Annika Duckmark

Bakom kulisserna….

Hej,

Hur har ni det där hemma…..hörde rykts om regn….. Då passar vi på att njuta ordentligt här vid medelhavet. Vi har vaknat upp till ännu en härlig dag, mitt ute på havet. Kl 15.00 ska vi anlända Palma, Mallorca.
På förmiddagen idag har vi fått en guidad tur bakom kulisserna på detta enorma fartyg som har en max kapacitet på 3223 gäster, väger 92.000 ton och är 293 meter långt och 59 m högt. Just nu är vi 2778 passagerare och 920 personal ombord.

Vi började i båtens teater som ta ca 1200 sittande gäster. Själva teatern sträcker sig över 5 våningar på höjden för att få platts med all dekor och ljus. Här inne finns det över 2500 lampor och det sysselsätter en person på heltid att hålla koll på att alla fungerar.

Innan man drar igång en ny show som man sedan kör ombord i ca 9 månader krävs det en massa förberedelser. Artisterna kommer från hela världen och samlas i Barcelona ca 7 mån innan för att öva och få allt att fungera. Ja det är verkligen som en egen liten värld här. Här byter man om och det finns en massa scenkläder.

Efter teatern gick vi vidare ner på 3:e vån ( som ligger under vatten ytan ) här finns en del personalhytter och båtens tvätteri. Här tvättas alla dukar, handdukar, servetter, personalkläder i maskiner som rymmer 150 kg. Här finns även möjlighet för gästerna att få sina kläder rena.

Sen var det dags att se hur det går till i köket, ja det finns faktiskt 5 olika kök här ombord och här är det hygien och ordning och reda som gäller för att allt ska fungera. Det finns två saker som man är väldigt noga med ombord…. Försiktighet kring brand och hygien, två saker som absolut inte få går fel och som det pratas mycket om.
Vi träffade ett antal matchefer, bla Sous chefen och köksmästaren. Två trevliga Italienare som berättade om livet i köket och dess olika avdelningar.

Ingen tvekan på att det är den här mannen som bestämmer i köket 🙂

Eftersom vi skulle ut i köket var det skyddsmundering som gällde..

Vi fick kika in i de olika kylskåpen där allt är noga sorterat. Det kallaste på -25 grader kallade man för Norge ( ingen match för två nordbor som oss ) J

Sen följde vi hela kedjan i köket där det varje dag lagas tusentals rätter, allt lagas a la minut för att det ska vara färskt och varmt. Just nu förbereds fisk och kyckling för glatta livet. I bageriet bakas bröd och tårtor bakas. I kallskänken görs fantastiska skapelser av en kille från Indonesien och färsk pasta produceras.

Under högtryck på kvällen arbetar 6 personer i disken och det är ett riktigt löpande band där man diskar 1000 tallrikar/10 minuter. Åter igen är hygienen viktig och man har två man som kontrollerar att alla tvättar händerna minst 20 sek från det att man hanterat disk till man ska ut bland gästerna igen.

Ja allt är som sagt var mycket välorganiserat och det är som en myrstack som jobbar här. Men det är klart att det måste vara så om man ska få ett såhär stor båt att fungera mitt ute på öppet hav.

Vi avslutade vår vandring på sushi restaurangen där det bjöds på lite gott…. Ja det här var riktigt kul att se.

Ikväll gör vi Palma, hopps ni hänger på då.
Må så gott 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.