Recension: Reima Våroverall Tosti – Barnplaggsguiden – Sheila Arnell
Sheila Arnell

Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Recension: Reima Våroverall Tosti

Andra skalrecensionen kommer här! Denna gång är det etablerade och högkvalitativa Reima som levererar en skaloverall till de mindre barnen. Om ni söker overall till äldre barn tror jag ändå att ni kan få tips i denna recension och om ni vill få koll på tvådelade skalplagg från Reima så kommer det en separat recension på Bisquit och Tripla!

  
Skaloverallen som jag recenserar här är ett prov från Reima, det är en våroverall som heter Tosti. Overallen kommer returneras efter säsongen är slut. Denna overall är anpassad att klara både höst och vår.

Pris: Kostar ca 899kr. I övre prisklassen för ett sånt här plagg.

Storlek/ Passform: Denna overall börjar på storlek 74 och går till 98. Ian har en i storlek 86 och jag tycker den är helt rätt för honom. Det är viktigt när man köper en skaloverall, på samma sätt som när man köper en vinteroverall, att man ser till att det finns ordentligt med plats för barnet. Det ska inte strama eller dra någonstans då det kommer förhindra barnet i leken. Jag tycker att overallen är bra om man kan ta ett knytnäves grepp på tyget i grenen. På detta sätt kan man se till att användningen blir längre och att barnet kan ha overallen hela säsongen, kanske till och med in på nästa.

Ian har på sig en mössa från Reima, våroverallen Tosti och Kavat Yxhult. 

 Jag tycker overallen är rak i modellen, rymlig i kroppen men utan att vara för stor. Jag upplever Reima aningen långsmala i modellen. Jag rekommenderar att man utgår ifrån hur lång barnet är, och tänkter att den ska passa ett tag. Ofta brukar man gå upp en storlek, som vi gjort. Ian har stl 80/86 i kläder och har 86 i skaloverallen.

 Overallen är tunn och smidig. Materialet är matt och både känns och är väldigt slitstarkt. Jag upplever att den är  väldigt smidig att röra sig i. Overallen har ett elastiskt band i midjan för att skapa bättre passform och jag tycker det  är en grymt bra funktion i barnoveraller. Det gör att overallen sitter bättre och att man kan anpassa overallen efter barnet. Alla barn är ju som bekant väldigt olika.

 En annan fördel med denna overall, är att den har en justerbar samt löstagbar luva. Tack vare kardborrebandet på luvan kan man se till att det sitter bra på ditt barn, för stora luvor är helt värdelöst då de bara är i vägen och ramlar ned över ögonen. Overallen har en ribbad kant på luvan som gör den mysigt och skönt för barnen att ha luvan uppe, det är ett stort plus och inte många märken som har det.

Fothällor och armslut: Jag är ju som bekant ett stort fan av fothällor. De ska helst vara i silikon och justerbara. Reimas overall har justerbara fothällor i silikon som även har ett elastiskt band som gör att vatten, smuts och övrigt håller sig borta. Även armsluten har en bra resår som dessutom har fleece på insidan för högre komfort.

 Material: Skal:100% polyester; Foder: 100% polyester. Plagget är en polyuretan beläggning som gör den vattenavvisande. Det innebär även att overallen kommer kunna vara vattenavisande trots många tvättar! Materialet är snabbtorkande, smuts/vattenavisande och enkel att rengöra. Jag gillar plagg där inte smutset tränger in i tyget.

Tvätt: 40°C maskintvätt, torka i rumstemperatur.

Vattentolerans:  Skaloverallen har över 10 000 i vattenpelare, vilket är väldigt högt och definitivt vattentätt. Väldigt bra och det visar plagget även när jag testat att duscha den mm.

Jag har duschat skaloverallen under 1 minut. (Rasmus har tagit tid, igen!) Jag har under den tiden sköljt av hela overallen samt riktat munstycket mot dragkedjan. Vattnet läcker inte in överhuvudtaget. Innertyget är helt torrt efter duschen, även kring dragkedjorna och sömmarna som annars kan vara svaga punkter!  Jag kan därmed säga att plagget verkligen är helt vattentätt. Jag gillar skaloverallens tyg, smuts och vattenavstötande. Allt rinner av snabbt. Efter duschen så var overallen i nästan helt torr direkt. Nu en 15 min senare är den snustorr. Väldigt bra betyg!


Exakt efter duschen så ser man att plagget är helt torrt inuti, fast jag sprutar länge på dragkedjan. 
Slitstyrka: Plagget har 30 000 i slitstyrka vilket är otroligt högt. För att ni ska få perspektiv så brukar man säga att ett riktigt starkt möbeltyg har från 40 000 och upp. De flesta barnkläder har inte denna slitstyrka. Fördelen med ett tåligt plagg är att den kan ärvas vidare och användas av flera barn.
Andning: Plagget har 5000 i andning vilket jag tycker är bra och ser till att hålla ditt barn torrt. Bra när barnen rör sig mycket och blir varma, då släpper plagget ut fukten och barnet förblir torr och behagligt varm.

