Skillnaden mellan hel- och halvfabrikat i mat – Av hela mitt hjärta
ylwa

Av hela mitt hjärta

Annons

Skillnaden mellan hel- och halvfabrikat i mat

Jag hade för ett ganska långt tag sedan ett inlägg ang hel- och halvfabrikat där jag tog upp att många missförstår/missförstått vad hel- och halvfabrikat egenligen innebär i matvärden. Och detta inlägg gav en ganska god diskussion och det har fortsatt att ramla in kommentarer till det inlägget och jag tänkte därför ta upp det på nytt i en lite annan vinkel.
Denna gång tänkte jag prata om skillnaden mellan hel- och halvfabrikat.

För er som har missat det första inlägget och känner er osäker på vad det innebär kan läsa mitt tidigare inlägg här.

image

Så vad är då skillnaden mellan ett helfabrikat och ett halvfabrikat?

I en kort beskrivning är att helfabrikat är färdiga att äta medans halvfabrikat måste tillagas, men det är halvgjort.

Så alltså helfabrikat är t ex: Bröd, yoghurt, mjölk, glass, leverpastej, inlagd sill, makrill i tomatsås, kaviar.

Och halvfabrikat är: Korv, mjöl, havregryn, djupfrysta grönsaker, bacon och kaffe.

Det innebär att man skulle kunna tolka en fryst matlåda från t ex Felix alltså är halvfabrikat för den är ju inte färdig att stoppa i munnen direkt utan måste värmas, men på samma gång så är ju oftast så att den egentligen är färdiglagad och varför den inte förvaras varm är ju för att den skulle bli dålig på en gång. Så är det då ett hel- eller ett halvfabrikat? Man skulle säkert kunna äta en fryst pirog ur frysdisken på en gång, men man värmer den ju för att den är något godare så.

Om vi sedan tittar på halvfabrikaten så står ju där t ex korv. Falukorv är ju en korv som inte bara äts tillagad utan även kall. Precis som man kan ta en ostskiva på mackan kan man ju ta en falukorvsskiva på mackan. Borde det då inte räknas som ett helfabrikat?

Havregryn är ju ett annat exempel många använder ju havregryn i flingor och äter dom ju då som dom är ur förpackningen och då vill jag ju påstå att det kan räknas som helfabrikat, men ska man göra havregrynsgröt så är det ju klart ett halvfabrikat.

Min summering av det hela är att vissa matvaror är klara hel- eller halvfabrikat, medans andra produkter är någonstans i skugglandet mitt emellan eller t om kan kallas både för ett hel- och en halvfabrikat. Eller finns det andra sätt att skilja dessa produkter åt?

I övrigt tycker jag att man ska försöka använda sig så lite som möjligt av helt färdiglagade produkter som finns i frysdisken och försöka hitta andra genvägar. Att t ex köpa en färdig pastasås i tätra eller en färgrillad kyckling från lilla affären hemma och laga mat på är inre lika illa som att köpa en färdig fryst pan pizza ur frysdisken och värmer i micron. Mycket handlar om sunt förnuft och en balanserad kost.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ylwa

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons