Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Didriksons Skalkläder

Då kör vi det fjärde testet! Denna gång är det en recension på skalkläder från Didriksons. Dessa kommer från Lekmer och är som vanlig recensionsexemplar som jag har fått låna. Denna gång har jag valt en ny sorts jacka som jag har sett att många märken gör, och som jag personligen tycker är väldigt härlig. Nämligen en anorak. Till den ett par vanlig skalbyxor med hängslen.

Didriksons skalplagg test recension skalkläderDidriksons skalplagg test recension skalkläder

Pris: 699kr respektive 499kr. (Något billigare än Polarn O.Pyret tex)

Storlek: Just Didriksons tycker jag alltid har varit lite stora i storleken. Plaggen vi har lånat till Ian är i storlek 80 av just den anledningen, och de sitter bra på, jag skulle absolut inte ta en mindre jacka. Jag skulle däremot ändå säga  att de inte är en hel storlek större i storleken, och att man kan utgå ifrån barnets längd, men om barnet är mellan storlekar så kan ni ta den mindre.

Jag vet inte säkert, men det känns som att Didriksons har storleksjusterat något, alternativt att just denna parkas är mer normal i storleken, för tidigare har jag alltid upplevt dem som väldigt stora i storleken.

Jackan och byxorna är även försedda med Didriksons smarta system ”Extend size” som möjliggör en justering i plagget med ca en storlek. Detta är genialt och ger verkligen Didriksons pluspoäng!

Didriksons skalplagg test recension skalkläder Didriksons skalplagg test recension skalkläder

Passform: En anorak ska ju sitta som ett A. Och denna jacka sitter både bra i armen och på längden. Jag gillar att jackan går ner lite över rumpan och att hängselbyxorna sitter lite pösigt. Jackan har en dragkedja i sidan för att enklare klä på barnet. Det finns även en dragsko i jackans nedre del som jag gillar skarpt. Gör det möjligt att dra åt ordentligt vid vattenlek! Väldigt smart och funderar bra! Byxorna går upp över midjan och det är perfekt för mindre barn som ibland blir burna eller ligger ner på marken, så det inte glipar och blir kallt. Jag gillar byxor som går upp lite högre för att de går att använda på egenhand med. När Aline var mindre brukade vi ha endast fleece och hängsel-skalbyxor över i parken. Det är en perfekt kombination för lite varmare dagar. Personligen tycker jag det är skönare med byxor som går upp lite längre med.

Didriksons skalplagg test recension skalkläderLuva/hakskydd: En fördel med jackan, är att den har en justerbar samt löstagbar luva. Tack vare kardborrebandet på luvan kan man se till att det sitter bra på ditt barn, för stora luvor är helt värdelöst då de bara är i vägen och ramlar ned över ögonen. Jackan har dessutom ett elastiskt band i luvan som drar ihop den något för bättre passform, det är ett stort plus och inte många märken som har det. Jackan har mjuk fleece på insidan av kragen och hakskydd som skyddar mot skav från dragkedjan.Didriksons skalplagg test recension skalkläderOvan ser ni dragkedjan i sida och fickan mitt på jackan, samt knappen exakt vid halsringningen. 

Fothällor/armslut: Jag är ju som bekant ett stort fan av fothällor. Dessa är i tyg och förstärkta med tyg undertill. De går att justera och ersätta om de går sönder. Fotändan av byxorna har en bra resår och anti-halkmaterial som gör att byxan stannar på plats.  Jackan har reglerbara armslut med hjälp av ett kardborreband och ger en extra justeringsmöjlighet, vilket kan vara bra för småttingarna. Insidan av armslutet är i mjuk fleece och är mysigt värre. Däremot finns det ingen mudd, inget jag saknar, mest något jag var förvånad över. Didriksons skalplagg test recension skalkläder

Hängslena: Jag tycker om hängslena då de går att justera otroligt mycket, däremot så är det är rätt jobbig knäppning om man vill knäppa av dem. Jag skulle önska ett annat spänne. Men! Till saken hör att man inte ofta knäpper upp utan snarare drar ner hängslena, så det känns inte som ett stort problem.

Didriksons skalplagg test recension skalkläder

Resår i midjan, hängslena med ett rätt märkligt spänne och fothällor samt otroligt bra reflexer. 

Material:
Yttermaterial: 100% polyester
Foder: taffeta

Smidigt, följsamt och väldigt mjukt material. Otroligt skönt att röra sig i.

