Det här gör mig så ledsen – Claudia Galli Concha
claudiagconcha

Claudia Galli Concha

Annons

Det här gör mig så ledsen

Den här kommentaren skrev du på mitt förra inlägg. Jag önskar att du hade varit ett dumt och korkat troll som bara är ute efter att vara en idiot. Men du har läst min blogg länge. Jag ser det på din avsändare. Du är på riktigt. Och det gör mig så ledsen.

Dom här åsikterna och rädslorna kommer inte att ta oss någonvart. En man på en lekplats…en pappa, en nanny (här i USA) en släkting, en familjevän. Om jag nu tänker över en man på lekplatsen överhuvudtaget så tänker jag så.

Men att döma en människa så är i mina ögon fruktansvärt. Tyvärr är det inte första gången jag har sett såna reaktioner.

Nu tar jag det personligt för att det här är två jättefina vänner men om jag bortser från det så blir jag ledsen och mest uppgiven.

Jag själv som har i delar av mitt liv växt upp utan en närvarande pappa har varit väldigt tacksam för olika män som har funnits i mitt liv, fritidsledare, min systers man, lärare, kompisar pappor…jag har tagit mig flera manliga förebilder och det har betytt jättemycket för mig.

Jag vet att det har hänt fruktansvärda saker i skolor, på förskolor, i idrottssammanhang…och jag har verkligen ingen intelligent lösning på det och hur man ska gå tillväga, men jag vet att som förälder har vi ett stort ansvar att lära barn om integritet. Låta dom veta värdet av deras kropp och att deras kroppar tillhör dom och bara dom. Inte tvinga dom till pussar och kramar och gos. Inte köra byteshandel mot pussar. Vara med och avbryta lekar där någon säger nej och lära alla värdet av ett nej, alltid, oavsett situation.

Det är en start. Att vara rädd för alla män i barns närhet är inte lösningen.

PS Jag har raderat kommentaren för att skydda dig men jag hoppas att du verkligen ändrar ditt tankesätt DS

// Claudia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
claudiagconcha

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anneli

  Fast det är en väldigt vanlig tanke här USA. Sorgligt men sant. I var o varannan park finns skyltar uppsatta att man inte får besöka lekplatsen om man inte är där med ett barn.

  Min kompis hade med min sjuåring till en damm med ankor för nåt år sen här i norra Kalifornien. När mamman släppte av henne berättade hon att en man tagit på min dotter. Att jag skulle prata med henne om det. Hon hade inte sagt till mannen för han hade gått därifrån. Min första tanke var förstås att kompisen överreagerade. Och visst var det så. För när jag frågade sjuåringen om det sa hon att en äldre man lagt armen om henne och pekat på några ankungar i vattnet. Han var trevlig sa hon. Men så är det i och för sig med riktiga pedofiler också.

  Efteråt började jag tänka på alla män i min närhet. BRA män som min man, lillebror, pappa. Som kvinnor skulle kunna titta misstänksamt på om de hjälper ett barn vid en lekpark etc. cyniskt. Obehagligt. Vi får dock inte glömma att detta sätt att tänka är för att skydda barnen. På förskolor här i Kalifornien byter man blöjor i samma rum som de leker. Personalen torkar inte fyraåringar på toaletten. De är inte ens med in. Allt för att undvika övergrepp på barn.

  Så ser det ut här. Sveriges öppenhet är speciell skulle jag säga. Där kanske man kissar med öppen dörr o går omkring nakna hemma. Men det är rätt unikt.

 2. Pernilla

  Men på allvar . Sånt här är så sorgligt. Så många möten med människor hon eller hennes barn kommer gå misste om.

 3. Maria

  En “Icke Okej kommentar” Trist att folk måste vräka ur sig sånt. Kan hålla med om att världen är skrämande numera… På förskolan där mina 2 söner går jobbar det tre män. En av dem är äldsta sonens pedagog. Alla tre männen är helt underbara med barnen!

 4. Anna W

  Ditt inlägg berör. Du skriver så ärligt, klokt och kärleksfullt. Vill bara säga att jag tänker och tycker som du. Och att jag tror att vi är många som gör det.
  Fler tankar som dina i världen! 🙏🏼 Styrkekram & kärlek ❤️

 5. Lena

  Undrar då bara…..ska vi låsa in barnen? Skärma dom från verkligheten? Ingen, INGEN vet vem som rör sig ibland oss men att gå omkring och vara misstänksam mot allt och alla och som i detta fal då, män jamen då kan vi lika bra låsa in oss och kasta nyckeln! Vet att vi aldrig kan skydda våra barn ( hur gärna vi än vill ) från allt det onda som finns i världen. Vi kan bara göra vårt bästa, prata och förklara men aldrig skrämma

 6. Sussa

  Jag blev utnyttjad sexuellt av en man i vår bekantskapskrets när jag var 6 år. Det pågick en tid och ledde till fängelse för mannen. Det kommer jag alltid bära med mig. Det kommer alltid vara nåt jag får arbeta med och jag kommer alltid vara rädd att det ska hända mina döttrar något liknande. MEN, att det hände mig av EN man får inte ta i från mig alla minnen jag har med män i min uppväxt som INTE var pedofiler. Alla underbara män i min omgivning som varit fantastiska! Dom är fler. Dom är såååå många fler. Jag håller med dig Claudia. Man får inte gå runt och tänka så. För det goda övervinner. Alltid… ❤️ Det är i allafall mina tankar…

 7. Malin

  Bland det dummaste och mest trångsynta jag läst! (Kommentaren alltså) Då sorgligt och skrämmande att det finns folk med den inställningen. Mina två äldsta barn har haft manlig pedagog på förskolan och min 2-åring har två manliga pedagoger nu som är helt fantastiska. Kommer aldrig ta en trångsynt människa seriöst.

 8. Sofia Karlsson

  Jag tänker mycket mitt barns integritet efter att vi flyttade till Manchester där de inte har samma tänk kring det och det faktum att min dotter inte kunde språket.
  Nu efter 1år och 4 månader så kan hon iaf engelska så väl att hon förstår vad andra säger och vet hur hon ska säga nej och sluta.
  På förskola här lyfter de upp barnen i famnen och kramas när de blir ledsna vid t.ex lämning vilket bara gjorde att min tjej grät ännu mer så jag fick förklara för personalen vårt tänk och att vår tjej inte kramas med vem som helst utan att hon väljer det själv.
  Hände också första gångerna med nya bekanta här (som min man kände genom jobbet) att de ville krama vår tjej eller ha henne i knät men då fick vi igen förklara hur vi tänker.
  Just den kommentaren var hård men jag skulle vilja veta vad som ligger till grunden för den och hur personen tänkte.

  1. Malin

   Att ens kunna (eller vilja) hitta en förklaring till en så fördomsfull och ointelligent kommentar är befängt. Håller helt med dig ang barns integritet, jag har aldrig krävt att mina barn måste krama nån, inte ens mig. Kramas gör man bara när och om man vill, deras kroppar är deras. Men hur det hänger ihop med att misstänka varenda man på en lekplats förskola för att vara pedofil kan jag inte se.
   Hur tänker du där?

   1. Sofia Karlsson

    Var inte den delen av inlägget jag svarade på utan bara mina tankar om att just befinna sig i ett annat land med ett annat språk precis som Claudia med familj gör just nu.
    Inget om att personens kommentar var sjysst eller rätt menar bara att om man skriver så tror jag att det kan ligga mer bakom än att bara vilja vara fördomsfull (hoppas jag)

Annons