Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Reima Gotland

 

Återigen dags för finska Reima som har gjort flera klassiker när det kommer till vinteroveraller. Reima för mig är ett märke som normalt sett gör  ”värstingoveraller”. Denna overall heter Gotland och är en av Reimas äldsta modeller, en klassisk, enfärgad overall.  För mig är detta som vanligt ett recensionsexemplar som jag kommer returnera när säsongen är slut. Jag har tidigare testat Stavanger, så det finns en risk att recensionen är något lik, fast ni kommer märka att det är två helt olika overaller!

reima gotland

reima gotland

Pris: Kostar ca 1250kr. I övre prisklassen för en overall, men ändå helt okej, Tyvärr är detta vad det många overaller kostar, och med riktigt bra funktion så är det ändå försvarbart,

Storlek/ Passform: Denna overall börjar på storlek 74 och går till 98. Ian har en i storlek 92 och jag tycker den är helt rätt för honom. Det är viktigt när man köper en vinteroverall är att man ser till att det finns ordentligt med plats för barnet. Det ska inte strama eller dra någonstans då det kommer förhindra barnet i leken. Jag tycker att overallen är bra om man kan ta ett knytnäves grepp på tyget i grenen. På detta sätt kan man se till att användningen blir längre och att barnet kan ha overallen hela säsongen, kanske till och med in på nästa (beroende på barnets ålder!)

IMG_6534

Jag tycker overallen är rätt bred  i modellen, lös och rymlig i kroppen men utan att vara för stor. Detta är en hårfin balans, det är bra att det är rymlig, speciellt på små barn, men den får inte vara för stor! Jag rekommenderar att man utgår ifrån hur lång barnet är, och tänker att den ska passa ett tag. Overallen är true to size, Ian är ca 89 cm nu och har en overall som är storlek 92.. Så välj den storlek som ditt barn har. Är hen mellan storlekar, så gå upp en storlek.

IMG_6580

Ian har även reimaskor på sig, dem är super! Recension på skorna kommer!

Overallen är förhållandevis tunn och smidig. Materialet är matt och både känns och är väldigt slitstarkt. Jag upplever att den är väldigt smidig att röra sig i.  Overallen har ett elastiskt band i ryggen för att skapa bättre passform och jag tycker det är en bra funktion i barnoveraller. Däremot så saknar jag möjligheten att kunna justera overallen mer. Jag hade önskat ett elastiskt band i midjan som går att dra år ordentligt, Det gör att overallen sitter bättre och att man kan anpassa overallen efter barnet. Alla barn är ju som bekant olika.

 

IMG_6603

 

Luva: En annan fördel med denna overall, är att den har en justerbar samt löstagbar luva. Tack vare kardborrebandet på luvan kan man se till att det sitter bra på ditt barn, för stora luvor är helt värdelöst då de bara är i vägen och ramlar ned över ögonen. Mycket lättare och bättre för då sitter luvan där den ska.

 

IMG_6615

På tal om luva så har denna overall en fin fuskpäls som går att ta bort väldigt snyggt. (om man vill det, det tycker inte jag!) Den har nämligen en dragkedja längst med fuskpälskanten som gör att den går att ta loss enkelt, samt ett skyddande tyg stycke, så det inte syns att något är borttaget! Snyggt och smart!

 

IMG_6648

 

 Material: Foder: 100% polyester, Reima® Soft Loft insulation.. Plagget har en polyuretan beläggning som gör den vattenavvisande. Det innebär även att overallen kommer kunna vara vattenavisande trots många tvättar! Materialet är snabbtorkande, smuts/vattenavisande och enkel att rengöra. Jag gillar plagg där inte smutset tränger in i tyget. Insidan av denna overall är altså i ett slätt polyester tyg!

 

IMG_6594

 

Fothällor och armslut: Jag älskar fothällor. De ska helst vara i silikon och justerbara. Reimas overall har justerbara fothällor i silikon som även har ett elastiskt band som gör att vatten, smuts och övrigt håller sig borta. På Gotland är både fothällorna och armsluten väldigt enkla, men ett lagom hårt resårband. Det är en något enklare overall än tex Stavanger. Men jag tycker det är bra då barnen i denna storlek inte behöver mer än såhär.