Tvätt: Tvättas i 40 grader.

Vattentålig: Vattenpelare: 5000, helt vattentätt! 2000 mm efter 3 tvättar. Det är okej, skulle kunnat vara högre. Men materialet är otroligt smidigt och följsamt så jag tror att det skulle behöva förändras med högre vattenpelare.

Jag har som vanligt duschat plagget och den håller tätt, även i sömmar och kring dragkedjor. Vattnet rinner av, men skulle kunna rulla av bättre, tyget tar in lite vatten i yttertyget, däremot är allt helt torrt på insidan!

Didriksons skalplagg test recension skalkläder

Slitstyrka: Byxorna är förstärkta i knäna och rumpan för att klara av lek och slit bättre. Detta tycker jag nästan är ett krav när det kommer till skalkläder, iaf för barn över ca 1år. Dem ska ju klara ordentlig lek.

Andning: Andningsförmåga: 4000 g/m2/24h

Design: Gult är inte fult! Till och börja med så har de lyckats med en helt fantastisk färg! Det är verkligen den finaste nyansen av gult som finns. Sen gillar jag att anoraken finns i 4 färger om man hellre vill ha något annat. Jag har kombinerat den med ett par mörkblåa skalbyxor, vilket jag personligen tycker är fint. Detta set är unisex, enkelt och väldigt stilrent. Jackan passar överallt, oavsett om det är föris eller stan. Väldigt gångbara helt enkelt.

Fördelar:

  • Extend size
  • Så snygg modell!
  • Hakskydd
  • Reflexer, bra med stora och synliga reflexer.
  • Vindtät
  • Vattentät
  • Bra anti-halk i fotändan. Byxan sitter kvar ordentligt vid skon!

Nackdelar:

  • Byxorna är inte justerbara i midjan, det finns en liten resår men vill gärna ha mer!
  • Priset, det är rätt dyrt.
  • Det är relativt jobbigt att klä på ett mindre barn en anorak. Ian kan vara rätt jobbig att klä på oavsett, men en anorak som man måste dra över huvudet hjälpte inte riktigt. Däremot om man öppna upp dragkedjan på sidan så blir det något lättare.

Slutligen: Jag tycker att det är härligt med fina funktionskläder. Jackan och byxorna är hittills de snyggaste skalplaggen barnen har, och jag tycker det känns glatt och fint med en anorak. Jag gillar det tunna med starka materialet och att plagget håller 2000 i vattenpelare efter flertalet tvättar. Däremot så tror jag man ska fundera på om man kan dra jackan över huvudet på barnet. Är barnet väldigt jobbigt att klä på så skulle jag nog välja en som går att öppna framifrån. (Didriksons har en sån med!) Något dyrt, men håller vad det lovar, och kommer hålla barnet torrt och varmt trots mycket aktiv lek. Tack vare Extended Size så tycker jag verkligen att kläderna är prisvärda och rekommenderar dem varmt!

Didriksons skalplagg test recension skalkläder

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anne

    Tack för en kanon recension. Har en fråga, vid vilka temperaturer är det okej att börja med skalkläderna? Nu har vi mellan 0-5 grader och med underställ (ull) på benen och sedan vanliga kläder och en fleece på överkroppen under borde väl det fungera redan nu?
    Vi får väl hoppas våren är på väg 🙂

  2. Karin

    Tack för recensionen! Mudd på skalplagg känns spontant inte så bra? Det finns kanske olika sorters muddtyg men man vill ju inte ha något i ärmslutet som suger upp vatten och drar in det i jackan så att fodret blir blött. Däremot ser det opraktiskt ut med kardborrestängning också, resår är mycket bättre när man vill att det ska hålla tätt. Och anorakmodell på skalplagg -> dra skitig jacka över huvudet på barnet (man har ju inte alltid dusch att tillgå) känns himla opraktiskt.

    1. barnplaggsguiden

      Hej! Nja, både ja och nej för mudd. Om den är skyddad så gillar jag dem, men jag håller med dig. Risken är ofta att det drar upp vatten. Vilket man verkligen inte vill! Jag tror att kardborrelösningen ser mer opraktisk ut än den egentligen är. Den är faktiskt förvånansvärt enkel att jobba med. Jag kan hålla med dig om modellen, den är inte helt hundra faktiskt men jag gillar den ändå. Jag tycker det är enklare än man tror att dra över huvudet och smutsen är ju där den är. Stort plus att den är enkel att torka av!

      Tack för din kommentar!!