Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Bryter du ihop av rosa?

Jag hör hela tiden på förskolan, tunnelbanan och i parken massa föräldrar som tycker saker om färgen Rosa. Det är liksom alltid laddat, både positivt och negativt! Rosa är princessigt, drömmigt och gulligt, men även ett statement, att man kan klä sina barn exakt som man vill, eller som barnet vill.  Just nu är Aline i en rosa ”fas”. Allt ska vara rosa och glittrigt, gärna både och. Och jag kan inte hjälpa att jag tycker det är lite jobbigt. Men jag skärper mig, har slutat med att jämt ursäkta hennes klädval, eller färgval. För det hade jag nog inte gjort om det var blått? Flera jag känner har liksom halvt brutit ihop av att deras barn bara vill ha rosa!

img_8571-1.jpg

Rosa alltså, att en färg kan vara så laddad. Det börjar tidigt, med att många anser det ”tjejigt”. Att man tar avstånd från färgen om man har ett barn med en snopp mellan benen. Jag personligen tycker det är hål i huvudet. Det är ju bara en färg. Men, många tycker annorlunda. En annan sak som förvånar mig är när ”pojkföräldrar” får en klapp på axeln och ett hejarop när dom klär sitt barn i rosa. Är inte det lite konstigt? Genom att göra så lägger vi samma värdering i färgen?

Låt barn ha det dom vill, alternativt låt föräldrarna klä sina barn som dom vill. Skit i vilken färg! Det spelar ändå ingen roll. Hur känner ni? Vad betyder färgen rosa för er? Klär ni era tjejer i rosa? Klär ni era killar i rosa?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anette

  Jag klär gärna min dotter på fem månader i mycket rosa kläder då att jag tycker det är gulligt. Jag ser inget fel med att jag klär min lilla dotter gulligt och jag har tack och lov aldrig fått någon negativ kommentar om det . Jag tycker att det är upp till alla föräldrar att klä sina barn i det man själv tycker om. När barnet sedan är så pass gammalt att själv uttrycka sina önskemål tycker jag att det är självklart att barnet får klä sig i vilken färg som helst. Jag skulle inte ha några som helst problem att låta min dotter klä sig i enbart blåa, gula, svart eller rosa kläder så länge hon är nöjd. Jag tycker det är tråkigt att vuxna ska känna ett behov av att negativt kommentera andras val av kläder.

 2. Mikaela

  Jag har två tjejer och båda får klä sig i precis vilken färg de vill. I höstas var treåringen inne i en svart fas där allt skulle vara svart men nu ska allt vara rosa och glittrigt och helst med en kjol som har rätt snurr. För mig får hon gärna ha det, lika mycket som hon fär ha tröjor med biltryck eller dinosaurier. Jag bryr mig verkligen inte och min dotter älskar kläder så det är klart hon får vara med och välja när hon ska få nya grejer. Sån jäkla hets över en färg, vad spelar det för roll? Det är bara en färg som vilken annan som helst. Jag tycker också att mina döttrar passar så jäkla bra i rosa till deras blonda hår och klarblå ögon 🙂

 3. Sabina

  Dottern har rosa samt alla andra färger som finns! Sonen som snart blir 6 veckor har än så länge bara haft rosa pyjamas på sig några nätter. Jag skulle absolut kunna klä min son i rosa men min sambo/pappan vägrar det och bett mig acceptera att han inte vill ha rosa kläder på killar.

 4. S

  Både jag och min man tycker om färgglada barnkläder och köper det vi tycker är fint till vår son, oavsett om det är rosa, blått, gult, rött eller turkos. Visst har det varit kommentarer om det när han hade mina gamla bebisbyxor i rosa och vitt eller när han kallats ”eeh…barnet där” för att han hade rosa strumpbyxor (inte svårare förklaring än att han sliter av strumpor så fort han kan och vi tyckte att strumpbyxor var en bra lösning, just den dagen råkade han ha sitt rosa par på sig), men än så länge har snoppen inte trillat av, så det verkar inte spela någon roll… 😉

 5. Amy

  Min son älskar färgen rosa. Jag har inget emot pojkar som bär rosa heller, reflekterar inte så mycket kring det faktiskt. Tycker däremot att det är svårt att hitta kläder i rosa till honom, utan massa glitter och volanger. Han har hittills haft T-shirtar och skjortor i rosa. Men det spelar ingen roll för honom. Om sonen får välja blir det kläder med bilar på ändå 😉 Rosa blir det på allt annat han får välja. Typ när vi köper blommor, smoothies, ballonger mm.

 6. Sanna

  För mig är det självklart att klä mina barn bekvämt och fint, men för andra verkar färg spela roll. Fler av min tjejkompisar vill tex inte ha rosa på sin söner! Galet!