del frågor och Jan har lovat att hjälpa till med svaren, så skriv allt ni undrar över här!

Kram C

Här är en artikel som jag tycker är väldigt läsvärd/sevärd:

De vanligaste frågorna kring att börja spara och investera

Och här är första avsnittet av vår podd:

Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha

Puss! / C

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
claudiagconcha

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jan Bolmeson

   Hej Marie och Claudia,

   Rad 7 är två olika alternativ. XACT Småbolag en så kallad börshandlad fond (ETF), Det vill säga en fond som handlas som en aktier. Det behöver man ibland ringa kundtjänst och få hjälp att komma igång med så att man får handla dem. PLUS-fonden finns tyvärr inte hos Nordnet.

   9:an har precis bytt namn till Öhman Realräntefond A.

   Återkom om du inte får rätt på det!

   1. Marie

    Tack för svar! Mina barn är 13, 11 o 1 år så jag kan inte spara lika länge till de stora barnen. Ska jag satsa på 60/40-sparande till de stora o 90/10 till minstingen o hur fördelar man 60/40-sparande i så fall? Såå dålig o totalt ointresserad av detta så era råd är kanon 😊

 1. Sara

  Nu har jag placerat barnens första pengar i fonder! TACK för detta samarbetet. Ibland behöver man verkligen en såhär tydlig spark i baken för att få tummen ur.

 2. Lizelotte

  Min dotter är 15 år och har ett bankkonto på Nordea, hon har 10 000kr som hon vill sätta in på Avanza eller Nordnet och spara på längre sikt, vad ska hon placera dem? Därefter vill hon sätte in 250 kr i månaden som kommer in på det kontot/fonderna oxå och pengarna är tänkta att sparas under en längre tid på ca 10 år minst. Hur och vad är bäst att göra. Tacksam för svar.

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Hej Liselott! Då passar det perfekt för din dotter att placera i Nordnet efter den modellen som jag sparar i. Titta på alla delarna (totalt 3) i min serie om hur jag sparar i fonder. Kram!

   1. Lizelotte Hofgren

    Hej igen! Jag tycker detta är så svårt och måste fråga igen för jag förstår inte rikitigt hur hon ska göra, min dotter har ett eget bankkonto på Nordea. Där hon har 10.00kr som hon vill börja att placera/spara på Nordnet. Hon vill sedan också dra 250 kr i månaden från sitt bankkonto varje månad till det sparandet.

    Hur gör man då? Ska hon göra följande som ni visar här ovan, men hur gör man när man vill dra 250 kr i månaden från bankkontot till samma fonder. Är detta upplägget bäst för föräldrar som sparar till barn eller kan hon göra på samma sätt nu när hon vill spara själv och hur gör hon sedan med de 250 kr som ska dras varje månad? Eller är det ngt annat som är lämpligare?

    Jag förstår detta nedan, men efter det hur gör vi med de 250 kr? 🙂
    Tacksam för svar!

    Öppnar ett konto på Nordnet och väljer följande: …….men sedan hur gör jag?
    Så om ni har valt att spara 10000 till era barn så ska ni göra följande fördelning:
    1. 3000
    2. 500
    3. 500
    4. 1000
    5. 3000
    6. 500
    7. 500
    8. 500
    9. 500

 3. Rina

  Tusen tack för all denna info! Här tänkt länge att jag ska börja spara till både mig och barnen, har googlat lite men liksom aldrig tagit steget eller vågat för att det känts komplicerat. NU ska jag ta tag i det!

 4. Caroline

  Om man sparar till barnen på Avanza eller Nordnet och vill spara i föräldrarnas namn.
  Fråga 1. Går det att ha ett gemensamt sparande då i båda föräldrarnas namn? Hur gör man annars? Det känns inte tryggt om bara den ena föräldern står som ägare utav sparandet.
  Fråga 2. Ska man spara ett ISK?

  1. Jan Bolmeson

   Hej Caroline,

   1. Ofta kan man reglera det i ett separat avtal om att de pengarna tillhör barnen och att de inte får röras utan båda föräldrarnas underskrift.

   2. Nej, spara i en kapitalförsäkring i ditt namn med (alla) barnen som förmånstagare

Annons