Allt är inte som vanligt – Claudia Galli Concha
claudiagconcha

Claudia Galli Concha

Annons

Allt är inte som vanligt

Livet med barn är ju alltid helt och hållet spontant, det som är rutiner ena dagen kan ju bli omkullkastat när som helst och så får man helt enkelt bara börja med nya rutiner. Det är ungen idé att vänja sig för mycket vi något.

Just nu har vi en liten utmaning med sömn här hemma.

Om vi börjar med Celeste så tror jag att hon är på väg in i att sluta sova middag, hon har ju aldrig sovit särskilt mycket middag men nu är det vissa dagar när hon hoppar över helt och vissa dagar lyckas hon vara vaken till 16 och sen somnar hon som en stock, då är det helt omöjligt att väcka henne och HELT omöjligt få henne att somna på kvällen. Och visst älskar jagatt vara med mina barn, om det nu var så att dom var vakna och chillade för sig själva men i och med att mina barn gärna umgås med oss på hemmaplan så blir det inte riktigt så, häromkvällen satte vi igång ett kak-bak vid 22 för barnen hade vaknat båda två och var uttråkade…kaos.

Chloe sover inte middag längre, kanske en gång på två veckor om det har varit något speciellt men vanligtvis inte, men hon har ändå kommit in i ben fas där hon gärna är uppe länge på kvällarna och dom dagar hon har somnat vid 19 så har hon vaknat vid 21 och sen velat vara vaken till minst 01…

Så allt är inte riktigt som vanligt hos oss.

Jag låter det vara nu ett tag utan att bekymra mig över det men jag antar att det är något som ska falla på plats. Celeste ska nog sluta sova och Chloe ska nog börja lägga sig lite senare än 19 (hon går upp ca 07).

Hur sover era barn? Vilka tider? Någon treåring här som fortfarande sover middag?

Puss! / C

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
claudiagconcha

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Carro

  Vi har precis samma problem med våran son på 3,5år som ni har med Chloe..Vi försöker att vara så tråkiga vi bara kan på kvällarna och vissa kvällar somnar han vid 21 om vi har tur.Han har svårare att komma ner i varv på kvällarna efter att vi fick ett blixtnedslag i sommrast.Tyvärr har jag inga goda råd till dig som jag kan dela med mig till dig.

 2. M

  3.5 åringen slutade sova middag vid 2 år sover 19-06.30. 1.5 åringen slutade sova middag i somras, sover 18.30-06.30. De har själva slutat sova dagtid, Somnade varken i säng, bil eller vagn under dagtid, testade det mesta innan jag ”slutade försöka få dem sova” då de flesta barn i deras ålder sovit middag längre… Men de båda sover bra på natten. Ingen förskola men mkt andra aktiviteter dagtid.

 3. Sara

  Min 3-åring har sedan han var ca 4 mån somnat för natten vid 19 (men med stök och uppvak under bebistiden såklart, inga nattmål). Han slutade sova på förskolan vid ca 2,5-års ålder och då blev det tidigare läggning istället. Nu sover han ca 18/18.30-6/6.30. Vi går hemifrån 7.30 om mornarna. Stressigt att få ihop det så han ska få sina tolv timmars sömn.

 4. Sara

  Min 3-åring har sedan han var ca 4 mån somnat för natten vid 19 (men med stök och uppvak under bebistiden såklart, inga nattmål). Han slutade sova på förskolan vid ca 2,5-års ålder och då blev det tidigare läggning istället. Nu sover han ca 18/18.30-6/6.30. Vi går hemifrån 7.30 om mornarna.

 5. Sandra

  Min 4-åring slutade sova middag hemma när han var 2,5 men sov middag på förskolan tills han var 2år o 9mån. Han brukar somna runt 18.45-19 o sen vakna mellan 7-8. Men ibland somnar han i bilen på em om vi varit iväg. Hälsn Sandra

 6. Hanna

  Mina barn har slutat sova middag strax efter 3 år båda två. Bland vänner har jag sett allt från dem som slutat sova vid 2 års ålder till dem som sover middag betydligt längre. Är nog väldigt individuellt. Däremot förstår jag inte varför man drar igång bakning och lek om de vaknar sent på kvällen…. klart de inte vill sova då eller lär sig skilja på dag och natt. Om våra barn vaknat och absolut inte kunnat somna om i sängen har de fått sitta med i soffan med oss medan vi tittat på det vi brukar. Vi kramar och klappar men pratar och busar inte med dem. Så har de väldigt snabbt somnat om i våra famnar.

