6 anledningar till varför jag hatar nattning… – Barnplaggsguiden – Sheila Arnell
Sheila Arnell

Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Annons

6 anledningar till varför jag hatar nattning…

Häromdagen så skrev jag att det jobbigaste just nu är att lägga barnen. Båda är svåra, fast på lite olika sätt. Jag har funderat en hel del på det sen jag skrev att det är jobbigt, så jag tänkte försöka punkta ner varför jag tycker att det är så jobbigt.

 1. Läggningen börjar alltid i positiv ton, vi myser och jag säger flera gånger innan att det är dags att sova, men det slutar oftast i skrik?! Varför?
 2. Barnen är alltid uppe i varv? Jag förstår inte ens hur det är möjligt när det ända jag försökt göra sen kl 19 är att lugna dom? Känns som att deras energinivå peakar just då!
 3. Momentet borsta tänderna är så jobbigt att jag nästan alltid vill skippa det, men tänker då ” skärp dig, du är vuxen!” och säger med varm och gullig ton, “jaa, nu ska vi borsta tänderna älskling”. Tips till alla, ha inte mer än en sorts barntandkräm. Det är en mardröm…
 4. Nu är vi på – välja bok. Varje kväll är detta som att balansera på en skör tråd. Ibland är det succé med stort S, men ofta grunden till tjafs, stor sorg och ilska. Vi läser nästan alltid Alfons eller Dr Seuss. Det är ändå bara jag som lyssnar…
 5. “Nu ska vi sova” Säger jag och pussar, bäddar ner, släcker sänglampan och viskar att jag älskar dom. Det är här Rasmus kan gå ut och barnen somnar helt perfekt. Det är här jag måååååste sitta kvar, som en fånge bland dom små älsklingarna. Hålla handen dit, fixa det, hämta vatten, sen ska Ian kissa igen, fast har redan kissat, Aline är törstig, sen är Ian törstig, och nej? Måste Aline kissa… JAPP: osv osv osv.
 6. När det tillslut är lugnt och man riktigt känner lugnet i kroppen, dvs efter att jag tvingat fram eget lugn (eftersom barnen direkt känner min stressnivå och det leder till noll sömn oavsett vad jag gör). Då ringer nån telefon, eller nån hostar eller stör. Då sätter någon sig upp i sängen med orden ” jag vill inte sova” eller ännu värre, “jag kan inte sova” och så börjar cirkusen igen.
 7. Tillslut så ligger man där, mellan sängarna, men armarna som domnande klappar på två små ryggar, och känner värmen från deras kroppar. Andningen blir djup och jämn och tillslut suckar de fram sömnen. Då önskar jag nästan att dom var vakna, så vi kan umgås bara liiiiiite till. Men jag är ändå vettig, så jag smyger ut ur rummet och känner LUGN!

img_0802.jpg

Buset på dessa…

Hjärta den gärna! KRAM

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Sheila Arnell

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Ett tips kan vara att inte säga “nu ska vi sova” då det sätter ganska stor press på barnet att lyckas för att göra mamma nöjd, det är ju inte alls säkert att barnet kan somna just då. Det kan funka bättre att bestämma att “nu ska du ligga i sängen och vila”. Till slut kommer sömnen.

 2. Filippa

  Ett tips som funkar på vår 3-åring som kom in i en fas där hon låg och ropade om allt möjligt är ljudbok! Vi brukar köra Bamse som finns på Spotify, då ligger hon själv lugnt och lyssnar och somnar sedan.

 3. Mamma til 2

  Sjekk ut Sonicare elektrisk tannbørste til barn, med en app til barna som viser hvor lenge du skal pusse++
  Hos oss blir det bråk om ungene skal velge bok vi skal lese, så her har det blitt at vi voksne velger bok. Og vil ikke barna høre på den boka, så kan de gå å legge seg (her måtte vi bli litt strenge.
  Hva med klistremerkebelønning med en premie etter x antall klistremerker?

