Bengt Tankar – En till LOPPI.se webbplats
bengtstankar

Bengt Tankar

Familjeekonomin – vad jag lärt mig

Familjeekonomi – mina tips

Som första inlägg tänker jag skriva om något, basalt och grundläggande men ack så viktigt. Nämligen familjeekonomin. Men inte heller rent generellt, utan snarare något mer krispigare och mer konkret. Därför vill jag presentera mina bästa tips som jag plockat upp genom åren.

Alla familjers situation ser olika ut, men med en lista på allt möjligt smått och gott finns det något för alla. Från tips på ekonomin i vardagen till längre perspektiv.

 

Skapa en budget

Vikten av att rita upp en budget kan inte tryckas på nog. Ändå verkar tyvärr en del familjer missa det med sin ekonomi. Från egen erfarenhet kan jag ge ett klart och tydligt besked – det funkar! Har du inte haft en budget förut kan det låta ovant, till och med främmande med tanken. Men rygga inte tillbaka och prova så kommer du själv inse fördelarna. Du kommer att få en betydligt bättre överblick och därmed garanterat också mer pengar över. Ofta slösar man pengar på saker som man inte ens tänker på.

Känner du att du inte vet var du ska börja finns det smidiga verktyg som hjälper till. Min personliga favorit är Konsumentverkets egna budgetkalkyl som du kan nyttja direkt på hemsidan. Simpelt, lätt att överblicka och helt kostnadsfritt.

Om du tar lån – jämför!

Om du väljer att ta ett lån så gör det medvetet. Särskilt när det handlar om konsumtionslån. Vänd dig därför inte till första bästa utan var noga med att jämföra räntor och andra fördelar. I slutändan är det du själv som kan spara in många kronor på din ekonomi.

Idag finns det gott om gratistjänster på nätet där du kan överblicka lån.  En egen favorit är Kredity av samma anledningar som budgetkalkylatorn. Du får en bra överblick och tjänsten är helt kostnadsfri.

Använd fördelarna med internet

Vi lever i en tidsålder då vi har all världens information tillgänglig direkt i fickan. Se då till att också använda den! Vad jag tänker på mer konkret är alla rabatter och erbjudanden som enbart är en googling bort. Slösa därför inte pengar i onödan när du kan undgå det med minimal planering och väldigt lite jobb.

Fördelarna som jag pratar om handlar i detta fall en väldigt bred skara av rabatter. Glöm inte bort att leta efter rabatter i din geografiska närhet, men inte heller när du ska köpa prylar. Den personliga favoriten Prisjakt, likt tidigare, är lätt att använda och kostnadsfri. Du hittar inga rabatter på matvaror och dylikt men kan absolut spara in på köp av hushållsprodukter.

Inga slentrianmässiga avtal

Nästan lika viktigt som budgeten och ändå lika många som verkar strunta i det. Jag ska vara tydlig – sitt inte kvar på avtal kopplat till hushållsekonomin längre än du behöver! Du kommer kunna spara in riktigt mycket om du faktiskt följer denna punkt, det gjorde i alla fall jag.

Även i detta fall så handlar det om mer än en budgetpost. Några av de mest tydliga exemplen är mobilabonnemang och elavtal. Likt förra punkten kan du dessutom använda dig av internet för att hitta de absolut bästa avtalen tillgängliga.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.