Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Ekoeffekten: hur mycket gifter får dina barn i sig varje dag?

Hej alla! Har ni hört om kampanjen som Coop har startat? Det handlar om att få folk att förstå varför man ska äta ekologiskt, samt förespråka ekologi! När jag handlar så blandar jag en del, medans min sambo alltid väljer ekologiskt. Jag har aldrig riktigt förstått hur stor skillnaden är, men nu, efter filmen nedan så känns det väldigt viktigt att börja lära sig mer om ekologisk mat. Jag kommer verkligen försöka ekologiskt nu, speciellt till barnen!

Den här filmen visar vad som händer i kroppen när man går från att äta ”vanlig” mat till ekomat. Den handlar om ett experiment utfört av IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av Coop. Coop ägs av, och finns till för, sina kunder. Därför känner de ett ansvar att kunderna ska veta vad de äter. (Och att de kan minska sin exponering för kemikalier genom att äta mer ekomat.)

Coop har varit pionjärer för ekologisk mat i Sverige sedan 1980-talet. Hjälpt bönder att ställa om till ekologisk drift, arbetat med att göra ekomaten tillgänglig för fler (nu senast med Veckans Eko), utmanat de politiska partierna att göra mer för ekologisk produktion m.m.

Här kan ni läsa mer om kampanjen och hur det gick till:

 Du hittar IVL:s rapport på coop.se/ekoeffekten, men så här gick undersökningen till i korthet: Coop började med att annonsera efter en familj som inte åt ekologisk mat. Många hörde av sig, men till sist föll valet på trebarnsfamiljen Palmberg.

Familjen började med att äta en vecka ”som vanligt”, alltså ingen ekologisk mat. Alla familjemedlemmar lämnade dagligen urinprov. Proverna analyserades av IVL, på tolv olika bekämpningsmedel. Man hittar bara det man letar efter, och det förekommer väldigt många olika bekämpningsmedel i jordbruket världen över, så IVL var tvunga att göra ett urval bland alla dessa.

 Åtta av de tolv bekämpningsmedel som valdes ut hittades i familjen Palmbergs urin. Därefter åt familjen Palmberg enbart ekologisk mat i två veckor, och även nu togs urinprover varje dag. Redan efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel sjunkit dramatiskt. I många fall var de nere på noll.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.