 4. Lis

  Jag tror verkligen inte de här funkar på alla barn men min systerson är precis som dina barn och för honom funkar de med timer, T ex vi sätter äggklocka på 1 min så får han borsta tänderna själv och sen får jag borsta 1 min, nu vill han spräcka tiden att ta på sig pyjamasen =) men som sagt de funkar nog bara på vissa barn…

 5. Lis

  Jag tror verkligen inte de här funkar på alla barn men min systerson är precis som dina barn och för honom funkar de med timer, T ex vi sätter äggklocka på 1 min så får han borsta tänderna själv och sen får jag borsta 1 min, nu vill han spräcka tiden att ta på sig pyjamasen =) men som sagt de funkar nog bara på vissa barn

 6. Madeleine

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta av igenkänning av ditt inlägg, men det är skönt att höra att det inte bara är jag som sliter mitt hår varje kväll vid läggning, försöker just nu hittar ruiner på hur jag ska lägga två barn själv på kvällarna (3 vs ett halvår) och hittills fungerar ingenting. Förstår ärligt inte hur man överhuvudtaget kan lägga fler en ett barn och knappt det just nu, avskyr verkligen läggningen på kvällarna och det har hänt att jag bara låtit min treåring ligga kvar i soffan och somna framför tv’n för att jag inte orkar ta fighten, med ångest deluxe efter det :/

 7. Karin

  Åh vi har numera jobbiga nattningar med ett av våra barn (hon blir 3 år efter sommaren). Sedan hon slutade med napp, vilket är sisådär 3 veckor sedan, så tar läggningar TIMMAR. Enormt utmanande…..
  Ett tips när det kommer till tandborstningen: när vi bortar barnens tänder så försöker vi göra det “roligt”. Samtidigt som jag eller min man borstar så pratar vi med barnen om att “här ser jag en tigertand, nämen titta det här ser ut som en hajtand” osv.. Det funkar bra för oss faktiskt och barnen tycker att det är vansinnigt spännande att få sina diverse djurtänder borstade 🙂
  Mvh Karin

 8. Karin

  Åh vi har jobbiga nattningar med ett av våra barn (hon blir 3 år efter sommaren). Sedan hon slutade med napp, vilket är sisådär 3 veckor sedan, så tar läggningar TIMMAR. Enormt utmanande…..
  Ett tips när det kommer till tandborstningen: när vi borta barnens tänder så försöker vi göra det “roligt”. Samtidigt som jag eller min man borstar så pratar vi med barnen om att “här ser jag en tigertand, nämen titta det här ser ut som en hajtand” osv.. Det funkar bra för oss faktiskt och barnen tycker att det är vansinnigt spännande att få sina diverse djurtänder borstade 🙂
  Mvh Karin

 9. Linda

  Läggningarna hemma hos oss tar oxå så mycket tid! Jag blir så frustrerad! Jag och min man får noll tid för varandra på kvällarna och det slutar med att jag måste lägga mig för jag blir helt slut. Vår son stretar emot så mycket och får panik om han inser att slappnar han av så somnar han. Det kan dra ut på tiden och bli riktigt sent, och sen ska vi upp tidigt dagen efter. Skulle gärna läsa tips och råd från andra om hur man ska göra det så det blir lättare.
  Kram <3

 10. Maria

  Vi har samma problem! Man blir helt utmattad av de där långa nattningarna. Vår son tror också att allting är förhandlingsbart. Förra veckan låg han i sängen och förklarade att det inte var bra för hans fötter (!) att bara läsa tre böcker. Han visade t om upp fötterna och hade en lång utläggning om hur dåliga de skulle bli om vi inte läste en till bok.

 11. Elin

  Börja lägga en halvtimme tidigare, om energinivån pratar vid 19 kanske de hunnit bli övertrötta och triggar varandra? Låt de välja bok varannan dag? Eller varsin?

 12. Emma

  Vi har det på samma sätt, att det går mycket lättare för min man att lägga den lilla. Och då får han göra det VARJE kväll. Eftersom det besparas oss så mycket tid, frustration mm så känns det som det bästa beslutet i vår familj. Är min man inte hemma tvingas jag lägga mig på golvet i rummet och ligga där länge, länge. Suck, hur kunde det bli så?!

Annons