Babynest- säker samsovning enligt socialstyrelsen? – Personliga Babynest av högsta kvalitet

Personliga Babynest av högsta kvalitet

Babynest- säker samsovning enligt socialstyrelsen?

Många föräldrar tycker att det är både smidigt och mysigt att sova med bebisen i vuxensängen, möjligheten att trösta den nyfödda direkt, att finna trygghet och framförallt det mysiga.
Ett babynest med kanter gör samsovningen säkrare, och bebisen får en egen mysig och ombonad sovplats i vuxensängen, det viktiga är att den sover avskilt men ändå i närheten, vid samsovning har mn ständigt en rädsla att råka rulla över barnet, men babynest har kanter som gör det tryggt.

Vad säger socialstyrelsen kring sina råd om samsovning?
Plötslig spädbarnsdöd är numera mycket ovanligt, men man bör ändå alltid följa de rekommendationer som ges,

Socialstyrelsen råd är:

  • Låt spädbarnet sova på rygg
  • Avstå från nikotin
  • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
  • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng
  • Amma om det är möjligt
  • Napp kan användas när spädbarnet ska sova

Råden att låta barnet sova på rygg, att som förälder avstå från nikotin och att hålla barnets ansikte fritt, har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

För att läsa mer gå in och ladda ner hela broschyren eller på andra språk: http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-8-2

Säkrare samsovning?
Ett babynest har kanter, det är själva poängen med babynestet men däremot finns inga undersökningar kring hur höga dessa kanter bör vara för att vara säkert för barnet. Därför får vi nöja oss med vetskapen att det blir “säkrare” än ingenting, och på att varje förälder alltid märker själv vad som är bra och inte.

Vi på Cinolino gör våra kanter på babynest precis så höga att den nyfödda inte klarar av att rulla över, och klaras av att amma över, samtidigt som en vuxen inte rullar över hur lätt som helst.

Man bör sedan ta fasta på de råd som finns, en nyfödd ska ha sitt egan täcke/ filt och inte dela med en annan, filten/täcket i babynest bör vara med hål i (gallertäcke) alt såpass lätt att det går att andas genom

Kudde bör inte användas i början, inte heller i babynest eftersom barnet kan hamna under och då inte få fri luftväg, följ bvc råden när det är dags att börja använda kudde

Barnet vid samsovning bör ha en egen avskild plats, genom kanterna på babynest så blir detta möjligt

Barnet skall alltid placeras på ryggen i ett babynest, samt de snören som används för att dra åt skall läggas under bakom madrassen som finns inuti babynest

Samsov ALDRIG om föräldern är påverkad av medicin, alkohol eller rökning! Inte ens om barnet ligger i ett babynest i sängen! ALDRIG!

babynest
babynest
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.