Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Åhlens nya barnavdelning

God Morgon!

Igår efter eventet med Polarn o pyret så gick jag och Anna en långpromenad som slutligen tog oss till Åhléns City och dess nya barnavdelning. Jag måste säga att jag efter 4! rulltrappor var väldigt glad att äntligen vara framme på rätt våning. Det var nämligen 5 barnvagnar framför oss i kön till de två hissar som finns. Hursomhelst så är det väldigt fint. Otroligt bra utbud! Det finns både en Mini rodini shop-in shop, polarn och pyret shop-in-shop och en petit bateau shop-in-shop! Babyavdelningen är magnifik, och det finns mycket inredning och barntillbehör. Däremot, så är det en uppdelning mellan flicka och pojke. Det känns väldigt konstigt, och omodernt. Jag är lite ledsen över detta. Jag kan inte minnas att det fanns en sådan uppdelning innan. Jag kanske har fel, men jag tror inte det. barnplaggsguide.se

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Vad är det som är så konstigt och omodernt med flick och pojkavdelning? Barn förr och barn nu är fortfarande flickor och pojkar som bär kläder som inte alltid är köns neutrala. Om jag tex vill köpa en klänning till min dotter är det skönt att snabbt hitta rätt avdelning och se utbudet av kläningar på en plats istället för överallt i hela butiken blandat med pojkkläder. Jag vill inte alls uppröra er med mitt inlägg men vill bara förstå varför ni blir ledsna av en seperat avdelning för resp kön? Det är ju indelat för vuxna med med kvinoch män avdelningar?

    1. Maria

      Hej Sara, om du läst om feminism och patriarkala strukturer så tror jag att du skulle kunna svara på din egen fråga. Varför vill du att din dotter ska ha klänning och inte din son t.ex.? Varför är det viktigt att våra barn ska se så ”fina” ut? Du vet att man bemöter barn olika beroende på hur barnet är klätt? Om ett barn då har väldigt könsstereotypa kläder på sig så kommer barnet att bemötas på ett könsstereotypiskt sätt. Dessutom utgår du ifrån att din flicka är en ”flicka” oavsett sitt fysiska kön. Det begränsar barnens möjligheter att hitta sin egen identitet. Själv blir jag vansinnig när föräldrar smetar på små bebisar eller små barn extremt sterotypa kläder. En bebis som har en snippa sätter man på tajta små klänningar och kjolar med tyll och det står ”Little Princess” på bodyn och man har klämt fast rosetter i det lilla fjuniga håret eller ett diadem. Våra barn är inte utställningsdockor! De är människor! Inte för andra att bedöma utifrån sitt utseende eller fysiska kön. Jag blir verkligen ledsen över detta.

      Och visst kan klänningar få finnas, men man kan fundera över för vems skull man sätter på sitt barn det. Det är ju knappast ett behagligt plagg för barnet att t.ex ligga på, eller ett funktionellt plagg att röra sig i och dessutom förväntas barnet i större utsträckning vara försiktig i sin lek då man har ”finkläder” vilket påverkar flickor mer än pojkar.

      Tack för fler tar upp detta problem med butiker som könsindelar, visar på att människor börjar bli mer genusmedvetna, vilket är helt avgörande för att vi nån gång ska kunna bli jämställda.

      Mvh Maria

    2. Sanna

      Med din logik är det ju ännu bättre om man skyltar det man faktiskt säljer, till exempel skyltar för klädtypen…? (”Klännningar”). 🙂
      Näe, barn är barn, låt de slippa definieras av sitt kön. Storlekar, passform, färger och klädtyper är det man ska titta på tycker jag.

  2. Julia

    Även jag påpekade det i kassan. Känns inte särskilt 2014. NK har också nya skyltar för pojke och flicka men inte på samma sätt, tyckte dock det var konstigt där med.

    Bra att du skriver här för det kanske ger effekt ?

    Hälsningar Julia

  3. Kajsa

    Åh, så lustigt!! Jag har aldrig läst din blogg tidigare, utan föll in här av slumpen. Jag var också på Åhlens häromdagen och blev lika förvånad och upprörd jag över denna märkliga och omoderna inredning. Jag tog upp detta med personalen och frågade om detta och hon sa att de nogrannt diskuterat detta och kommit fram till att det var en bra ide att könsindela avdelningen. Det gör det hela ännu värre tycker jag. Bra att du uppmärksammar det!

    1. barnplaggsguiden

      Hej Kajsa! Kul att du kommit hit, hoppas du kommer tillbaka och läser/skriver mer!
      ja, nej jag vet inte, det känns inte så kul. Känns konstigt och väldigt märkligt att välja att dela upp det i könsindelning. Jag handlar till båda mina barn på båda avdelningar, jag tror inte jag känner någon som skulle ha något emot barnkläder som inte är indelade heller. Så nej, tack för att du frågade dem. Tillsammans kanske vi kan ändra det!