Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Miniguide: Vända barnstolen!

Hej alla härliga läsare! Jag tänkte att jag skulle berätta lite hur jag och Rasmus resonerade när vi vände Aline.

Generellt enligt 1177: Barn upp till fyra-fem års ålder ska sitta i en bakåtvänd stol i bilen för att vara skyddade. Det skyddar barnets nacke och huvud mot de våldsamma krafter som kan uppstå vid en krock. Ett barns huvud är större och tyngre än en vuxens i förhållande till kroppen. Barnets muskler och skelett är heller inte fullt utvecklade och barnet är därför mer sårbart vid en krock.

Jag menar inte att vi sätter Aline från en bakåtvändstol till ingen stol och framåtvänd, utan i en ny bilbarnstol! Först när barnet är ungefär tio till tolv år kan det åka säkert bältat i bilen, på samma sätt som en vuxen.

img_3017.jpg
Hur väljer man då? Vilken typ av bilbarnstol barnet bör använda beror på barnets längd och vikt. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med mellan hälften och en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron. Eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats. I vårat fall så var det så att  Alines huvud stack upp för mycket. Det har absolut inget att göra med hur barnet sitter i övrigt, att benen är upp klämda eller vikta. Det är helt okej, och barn kan sitta så väldigt länge utan att det är jobbigt eller ett problem.

6241692720_img_8913.jpg

Aline är 4 år, och lång. Så för oss var det naturligt att byta till framåtvänd, det var inte säkert för henne att sitta bakåt då huvudet stack upp för mycket över kanten. Jag hade gärna haft henne bakåtvänd ett år till om det hade gått!

Vi har tidigare haft Britax bilbarnstolar, som vi är väldigt nöjda med. Den vi har nu är ett recensionsexemplar av Britax Kidfix XPfrån Lekmer.se. Denna XP-PAD är en dyna som sitter vid nacken på barnet i bilbarnstolen. Den ska ta ca 30% av energikrafterna från nacken vid krock. Den har även mjuka vadderade vingar som även de skyddar.

Den här bilbarnstolen passar i alla bilar, om det finns utrymme såklart, och funkar med både ISOFIX och bilbälte, vi har bilbälte! En fördel är att den är lätt att sätta in i bilen, och användning av bilbarnstolen är busenkel. det är svårt att göra fel! Stolen har tillochmed en indikator om man monterar i IOSFIX som visar om stolen är korrekt monterad.  Hela stolen är justerbar och designad för att enkelt justeras efter ett växande barn!

6241692720_img_8913.jpg

  • V-format ryggstöd som ger en bra passform för ett växande barn
  • Justerbar sits för att passa bilsätets form
  • Justerbar på höjden – huvudstöd och bältesstyrning som kan justeras i höjdled
  • Ergonomiskt utformat huvudstöd för ultimat sovställning6241692720_img_8917.jpg

Tvätt: Nu har ju jag barn som faktiskt kräks i bilen, så för mig är det viktigt!!!! att det går att ta av och tvätta. Det gör det på denna bilbarnstol. Hallelulja!

En annan fördel, som verkligen är härlig är att Aline fullkomligt älskar stolen! Hon kommer lätt upp i den själv, och ser ut bra. Däremot råder det numera delade meningar om vi kör rätt. Är detta verkligen rätt väg frågar hon hela tiden. Hahah, stackaren har ju fått ett helt nytt perspektiv! Jag är iaf väldigt nöjd med valet av stol. Den är givetvis säkerhetstestad på alla möjliga tänkbara sätt, och beslutet att vända på henne är något jag står fast vid, som nödvändigt. Hade det gått hade hon såklart åkt bakåt längre!

 

6241692720_img_8922.jpg 6241692720_img_8930.jpg

 

Ha en fin dag och hoppas detta hjälper er i djungeln!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Hej! Det finns framåtvända stolar som har en extra grej på sidan som man skruvar ut som tar sidosmällar! Den är mycket mycket bättre , köpt på Volvo bäst o säkerhet osv!!!!

