A matter of life and baking by Bulan

Annons

Treårstårta…eller bröllopstårta?

treårstårta

 

För några veckor sedan var det ju dags för mina tvillingtjejer att fylla hela 3 år och som vanligt när jag ska baka söker jag runt bland bloggar, magasin och kokböcker. Jag fastnade då för den här pastelliga chokladdrömmen, men jag valde att använda vita marshmallows istället. Det blev nog den finaste tårtan jag gjort någon gång faktiskt, den var lite pillig att dekorera men det var det helt klart värt! Jag tycker den skulle platsa utmärkt på ett bröllop också, man kan ju göra flera våningar eller ha liknande cupcakes till. Den var dessutom riktigt god! I ursprungsreceptet var det dock inte utskrivet någon mjölmängd, så jag tog 3,5 dl men man kan ju prova sig fram.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Cillit Bang och livet fortsätter…

Det var inte många inlägg jag hann skriva innan det blev en lååång bloggpaus. Mycket har hänt sen sist, livet har kommit emellan som man brukar säga. Men bakat har jag ändå självklart hunnit med, vad kommer i andra inlägg…

För någon vecka sedan var det äntligen dags att återigen hämta ut ett Buzzador-paket på posten, denna gången gällde det Cillit Bang. Jag har fått testa Cillit Bang Kalk & Smuts men i paketet låg även Cillit Bang Fett & Smuts. 

PicsPlay_1379802532814

Jag gillar faktiskt inte att städa, men vem gör det egentligen? Här hemma brukar vi använda såpa, Ajax och ett särskilt rengöringsmedel för kakelfogar. Så Cillit Bang var nytt för oss, jag tyckte faktiskt att det fungerade bra, det blev riktigt skinande rent! Särskilt allt rostfritt, men även badkaret fick bort de där hemska tvålresterna som fastnar så lätt!  Så detta är nog en produkt som kommer att återkomma hem till oss…

Är du nyfiken på vad en Buzzador är för något kan du läsa det här < —

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Sommarbärtårta

När min sambo fyllde år önskade han en tårta med mycket bär och ingen choklad. Jag valde då att göra en egen variant på en tårta jag gjort förut (receptet på den hittar ni här). Jag bakar i princip endast sådant jag själv tycker om, och jag kan vara ganska kräsen. När det gäller tårtor brukar jag kombinera lite olika recept och även ändra lite så att det blir helt i min smak… 🙂

Blåbärsbotten (2 st)

2,75 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

115 g smör (rumstemp.)

1 dl mjölk 3 %

0,25 dl blåbärssaft (låt frysta blåbär tina i en sil och pressa sedan ut saften)

4 dl socker

3 stora ägg

0,5 tsk vaniljpulver

jordgubbsessence

blå eller lila karamellfärg, pulverfärg eller liknande

Hallonfyllning

ca 400 g frysta hallon

Florsocker efter tycke och smak

Vaniljgrädde

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl vaniljkräm (Marsanpulver)

(mjölk)

Garnering

färska jordgubbar, blåbär och hallon

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt.

Häll smör och mjölk i en kastrull. Värm på medelvärme, rör om tills allt är smält. Ställ åt sidan, så den blir rumstempererad. Rör om ibland.

Häll socker, ägg och vaniljpulver i en värmetålig skål och ställ i vattenbad. Rör tills allt socker lösts upp, ca 10 minuter. Ta sedan bort från värmen och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter till fluffig konsistens. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget och blanda. Tillsätt blåbärssaften i smör- och mjölkblandningen och häll sakta smeten. Smaka av med blåbärsessence (den ska smaka mycket blåbär) och färg. Rör inte för mycket så det blir för torrt.

Fördela i två runda formar (20-28 cm), bröa och grädda på 175 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.  Låt svalna.

Kör hallonen i en knapp minut i mikron, så de tinas och blir mjuka och saftiga. Mosa och smaka av med florsocker. Det ska fortfarande vara syrligt men inte så det stramar i munnen. Lägg hallonmoset på en avsvalnad botten. Det gör inget om det är rinnigt, det sugs upp av bottnen och bidrar till att det blir saftigt. Lägg på en blåbärsbotten till.

Blanda vaniljkrämen enligt anvisningar på förpackningen, tänk på att det ska vara kräm och inte sås. Låt kallna. Vispa grädden och häll i vaniljkrämen. Vispa runt lite till. Bred runt hela tårtan och dekorera med MYCKET bär. Den blir godast om den får safta till sig lite innan man sätter tänderna i den. Voila!

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Mina absoluta favorittidningar…

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Rocky Road Cupcakes

Dessa cupcakes är fyllda av en massa smarrigheter, egentligen kan man ju stoppa i lite vad som helst!. Istället för jordnötter kan man ta cashewnötter eller varför inte macadamianötter. Om man gillar mörk choklad tar man det, men jag föredrar själv lite ljusare choklad. Dumlekolorna kan man byta ut mot andra kolor man tycker om. Man tager helt enkelt vad man haver eller vad man helst föredrar!
Hur många cupcakes det bli beror helt på hur stora formarna är, tar man mindre formar (som jag egentligen föredrar) så  får man anpassa tiden i ugnen lite grann…
Recept
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g choklad (jag brukar ta Marabous mörka, 40%)
2 dl nötter (jag valde här jordnötter)
2 nävar minimarshmallows
2 nävar kolor (dumle eller några andra)
Fudge glaze
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
2 msk honung
200 g choklad (40%)
1 msk smör
Garnering
Kolor
Nötter
Marshmallows
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, har ni varmluftsugn kan man sänka lite grann.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Smält smör, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det sedan med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten.
Hacka den chokladen grovt och smält den över vattenbad. Rör ner den smälta chokladen i smeten.
Placera ut pappersformar, har man en särskild muffinsplåt kan man ta det – men någon sådan har inte jag.  Varva smeten med dumlekolor, minimarshmallows och lite jordnötter. Fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Koka upp grädde, mjölk och honung. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en aning.
Finhacka chokladen och blanda i så att chokladen smälter. Rör i smöret.
Skeda en klick glaze i mitten av varje cupcake och garnera med små bitar av dumlekola, minimarshmallows och salta jordnötter.
Dags att frossa!
Annons
Kommentera (0)

Kommentera