Claudia Galli Concha

Det blir svårare och svårare

Igår var vi på kalas hos Chloes kusin som fyllde 9 år. Underbart att träffa hela familjen och äta hamburgare och se Chloe leka med sina kusiner, hon älskar dom!

Och förutom hamburgare så bjöds det på gotte, såklart, det var ju kalas. Vi hade laddat med bär och klämmisar och annat som Chloe älskar eftersom vi fortfarande är i tanken att vi inte vill introducera henne för sötsaker, vi vill skjuta på det så länge som möjligt. Det har gått jättebra och varit lätt hittills, Chloe har fortfarande aldrig smakat glass eller läsk eller godis och hon älskar frukt och bär. Men nu märker vi att det blir svårare och svårare. Hon tittar ju mycket på vad andra gör och är nyfiken och det gör ju att hon vill äta vad andra äter.

Jag är ju fullt medveten om att det inte kommer att gå att hålla henne ifrån allt godis särskilt länge till, igår fick hon smaka en tugga på en bulle men när hon väl hade gjort det så var det inte så spännande längre och hon återgick till sina jordgubbar.

Vi tar det som det kommer. Läsk vill jag verkligen hålla henne ifrån och konstgjort godis, hembakt och sånt gotte känns mer ok om vi nu måste öppna upp gotteporten.

Det roligaste på kalaset igår var ju iallafall när det var presentöppning för Felicia och all stod och var fokuserade på henne och paketen. Då kommer Chloe ut från köket med en näve prinsesstårta. Då hade hon sträckt sig upp på köksbänken, tagit en näve tårta och gått iväg…haha.

Hur tänker ni kring det här med socker och barn? Hur gör ni? Vad har ni för regler?

P & K Claudia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Vår dotter är 2,5 och har inte ätit varken godis, glass, kakor, tårta, bulle, läsk. Kommer försöka ha det så så länge det går då det är dirket onödigt och dåligt för både henne och oss om hon skulle få smak på det. Ett sockerberoende skulle jag inte önska någon, särskilt inte mitt barn som inte förstår varför hon är sötsugen och varför humöret svajjar hit och dit. Nej, frukt och bra elternativ har vi alltid i bakfickan! Tror man kan hålla det så längre än man tror, det gäller bara att planera och inte själv trycka i sig skit när barnen ser, det kan man ju kanske offra för deras skull 🙂

 2. Elin

  Våran son är 1,5 han har fått smaka på fika när vi äter det(vilket sker ytterst sällan) men när det hänt så har han tagit en tugga sen är han nöjd o vill ha sin frukt. I påskas fick han en pytteliten chockladbit i ett påskägg som han smällde i sig för det va visst väldans gott men han frågar aldrig efter något eller reagerar i affären då är det frukt avdelningen som hägrar. Och skulle aldrig ge läsk eller saft. Han dricker vatten , han gillar inte mjölk.

 3. Cecilia

  Vi undviker socker på ett lagom sätt (sett med mina ögon). Dottern som snart är 2 har fått smaka på bulle/kaka/glass när vi har ätit det. Är dock stenhård på att hon inte får godis/läsk/chips. Än har hon inget intresse för det. Om vi har ätit glass har jag istället gett lite vispad grädde och bär till henne. Svåraste hindret är svärföräldrarna som gärna ger både glass, kakor och olika juicer. Har sagt till men det funkar inte så bra. Jag försöker att inte göra en så stor grej av det. Typ ”ååå nu ska vi fiiiikaaa, ååå glaaasss!” Utan mer ”nu fikar vi och idag blev det gröt, mumsigt!” (Inbillar mig att fika i hennes värld då blir en variation av olika maträtter, gröt, frukt, macka, bulle osv). Tycker ändå att C var kreativ med tårtan, hon kvalitetstestade den – skalet höll inte 😉

 4. Anna Eriksson

  Nora (2 år) får fikabröd när vi är på kalas eller på helgen, Hon äter då ca en halv kanelbulle eller kärleksmums- sen är det frukt som gäller (mkt eget val) 😊 Gelégodis och/eller läsk kommer jag ALDRIG att sponsra – där är jag stenhård. Vi (föräldrarna) äter inte heller godis/läsk förutom vissa sorters choklad & glass. Och vi ger/äter inte söta saker innan riktig mat heller. Så gör vi! 😊

 5. sofia

  Hon är ju 2 år bara och så länge det går är det ju bra att låta henne äta annat. Godis och läsk är alldeles för tidigt men annat hade jag inte vekat över nu – om hon önskar det. Om ni ger lämmisar i betydelsen babyklämmisar kan ni lika gärna ge något naturligt, som choklad eller bulle. Det är nog nyttigare om ni tänker just på sockerinnehållet.

  1. claudiagconcha

   Jag förstår känslan, nu kan man ju inte äta något i närheten utan att dom vill smaka:)

 6. Ellinor

  försökte också undvika så länge det gick. Det tog lång tid innan vi erbjöd godis. Glass eller kaka/tårta fick sonen när vi var på kalas, då blir det inte speciellt ofta och kanske att han fått glass nån gång då och då på sommaren. Men det var först efter han blivit 1 år. Och han var nöjd med det länge, så länge man själv inte äter gotte framför barnen så kommer de nog inte be om det. Läsk ger jag inte och tur är att sonen inte gillar dricka med bubblor så det gör det väldigt lätt 🙂

 7. Martina

  Min dotter på 3 år har fortfarande inte ätit godis eller läsk. När hon var 2,5 år fick hon smaka bulle, kaka och även lite sylt till pannkakan. Så det kan hon få ibland. Men oftast blir det frukt, bär, hon föredrar det själv, än så länge.
  Hålla bort socker helt och hållet blir ju svårare och svårare ju äldre och mer nyfikna dem blir.
  Men ja, just läsk och godis håller vi borta så länge det bara går. Hoppas på några år till iaf.
  <3

 8. Dema, gravid igen!

  Med mina stora barn har jag tyvärr inte varit duktiga när dom var små. Nu däremot har jag vaknat upp och ändrat mig. Vi har aldrig dricka eller saft hemma. Kan lyxa med chips på fredagar och lite godis på lördagarna. Vi äter inga sötade yoghurtar, inge köpt bröd och försöker verkligen dra åt överallt det går. Ketchup och sylt får dom äta när maten passar. Jag har märkt att sedan vi vart hårdare (utan att säga något) så orkar alla skolan mer, inte lika mycke bråk hemma och humöret håller sig bättre för oss alla.

  Bebisen som kommer ska jag hålla ifrån socker helt så länge det bara går!

 9. Caroline Agurell

  Vi försökte också så länge det gick med äldsta sonen. Nu har vi tre små och det är godis på lördagar, mycket svårare att hålla syskon ifrån godis när brorsan äter. Ibland blir det fika mer än på helgen. Men absolut ingen läsk. Saft på helgen annars vatten el mjölk.

 10. Stina

  Vi har två barn, en treåring och en ettåring. Vi höll allt borta länge. Men när Kean blev intresserad av det vi åt så fick han smaka men utan att vi gjorde en grej av det.. Vi trir att för mycket förbjudet kan locka istället men konstgjort godis och läsk tänker vi inte erbjuda på eyy bra tag!

 11. Jenny

  Vi kör lagom är bäst vad det gäller socker. Hade en kompis som hade noll tolerans till socker när barnen var små och dom har sedan haft svårt att just pricka in vad som är lagom. Vi undviker det dock i vardagen för då blir det liksom inget tjat för dom vet att det finns inget sött hemma under veckan.