A matter of life and baking by Bulan

Sommarbärtårta

När min sambo fyllde år önskade han en tårta med mycket bär och ingen choklad. Jag valde då att göra en egen variant på en tårta jag gjort förut (receptet på den hittar ni här). Jag bakar i princip endast sådant jag själv tycker om, och jag kan vara ganska kräsen. När det gäller tårtor brukar jag kombinera lite olika recept och även ändra lite så att det blir helt i min smak… 🙂

Blåbärsbotten (2 st)

2,75 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

115 g smör (rumstemp.)

1 dl mjölk 3 %

0,25 dl blåbärssaft (låt frysta blåbär tina i en sil och pressa sedan ut saften)

4 dl socker

3 stora ägg

0,5 tsk vaniljpulver

jordgubbsessence

blå eller lila karamellfärg, pulverfärg eller liknande

Hallonfyllning

ca 400 g frysta hallon

Florsocker efter tycke och smak

Vaniljgrädde

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl vaniljkräm (Marsanpulver)

(mjölk)

Garnering

färska jordgubbar, blåbär och hallon

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt.

Häll smör och mjölk i en kastrull. Värm på medelvärme, rör om tills allt är smält. Ställ åt sidan, så den blir rumstempererad. Rör om ibland.

Häll socker, ägg och vaniljpulver i en värmetålig skål och ställ i vattenbad. Rör tills allt socker lösts upp, ca 10 minuter. Ta sedan bort från värmen och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter till fluffig konsistens. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget och blanda. Tillsätt blåbärssaften i smör- och mjölkblandningen och häll sakta smeten. Smaka av med blåbärsessence (den ska smaka mycket blåbär) och färg. Rör inte för mycket så det blir för torrt.

Fördela i två runda formar (20-28 cm), bröa och grädda på 175 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.  Låt svalna.

Kör hallonen i en knapp minut i mikron, så de tinas och blir mjuka och saftiga. Mosa och smaka av med florsocker. Det ska fortfarande vara syrligt men inte så det stramar i munnen. Lägg hallonmoset på en avsvalnad botten. Det gör inget om det är rinnigt, det sugs upp av bottnen och bidrar till att det blir saftigt. Lägg på en blåbärsbotten till.

Blanda vaniljkrämen enligt anvisningar på förpackningen, tänk på att det ska vara kräm och inte sås. Låt kallna. Vispa grädden och häll i vaniljkrämen. Vispa runt lite till. Bred runt hela tårtan och dekorera med MYCKET bär. Den blir godast om den får safta till sig lite innan man sätter tänderna i den. Voila!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.