IMG_6644

Användning: Overallen har en lååång dragkedja! Som är otroligt viktigt när det kommer till att klä på de minsta barnen. för med som så är påklädning lite likt att hala in barnet i ett skal. Så ju mer du kan öppna plagget, ju lättare är det att få till. Det är bra att veta när ni köper overall. Gotland har gjort det super, och är väldigt lätt att få på Ian!

IMG_6645

Tvätt: 40°C maskintvätt, torka i max 40 grader i torktumlare eller torkskåp. Ej sköjmedel, ta av fuskpälsen och vänd ut och in!

Vattentålighet: vinteroverallen har 15 000 i vattenpelare, vilket är väldigt högt och definitivt vattentätt. Väldigt bra och det visar plagget även när jag testat att duscha den mm.

Jag har duschat overallen i en minut. (klockat det på telefonen!) Jag har under den tiden sköljt av hela overallen samt riktat munstycket mot dragkedjan. Vattnet läcker inte in överhuvudtaget. Innertyget är helt torrt efter duschen, Ian har även haft den både igår och innan i spöregn! Den håller torrt!

Slitstyrka: Gotland har 40 000 i slitstyrka vilket är otroligt högt.  För att ni ska få perspektiv så brukar man säga att ett riktigt starkt möbeltyg har från 40 000 och upp. Det är bara väldigt bra barnkläder som har såhär hög slitstyrka. Stavanger som jag testat till Aline har 80 000 i rubs/slitstyrka, och det är extremt bra! Det behövs dock inte till såhär små barn, och det gör även att Gotland är mjukare och med följsam.

Fördelen med ett tåligt plagg är att den kan ärvas vidare och användas av flera barn.

IMG_6637

Andning: Plagget har 7000 i andning vilket även det är bra och kommer se till att hålla ditt barn torrt. Bra när barnen rör sig mycket och blir varma, då släpper plagget ut fukten och barnet förblir torr och behagligt varm.

Design: Overallen finns i 5 färger och är väldigt enkelt och stilren i sitt utförande. Det är en favoritoverall i min favoritfärg! Jag gillar att den är så enkel och snygg med en fluffig pälskant!

IMG_6646

Nackdelar: 

  • Priset
  • Inte möjligt att justera mer i midjan
  • För få och för små reflexer!

Slutligen: En vind- och vattentät overall som har tejpade sömmar, i slitstarkt material med god andningsförmåga. Jag tycker att det är en av de bästa overallerna jag testat. Det som talar emot plagget är att den inte går att dra åt mer i midjan, det är få reflexer och den är något dyr, Däremot så vet jag att man kan sälja den vidare till ett bra pris, vilket både är ekonomiskt och klimatsmart. Gotland kommer även hålla hela säsongen, utan problem och vara perfekt att spara till nästa barn eller låta ärvas av nån annan. Designen är superfin och jag gillar fuskpälsen och formen på overallen, den lite breda modellen är optimal för små barn. Smidig, lätt och enkel för Ian att få på sig. Jag skriver få på sig pga att han inte klär på sig själv, utan det är jag eller pedagogerna. Men vi gillar den! Den är gjord för lekfulla, aktiva barn är ett toppenplagg för både stora och små barn! Overall är ju mjuk och följsam trots den höga slitstyrkan, och skyddar barnen i alla väder. En riktigt bra overall som jag gillar att rekommendera!

IMG_6551

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. barnplaggsguiden

      Nej vet du, det är mitt svarta hål! Jag har inte recenserat något från dom! Men, Isbjörn kommer i dagarna! tack snälla du för tips!

  1. uppochhoppa

    Bra recension! Jag gillar också avtagbara luvor, bra passform och lång dragkedja! Snyggt med marinblått också – men är så kluven själv, gillar färg. Något jag kanske saknade är hur myrket reflexer den hade? Lite i underkant för mörk höst?

    1. barnplaggsguiden

      Hej! Det står som negativt, att den inte har så mycket reflexer. Så jag håller helt med dig! Annars är den fin! Kram