Här hemma blir de sista bananerna tamejtusan ALLTID bruna. Det slår liksom aldrig fel! De ligger där och blänger på en, från fruktskålen, tills någon för armar sig över dem och antingen slänger dem eller stoppar dem i frysen!
Om de får flytta in i frysen hamnar de oftast i bananplättar eller smoothie. Men på sistone har jag börjat göra bananbröd på dem. Aldrig mer en brun banan i soporna!
Bananbröd
2 st mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat (eller 4 tsk bakpulver)
1 tsk salt
2,5 dl fil, kvarg eller turkisk yoghurt
(0,5 dl flytande honung, men om bananerna är söta och bruna kan den uteslutas)
Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen och häll i frön efter önskemål och smak, jag brukar använda pumpa- och chiafrön.
Skala och mosa bananerna, blanda med yoghurten.
Blanda de torra ingredienserna vid sidan om, inklusive solrosfröna. För ett grövre bröd kan hälften av vetemjölet bytas mot grahamsmjöl. Rör sedan ner bananblandningen.
Häll ner smeten i bakformen. Häll frön ovanpå brödet också, tryck ner lite så att de får fäste i degen.
Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på ett galler.
Är det 200 grader vanlig ugn eller varmluftsugn?
Hej Lena,
Vanlig ugn. 🙂