  2. Maria

    Jag säger precis som de andra, att det finns bakåtvända stolar som hon får plats i. Att ni haft henne bakåtvänd tills hon blev 4 är såklart jätte bra! Det är ert val som föräldrar att bestämma hur ert barn ska färdas och ni gör säkert det som ni uppfattar som bäst för era barn. Nu har ni ju fått informationen att det finns andra stolar som skulle kunna fungera för er, men det är ert val och det får vi andra respektera tkr jag 🙂

  3. Malin

    Hej. Jag har jätteproblem med bilbarnstol till min stora tjej nu.. hon har en BeSafe izi plus simhopp haft senvi bytte från babyskyddet och den funkar toppen för man höjer nackstödet. Den åker hon längre sträckor i och mestadels i sambons bil som vi då har. Men så har jag i min bil en britax high way tror jag det är. Hon är 3 år (blev i februari nu) och är hela 101,5cm lång! Nu börjar den stolen i min bil att bli för liten.
    Lillebror är ”bara” 8 mån men är en liten kille på 69cm.. så han behöver inte byta från sitt babyskydd än. Men min tanke är att han ska ha besafe stolen för den är ”bäst” av de vi har. Men jag vill ändå inte byta så att vår tjej sitter framvänd. Tänker att det kanske blir i april som lilleman ska byta stol.. men då vill jag ändå inte vända på storasyster. Vill inte köpa en stol till henne som hon har kanske 6 mån som absolut mest. Hur tycker du att jag ska tänka? Egentligen vill jag ha två stolar för vi har två bilar men det håller inte riktigt så jag måste ha nåt mellanting. Tips mottages.
    Kram

    1. barnplaggsguiden

      Ditt barn är ju yngre än Aline. Och jag har ju tydligen vänt lite för tidigt. Så jag skulle inte vända än, men man vill ju inte ha en stol som man knappt hinner använda heller. I kommentarsfältet så finns massa tips på stolar! Men prova er fram. Förlåt för dåligt med tips! Kram

  4. Mia

    Hålller med föregående!Titta på några youtube- klipp vilken skillnad det är vid en krock då ett barn sitter framåt- eller bakåtvänt.

    1. barnplaggsguiden

      Tack snälla för din kommentar. Ja, absolut. Jag har sett det. Jag tycker såklart att man ska åka bakåt så länge man kan.Se min tidigare kommentar! Tack för din kommentar och att du informerar om detta viktiga!

      KRAM

  5. Linnea

    Fast nej, det finns massor av bakåtvända stolar att välja på som passar även de längsta fyraåringarna. Min kille är lång (över 110) och fyller 5 och det finns inte en chans att jag vänder honom förrän jag absolut måste. Det finns massa plats kvar i vår maxway och annars byter vi till annan bakåtvänd stol. Hur många stolar har ni provat? Kan faktiskt inte förstå hur man kan riskera bilsäkerheten på det sättet, framförallt om man har så bra koll på barngrejer som du ju verkar ha? Det är ENORMT stor skillnad på att sitta framåtvänt eller bakåtvänt även för ett barn i 4-5 årsåldern om det kommer till en bilolycka och det är inte särskilt svårt att ta reda på vilka stolar som räcker längst för långa barn. Jag tycker det är synd att sprida missinformation om att man kan vara för lång för bakåtvänt om man ”bara” är 105 cm på en sådan här plattform som vänder sig till föräldrar med små barn. Jag köper inte ditt resonemang i detta inlägg alls.

    1. barnplaggsguiden

      Hej Linnea!

      Tack för din kommentar!
      Jag har kollat upp detta och jag tror att du har rätt! Det är så att jag har fått utbildning av britax och även hört en hel del om barnstolar från volvo samt info från Maxi Cosi. Det som är, är att Aline är verkligen i mitten, eller brytpunkten för när man kan vända. Det optimala är ju det som du säger. Jag håller med dig.

      För mig kändes det som ett naturligt nästa steg att vända henne framåt när hon växte ur bakåtvända bilbarnstol. Men, du kanske har rätt med att det vore bra att köpa en ny som är bakåtvänd.
      Jag ska fundera på detta. Jag vill ju inte på något sätt riskera min dotter säkerhet.
      KRAM och tack för din kommentar!