Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Jag reder ut…

Den stora frågan om hur man klär sina barn på förskolan när det kommer till ull/underställ. Jag har fått så många mail, och kommentarer här på bloggen om hur man ska göra så jag tänkte att vi gör lite riktmärken så det är enklare för alla att klä barnen.

Tillsammans med bästa Malin som driver Barnskospecialisten och Barnskoexperten så har jag bollat fram och tillbaka. Hon har otroligt bra kunskap, efter tre barn, 6 år i branschen och med mängder av barn som kunder, så vet hon vad barn behöver för funktion för att hålla värmen.

Barn under 3 år: 

  1. Just nu bör fleece och skalplagg hålla ditt barn varmt.
  2. Det räcker ofta med att byta ut ett vanligt plagg tex toppen mot ett ullplagg för att ge mer värme. Om barnen bara är ute 1-2 timmar i stöten så fungerar bomull bra, men för en hel dag ute i parken eller utflykt (speciellt en fuktig dag) så skulle jag se till att barnet har underställ och sen fleece samt skal.
  3. Använd ullen närmast kroppen, då har den bättre funktion, även om det ändå är möjligt att värma om den är över bomull. När man har ullen närmast kroppen så transporterar den bort fukten som gör barnet kall, Ull är värmande även om det är fuktigt, vilket är ullens superegenskap.
  4. Malin tycker att ulltröjan är viktigare än leggingsen då det är viktigt att hålla överkroppen varm. Ett bra sätt kan vara att ta på ulltröja, sen dra en tshirt över om man vill att det ska se mer klätt ut. Aline går ibland hela dagar i en ulltopp, så det är inga problem eller något som pedagogen måste ta av.
  5. Jag har ofta bytt leggingsen till ullleggings, och sen en fleece över bomullstoppen. Det har fungerat utmärkt då mina barn har varit varma med det.
  6. Glöm inte fleece eller ullkragen! Det är så viktigt! På med den redan nu med skalplaggen. Den kommer hjälpa enormt!
  7. För barn under tre år så kan man börja med overall innan de äldre barnen gör. Det sliter enormt mycket på overallen att användas i smuts och lera, men det är det värt så man slipper krångla allt för mycket med olika lager.
  8. Ullstrumpor när det blir kallare. Innan dess, använd bomull utan plastpluppar!

 

Över 3 år

  1. Allt jag skrev innan gäller, utom det med overallen. Barn över 3 rör sig mer och lättare, så de håller ofta värmen bättre.
  2. Ofta klär vi barn över tre år för varmt, så avvakta så länge det känns bra!

Allt detta är verkligen generellt, och jag kommer recensera bra fleecetröjor som transporterar bort fukt, bra underställ, mera overaller. Men kände att det var viktigt att skriva detta nu! Hoppas ni tycker det hjälper! Fråga gärna vidare om det är något ni undrar över!

 

img_6863.jpg

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sokkerkaka

    Hur gör man när barnen vägrar ull!? Har ingen annan detta bekymmer? Testat ull flertalet ggr och verkligen investerat i bra merinoull som absolut inte sticks, men barnen har hysteriskt gråtit och tvärsäkra med motiveringen att det sticks. Har därför övergått till bomull och fleece, men det är alltså mycket sämre?

    1. barnplaggsguiden

      Hej Sandra!

      Prova tex polyester isf!Det finns många bra underställ i polyester som transporterar bort fukten från barnens kropp! Annars gillar jag naturmaterialet Bambu som även det har bra egenskaper!

  2. Sara

    Hej sheila! Först måste jag säga grattis till giftermålet! Du var så vacker och bilderna du delat med dig av var magiska!

    Jag har en dotter som snart är två hon har fleecetröja och skaljacka på överkroppen sen tights el jeans och skalbyxor på benen. Är det för lite? Bör hon ha fleece på benen också? Hur gör man med ull kläderna på benen, ska personalen byta byxor på barnen när dem ska ut och leka? kanske världens dummaste fråga 🙂

    Sen skulle jag vara så tacksam om du kunde göra en skoguide, dvs vad behöver barnen i sin garderob höst/vinter.

    Tack!

    kram
    Sara

    1. barnplaggsguiden

      Hej Sara!
      Tusen tack, va otroligt gulligt skrivet!

      Ang din dotter så är det olika, verkar hon kall? Jeans är betydligt varmare än tajts, och om hon är okej då är det nog bra! Annars skulle jag köra fleece även på benen!
      Ang ull, så är det olika vad personalen gör. På vår förskola så låter jag mina barn ha det på sig hela dagen, alltså som leggings. Det är mer än okej och mina barn gillar dem. Annars är det ju smidigt att byta. Men än är det inte så kallt att hon behöver ull =) fråga förskolan!

      Jag gör gärna en skoguide! Bra ide! Tror jag har gjort det tidigare, men gör gärna en till!
      KRAM

  3. Sarah

    Hej! Skulle du vilja tipsa om hur man klär bebisar i ett liknande inlägg som detta. Vad bör dom ha på sig under hösten/vintern om dom är i liggvagn och vilka kläder gäller istället när man bytt till sittvagn? Tacknpå förhand!