Håll dom varma nu! – Barnplaggsguiden – Sheila Arnell
Sheila Arnell

Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Håll dom varma nu!

Tänkte att det är dags att ta tag i det här med hur man ska klä sina barn på bästa sätt! Idag var det svinkallt, så såhär gick jag tillväga:

Underställ i ull först, därefter tjockare tröja och leggings, en tjocktröja till och fleeceplagg innan det var påklädning av overall. Alltså tre lager på överkroppen, två på underkroppen och dubbla strumpor. Ni måste förstå att mina barn verkligen brukar frysa mycket. Det är svårt att hålla dem varma, så vi måste ha många lager!

Här är lite från en artikel LOPPI gjort med mig: Ull är ett naturmaterial medan fleece är konstgjort, ett konstfibertyg som är gjort av polyester. Fleecen kan alltså vara gjord av PET-flaskor, gamla fiskenät eller dylikt. Fleece är töjbart och mjukt samt tål tvätt väldigt bra. Speciellt om man jämför med ull, som kan vara svårt att tvätta och något stickigt. Däremot är båda väldigt bra när det kommer till att värma.

Många som inte gillar fleece säger att det är på grund av att mycket plast behövs till tillverkningen. Köp då fleece gjord på återvunnen plast, då behövs det inte nya material för att skapa plagget.

Barnplaggsguiden_Ull_Fleece

När bör man använda ull och när bör man använda fleece?
– Det är svårt att säga, många använder inte ull alls, medans vissa vägrar fleece. Det är olika från fall till fall, men främst handlar det om vad barnen vill. För hellre det som barnen föredrar än inget av dem!

Jag personligen tycker väldigt mycket om fleece, då det är ett tåligt, praktiskt plagg. Då menar jag vindfleecen, som även håller kalla vindar borta. Så när du har små barn som fortfarande spiller och geggar mycket, använd fleece eller köp ullplagg som går att tvätta!  Fleece torkar även snabbt, till skillnad från ull, vilket kan vara skönt när den körs i maskinen för tredje gången samma vecka…

Är ull eller fleece att föredra under de kallaste vinterdagarna?
– När det är riktigt kallt använder jag ull. Ull värmer mer än fleece då det är ett naturmaterial som andas. Det viktigaste att tänka på när det kommer till att hålla barnet varmt är att även hålla hen torr. Fördelen med ull är att det andas, så barnets svett inte kyler ner. Ull har även en fantastisk egenskap av att värma även om det blir blött.

Hur klär man bäst barnet i lager-på-lager?
– Det är lätt att lära sig klä barnet i lager på lager om man tänker såhär: lager ett håller kroppen torr (ull, bomull, naturmaterial), lager två håller kroppen varm (ull, fleece, ullfrotte, ullblandningar) och lager tre skyddar mot vatten och vind (till exempel skalplagg, overaller, olika typer av jackor, galon). Det går att variera hur länge som helst, men jag brukar personligen ha bomull och fleece och skal i början av säsongen för att sen byta till ull eller ullblandningar, fleece eller ulltröja och overall!

Vilka märken tycker du har bäst produkter i ull respektive fleece?
– När det kommer till ull gillar jag Joha, Falke, Pierre Robert, och Polarn O. Pyret. När det handlar om fleece så köper jag endast fleeceplagg som är gjorda på återvunnen plast, och då gillar jag Houdini, Mini Rodini, Didriksson, Polarn O. Pyret och 66 North!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Sheila Arnell

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hej! När du skriver vad du klätt på dina barn får jag det till 3 på underkroppen och 4 på överkroppen – med fleeceplagg alltså. Blir inte det trångt? Mina två små (3 & 5) tycker alltid att det blir trångt och krångligt så vi kör på ull närmast kroppen och så ett lager till med ull eller fleece och sen overall. Men det är ju så klart väldigt olika med olika barn mina fryser nog inte riktigt lika mycket som dina. Ett annat tips för att slippa vinden är ull-hals! Och om du inte har kollat in det norska märket Woolland så gör det. De har underbara mjuka vackra ull-kläder till både barn och vuxna och deras halsar är världsbäst! 🙂
    Tack för bra blogg och bra tips om vilka som använder återvunnen plast i fleece! Toppen!

  2. E

    Inte för att tjata 😀 men fleece är ju inget bra alternativ även om man väljer återvunnen plast. Fleece släpper ifrån sig massor av små, små plastpartiklar, sk. mikroplast, som till stor del åker raka vägen ut i haven. Vi behöver mindre plast i haven, inte mer.