Claudia Galli Concha

Har hon Torticollis?

Den här lilla tjejen har gjort oss oroliga den senaste veckan. Det var förra helgen som Manuel påpekade att Celeste alltid satt lite snett med huvudet. Det var ingenting som jag hade reagerat på men när han sa det så kände jag Ja! Det gör hon ju. Alltid! Eller iallafall ofta.

Vi började självklart Googla och jag tittade igenom en massa bilder och kom fram till att hon kanske har Torticollis som är en typ av nackspärr och det beror oftast på att barnet har legat lite snett i magen. Det gör då att barnet nästan alltid föredrar att tippa huvudet åt ett håll. 

Celeste tippar sitt huvud lite åt vänster om man sitter mitt emot henne. Vi blev såklart oroligaoch  ringde direkt till BVC, det hör är ju inget som är farligt men man ska tydligenbörja med sjukgymnastik så fort som möjligt. Vi hittade några övningar som vi kände att vi kunde testa direkt och som inte skulle vara farliga även om hon nu inte hade det. Det var att ligga på mage och ställa en spegel framför så att hon får se sig själv i spegeln rakt framifrån och den andra var att bära henne så att hon tvingas titta åt det hållet hon inte väljer själv.

Men nu häromdagen så var vi på BVC och två sköterskor tittade på henne och dom tror inte att hon har det. Vi ska till läkaren på 10-månaders kontroll på måndag så då går hon också titta men dom trodde inte att det var det.

Jag tycker också att det har blivit bättre och stt det inte alls är hela tiden och lika påtagligt längre så det är ju jätteskönt. Hoppas att hon inte har det nen vi får väl veta 100%-igt på måndag.

Har något av era barn haft Torticollis?

P & K Claudia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Vår äldsta var också sned i nacken och vi gick också hos sjukgymnast. Vi gjorde mest lite tester där och fick lite tips och råd som man skulle tänka på i vardagen. De så också att oftast så löser det av sig själv när de börjar gå och då håller huvudet helt upprätt.

  2. Karin

    En sned huvudhållning kan även bero på skelning (ibland så kallad ’dold skelning’). Det kan hända att man ser dubbelt vid skelning och att man då utvecklar en så kallad ’tvångshuvudhållning’. Jag som följt dig en stund och sett flera bilder på din dotter tycker dock inte det ser ut som att hon skelar, men det kan vara värt att kolla upp det. Hälsningar/optikern

  3. Maria

    Hej & tack för en super härlig blogg?
    Vår son drogs ut med sugklocka och blev sned i huvudet/nacken pga det. Vi har gått till sjukgymnast sen föddes..det är ju inget farligt, men vi fick rådet att låta honom sova på den ”andra” sidan så mycket det går, stretcha den sidan där han är lite stelare (vilket resulterar i att hans huvud ser snett ut) . Finns en jätte bra sjukgymnast i Malmö som har hjälpt oss. Så se bara till att få träffa en sjukgymnast så kommer det ordna sig??

  4. Lovis

    Hej Claudia!
    Min dotter föddes med asymmetrisk skalle och är även sned i nacken. Hon fixerade sig tidigt i magen och växte troligtvis snett efter det. Hennes huvudform är mycket bättre och även stelheten. Vi har gått hos sjukgymnast sen hon var 3 månader 🙂 tänkte bara dela med mig av vår erfarenhet 🙂

  5. Kristina

    Min son var sned som liten och många påpekade det också, men det försvann av sig själv. Oroa dig inte. Det går garanterat bort. Kram ❤️

  6. Emma

    Vår dotter var också sne. De upptäckte det redan vid ca 2 månader på BVC och vi gick då några gånger hos sjukgymnast där vi fick övningar som vi gjorde samt råd om att ha henne så lite som möjligt i babysitter/babyskydd. När hon var 5 månader konstaterade sjukgymnasten att vi lyckats träna upp henne såpass att hon var i princip lika stark på båda sidorna så vi behövde inte går dit mer. Idag är hon 9 månader och det är full fart med kryp/gång och jag har inte funderat mer över det!