Design: Skaloverallen finns i 4 färger och är väldigt enkelt och stilren i sitt utförande. Jag gillar de vita knapparna, det är alltid lite roligt med detaljer och just Reima är kända för sina vita dragkedjor, knappar och detaljer.  Overallen känns väldigt retro, och det är inte så konstigt med tanke på att den är gjord efter Reimas 70-tals plagg.

Användning: Overallen har en dragkedja som går ned i ena benet. Det gillar jag, speciellt för de mindre barnen. Det gör det lättare att ta på overallen, både för förälder och barn.

Fördelar: 

 • Bra och stark resår vid ben och armslut.
 • Knapphål i benslutet gör att det går att justera längden på fothällarna, det går även att byta dem helt om de slits sönder.
 • Haksydd för dragkedjan.
 • Många stora och breda reflexer.
 • Tejpade sömmar
 • Ribbad halsringning
 • Justerbara och reglerbara fothällor! Går även att byta ut om barnet sliter sönder dem.
 • Synlig plats att skriva barnets namn

Nackdelar: 

 • Priset

Slutligen: En vind- och vattentät skaloverall i slitstarkt material med god andningsförmåga. Jag tycker att det är en av de bästa skaloverallerna jag testat. Det som talar emot plagget är priset. Det är rätt mycket pengar för en skaloverall, inte dyrast, men en av de dyrare. Jag vet att man kan sälja den vidare till ett bra pris, vilket både är ekonomiskt och klimatsmart. Något jag röstar för! Skaloverallen är superfin och just den gröna färgen älskar jag. En skaloverall som passar lika bra på förskolan som påväg till kalas. Den är gjord för lekfulla, aktiva barn är ett toppenplagg för de mindre barnen! Overall är ju mjuk och följsam trots den höga slitstyrkan, och skyddar barnen i alla väder. En riktigt bra skaloverall som jag varmt kan rekommendera!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Sheila Arnell

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Hej! Blev så kär i denna overallen, både utseendemässigt och funktionsmässigt! Min fråga är om du har någon åsikt kring om overall eller tvådelat är bäst när det kommer till sådanahära plagg? Vi har en pojke som fyller ett om en månad och precis har lärt sig gå och vi bor i Norrland så en stor del av året är just regn och lite halvklallt 😉 varför det känns viktigt att klä pojken ordentligt. Så, overall eller tvådelat? Vad tror du?

  Kram och tack för en bra blogg !

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Hej Elin!

   Jag förstår att du gillar overallen. Den är faktiskt otroligt bra! Jag gillar den som tusan, så jäkla smidig för kidsen att röra sig i. Jag personligen tycker att man ska ha overall så länge det går. Om du kan så köp denna, och en regnjacka. Det är ofta man kan använda jackan själv, tex i bilen, på stan eller påväg mellan aktiviteter. Däremot är overallen oslagbar i lek. Dom kan på allvar rulla i en pöl utan att bli minsta blöt. Det är svårslaget.
   Kram och tack för din kommentar! Hoppas det är till hjälp!

 2. Mia

  Hej!
  Har köpt denna fina Reima fast i gult. Så fin och färgen gör en glad. Nu undrar jag, temperaturen ligger ju här i Sthlm runt noll – är det för kallt att ha denna på dagis (de är ute mkt!!) med en fleeceonesie under? Vi kör fortfarande på vinteroverall (mini rodini), men kanske läge att byta nu?? Hur gör du?

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Ja va kul! Den är grym!! Jag skulle nog vänta lite till, typ tills det är runt 3 grader. Sen en fleece och skaloverallen. Det klart det går nu, jag är själv i valet och kvalet!

 3. Emma

  Tycker din blogg är toppen! Undrar om du kan tipsa om bra och snygga skaljackor med byxa att ha på förskolan nu till våren! Sitter och letar som en tok och väger för och nackdelar. Har kollat på bl.a. Pop, kax, reima,wheat, didrikson, Everest., Har köpt pomp de Lux skaloverall och den verkar jättebra, men då min dotter är 1.5 (fyller 2 i sommar) och sover på dagen med tycker jag det är smidigt att ha en jacka med byxa på förskolan med, dels smidigare att sätta på när man ska dit och hem. Och för att hon ska vara hel/ren och torr när hon ska sova. En fördel är ju om den inte är för skrikig och kan matcha hennes övriga kläder så att man kan ha den som vanlig jacka när man handlar osv. Sen är det ju det där med storlek, hon ligger på 86/92 nu, men med tanke på att hon ska kunna ha fleece under om det blir kallt kanske jag ska köpa 98….hur tänker du där? Vill ju välja rätt och inte ångra mig sen då det handlar om rätt mycket pengar med. Med hopp om inlägg eller svar 🙂 / Emma

  1. Sheila Arnell
   barnplaggsguiden

   Tack Emma! Kika i bloggen nu! Innan helgen har du två till recensioner! Mer kommer! Kram