 7. Lisa

  Min 3åring slutade sova middag när han var runt 2. Tufft i början innan rutinen satt sig men det var på hans initiativ han slutade. Han lägger sig vid 19.30 oftast, ibland lite senare, och sover till nångång mellan 6 och 7. Nu försöker vi få 1åringen att övergå till att sova bara en gång per där. Går sådär 😊

 8. Nea

  Ca 20.00 – ca 07.00 sover vi här. 3,5 pr gammal. Slutade sova middag under sommaren men hade nog kunnat sluta redan i julas

 9. Mickis

  Min treåring har slutat sova på förskolan sen ett par veckor. För att de andra barnen på nya storbarnsavdelningen inte sover. MEN det är helt fruktansvärt och tär på hela familjen. Hon är så arg, lättretad, skrikig och orkar inte riktigt med sig själv. Jag skulle gärna se att hon sover och sa det till pedagogerna som inte alls har något problem med att Jon behöver sova men nu har hon själv bestämt att hon bara inte ska sova. Phew! Antar att det tar några veckor för henne att vänja sig men fy vad tufft det är för hela familjen!

 10. Silvia

  Min snart 4 åriga tös sover middag 1,5 timme ibland två. Men då går hon inte på förskola särkilt mycket kanske 30 timmar i månaden så vi har inga tider hon måste lägga sig dem dagarna vi är lediga. Då brukar hon vakna vid nio , sover middag mellan 14-16 och så lägger hon sig vid 21:30 och sover hela natten till 9 nästa dag.
  När hon går på förskola hoppar vi middagsvilan och då lägger vi henne 19:30 och då går hon upp 6:30.
  Detta funkar för oss,

 11. Ewelina

  Min 3åring sover middag vissa dagar, men annars sover han bra hela natten, 19-08 nångång. Ibland ännu längre! Min ettåring sover samma tider som storebror under natten + 2-4 timmar på dagen 🙂

 12. Martina

  Min dotter sluta sova middag mellan 2-2,5år på helger och minskade på dagis. Under sommaren sovit om hon behövd.

 13. Helenr

  Max är en tröttis, slutade sova middag vid 4.5..
  Men vi har alltid kört full fart fram till 19, sen är det lugna lekar. Huuur gärna han än vill köra på med dans å kurragömma, så håller vi oss… det blir liksom en lugnare kväll å är ner varvad.. han sover ny från 20eller 21-07.
  Men vi har alltid fått för oss: barn som äter bra, kämpar föräldrar med sönen å vice versa… typ:)

  Hang in there! Kraaam

 14. Sara

  Min snart femåring kan fortfarande sova ibland med lillebror men somnar på kvällen ändå. Vi har aldrig fått honom att sluta sova middag det bestämde han själv på förskolan när han insåg att de som inte sov gjorde saker han missade. Så vi har ju haft det lätt med honom. Med lillebror som blir två i november känns det mer som att det handlar om att snart korta ner hans sovtid, idag sov han tre timmar 🙄

 15. Sofia

  Min 4 åring har inte sovit middag sen hon var 2,5år.
  Hon somnar normalt mellan 19:30-20:00 och vaknar mellan 6-7 med undantag 7:30 om hon vaknat tidigare och somnat om hos oss.

 16. Maria

  Min son är 19 månader, han sover hela nätter från 19-06-06.30 och sover sen middag mellan ungefär 11-13. Jag själv tycker att det är ganska viktigt med vuxentid/egentid på kvällen. Känner att jag har mer ork på dagen. Sen har jag läst att barn till en viss ålder bör somna runt 19 då dom har en annan tid av djupsömn än vi vuxna har.

 17. C

  Vår treåring har slutat sova middag sen ett tag tillbaka. Det blev en ond cirkel av för lite sömn. Sov hon på dagen så var hon uppe längre än till 00 men vaknade ändå vid 6. Men, såklart får hon sova på dagen om det är någon speciell anledning som gör henne trött, fast helst innan kl 12 på dagen i så fall 🙂 Jag tror man får ha inställningen att varje dag kan vara olika och att det inte gör så mycket sålänge barnet inte påverkas negativt (tänker själv att en lur på soffan kan vara det bästa som finns ibland) lycka till med sömnen hos er alla!

 18. Katta

  Tips bara, gör inte en massa roliga saker på kvällarna när dom borde sova, då är de ju mycket roligare att vara uppe 🙈 sitt och kolla på tv som ni gillar och ge inte för mycket uppmärksamhet så kommer dom nog snart hellre sova på kvällarna😊

 19. T

  Vår dotter på 2 år och 8 månader sover ca 1 timme på dagen fortfarande. Har hittills aldrig hoppat över vilan. Somnar ca 20.00 och vaknar mellan 6 och 7. Sen har vi en nyfödd på 11 dagar där sömnen av förklarliga skäl just nu är helt upp och ner…😂

Annons