  7. Karin

    Vår första son var sned och tippade huvudet åt ett håll. Hade också en favoritsida som han låg åt och tittade åt. När vi uppmärksammade det var han ca 5 månader. Vi tänkte på hur vi bar och jobbade mycket med ligga på mage-träning. När han började sitta, krypa och stå växte det bort och nu syns inget av det längre. Han är 4 år idag ?

  8. Victoria

    Vår äldsta hade det. Upptäckte det när hon började sitta vid 6 månader och vi fick direkt tid hos en sjukgymnast som var helt fantastisk! Vi började med lite olika övningar och gick dit regelbundet. Nu är hon 3 år och nu är det borta sen säkert över ett år tillbaka ?? (men kan sakna vår sjukgymnast ibland för hon var så himla fin och lugnande – för man blir ju orolig!)

  9. Jessie

    Det upptäcktes på min son när han var två månader. Vi gick regelbundet på sjukgymnastik under det första året och nu är han ”rak” och fin! Sjukgymnasten förklarade att det ärvanligt att det inte upptäcks. Det är inte farligt men man kan uppleva vissa ryggbesvär i vuxen ålder.

  10. Caroline

    Vår son hade det som bebis men med sjukgymnastik så tränade vi bort det! Jag var så orolig men var inte så farligt alls, mitt tips är att låta en sjukgymnast undersöka henne för dem är bäst på att se det! 🙂

  11. Lena

    Ett av mina barnbarn hade det, han är 8 år nu. De gick på sjukgymnastik och hade lekar och aktiviteter där han var ”tvungen” att titta åt andra hållet, som ni med spegeln t ex. Det växte snart bort, han har varit lite sen med det grovmotoriska, annars har det inte märkts något alls. Han gick när han var 16,5 månader, har haft lite svårt att hjula, stå på händer och liknande rörelser, men de har verkligen varit ”duktiga” och jobbat med detta. Det enda som varit riktigt jobbigt är att han haft riktigt svårt att lära sig cykla, det har han varit bekymrad över själv. Men i våras, på sin 8-årsdag, gick det – plötsligt cyklade han! Gissa om han var lycklig! Simma lärde han sig när han var fyra år, det är ju tvärtom tidigt, och läst har han gjort sen han var 4,5. Han har väldigt lätt att lära sig, och har varit tidig finmotoriskt. Man kan inte veta om det grovmotoriska varit sent pga nacken, men en misstanke finns det. Nu mår han bra, och det kommer att gå bra för er lilla tjej också!

  12. Vera

    Min son är nu 3,5 mån och vår BVC -sköterska uppmärksammade oss vid att hans huvudform var något skev i samband med att vi var på besök vid 2 mån. Det är inte jättestor skillnad men han har en favoritsida som han helst ligger på och tittar mot så den sidan av huvudet har blivit platt.
    Sen vet man inte vad som är hönan och vad som är ägget; om han legat snett i magen och därmed blivit svagare på ena sidan och att det är därför han har en favoritsida, för att han inte orkar hålla upp huvudet åt andra sidan på samma sätt. Eller om han har sin favoritsida och sen har det faktumet att han legat mycket på den sidan gjort att han blivit lite platt.
    Hur som helst måste det jobbas bort, för har man asymmetrier i kroppen så kan man felbelasta och få mer problem senare. Så vi har fått övningar och så ska vi stretcha hans nacke 2ggr per dag.
    Dessa övningar har vi fått av en fysioterapeut som är specialiserad på små barn. Kolla med din BVC vad de har för samarbetspartners!

  13. Cassandra

    Min son hade både det och skev huvudform när han kom ut. Hade legat för still i magen. Dock upptäckte de redan när han var nyfödd. Vi fick lite stretchövningar och så skulle han ligga mycket på motsatt sida. När han var två månader var det helt bortjobbat. Det är ju lätt ordnat med rätt övningar om hon skulle ha det. Kram