Annawii

MIN FÖRLOSSNINGSBERÄTTELSE ♥

Jag har fått önskemål om att jag ska skriva vår förlossningsberättelse och eftersom vissa delar är lite ”suddiga” har Micke fått hjälpa mig för att kunna ge en så bra bild som möjligt. Detta blir ett långt inlägg eftersom vi hade en ganska lång förlossning i och med att jag blev igångsatt men jag känner att om jag ska berätta så vill jag berätta ordentligt. Ni som inte är intresserade kan ju bara scrolla förbi för jag förstår att inte alla har behov av att läsa om detta men vill ändå dela med mig! Nåväl, det hela började med att jag gick över tiden med nästan tre veckor och efter tre överburenhetskontroller, utan att de såg någon tendens till att jag skulle öppna mig på naturlig väg, bestämde två läkare att jag skulle sättas i gång med zytotec. Så på söndag den 23/10 blev vi inlagda på förlossningen här i Umeå för att påbörja en igångsättning. Vi startade med första dosen klockan 13.30 och sedan fick jag doser med två timmars mellanrum där de kollade CTG och värkar mellan varje dos för att hålla koll på lillans puls och mina värkar. Då det inte hänt så mycket efter de två första doserna dubblade de den tredje och redan efter 10 minuter började det göra mer ont och jag fick feber. Den kvällen fick jag ligga med CTG i fyra timmar eftersom lillans puls var lite för hög (antagligen eftersom jag hade feber) och det var jobbigt då jag hade så ont i ryggen (min molvärk i ryggen var nästan värre än värkarna). Jag öppnade mig dock inget denna dag och det var ett ganska jobbigt projekt att kolla det eftersom lillan trängt ner ända till ”piggarna” (hon hade alltså påbörjat sin väg ut trots att livmodertappen inte var mogen) och kilat fast livmoderstappen, som fortfarande gick bakåt, så de fick rota runt ett bra tag för att känna på den. Kan säga som så att cellprover kommer aldrig mer vara ett problem för mig efter mina undersökningar på förlossningen hehe.
Efter en natt med väldigt dålig sömn på grund av molvärk i ryggen startade vi måndagen med en undersökning som visade att jag inte öppnat mig mer och då togs beslutet att fortsätta med Cytotek. Det blev en väldigt lång dag då jag hade hemsk värk och jag kunde knappt gå så jag låg mest bara och vilade. Hade faktiskt sån pass hemsk molvärk att jag var helt säker på att värkarna startat vid lunch men så var det inte alls, jag hade ”bara” extremt ont i ryggen. På kvällen bad jag om en ”sovdos” eftersom jag anade att jag kanske skulle föda dagen efter och ville kunna sova men för att få det behövde de en bra CTG-kurva på barnet och det tog 6 timmar då det inte riktigt ville sig. Först hade jag feber så då var hennes puls för hög och sedan rörde hon sig så mycket att de tappade kontakt flera gånger. Det var helt ärligt nästan lika jobbigt som förlossningen för jag hade så extremt ont och kunde inte röra mig eftersom jag inte ville att vi skulle tappa kontakten med ctg:t så när jag äntligen fick ta mig upp ur sängen för att borsta tänderna föll jag bara ihop på golvet. Micke fick nästan bära mig in på toan då jag hade så ont men det var värt att ligga i CTG:t så länge för ”sovdosen” tog direkt och jag fick sova tre timmar i sträck vilket jag inte hade gjort på flera veckor. Så om ni blir igångsatta och får sån värk som jag hade – be om sovdos alla nätter för man behöver samla kraft inför själva förlossningen!
Natten mot dag tre fick jag alltså sova tre timmar i sträck, sedan vaknade jag av värk och då fick jag en spruta med bricanyl så att jag därefter kunde slumra i ett par timmar innan det var dags att kliva upp. Vi visste att jag antagligen skulle bli igångsatt ganska tidigt denna dag så vi åt frukost redan vid sex och någon timme senare kom vår barnmorska, som vi hade turen att ha varje dag under vår tid på förlossningen, och undersökte mig. Hon konstaterade då att jag var öppen 2 cm så hon bestämde att vi skulle sticka hål på hinnan, sätta en elektrod på bebisens huvud för att kunna mäta pulsen samt sätta in ett smärtstimulerande dropp på mig för att få i gång värkarna. Jag tror detta var vid 9-10-tiden och själva håltagningen kändes inte alls men jag började få småvärkar ganska snabbt därpå. Hade svårt att sitta och gå men de ville ändå att jag skulle vara uppe för att få i gång förlossningen på riktigt så jag stod upp så mycket jag kunde och satt på en pilatesboll eftersom det var lite lättare än att sitta på sängen. Klockan halv elva beställde vi in lunch för att jag skulle hinna få i mig något innan förlossningen eftersom jag var ganska utmattad men precis då jag fick in min soppa skruvade barnmorskan upp mitt smärtstimulerande dropp eftersom det hade gått en timme. Jag tror jag hann ta två tuggor av min mat och sedan var det bara in på toa för att försöka bajsa (jag kände mig konstant bajsnödig under hela förlossningen, Micke har väldigt roligt åt det nu i efterhand eftersom jag sa ett par roliga saker i lustgasdimman 😉 och på väg upp från toan skrek jag på Micke att ”Nu behöver jag smärtlindring!”. Han fick smått panik så han ringde på knappen och tog mig till sängen så jag skulle kunna ligga ner. 
Det gick otroligt snabbt för mig att gå från de lättare förvärkarna till riktiga värkar så jag var absolut inte förberedd på den smärtan och det enda jag ville ha där och då var något som lindrade den. Undersköterskan som kom in efter att Micke ringt bad mig testa lustgas och jag fick en lite för stor dos första gången så jag blev alldeles snurrig men efter att de ställt in den rätt blev det bättre och jag tyckte att det var betydligt lättare att ta värkarna med den. Jag hade också världens bästa hjälp av Micke med lustgasen för han höll koll på skärmen som visade värkarna så han sa åt mig när jag skulle ta bort den så att det inte blev för mycket. Jag hade dock fortfarande extrem molvärk i både rygg och mage så efter ett tag bad jag om mer smärtlindring och då fick jag sterila kvadlar i ryggen till att börja med. Det kändes absolut ingenting eftersom hon sprutade in dem i en värk och lättnaden efter att hon sprutat in dem gjorde nästan att jag, den största ateisten av dem alla, blev frälst haha. I värken därefter satte hon in dem i magen också och efter att jag fått de sterila kvaddlarna kunde jag ”vila” mellan värkarna och ta dem bättre, vilket jag absolut inte kunde innan då jag hade ont exakt hela tiden. Efter en inte allt för lång stund började de riktiga krystvärkarna komma och just då var min barnmorska ute i korridoren för att meddela att hon skulle bli kvar hos mig (det var måååånga som födde exakt samtidigt) så Micke fick springa ut och säga till att jag var tvungen att krysta. Då kom barnmorskan skyndandes in och mycket riktigt var jag öppen 10 cm och fick börja själva krystarbetet. 
Att krysta var lite krångligt från början eftersom de säger åt en ”krysta neråt, inte bakåt” och vid första värkarna förstod jag ingenting men sedan var det som att kroppen förstod och det gick hur bra som helst. Ont gjorde det dock och efter en stund var jag så utmattad att jag sa ”Nu räcker det, nu vill jag inte mer”, men barnmorskan peppade upp mig och var även noga med att jag skulle byta ställningar vilket distraherade mig och fick mig att fortsätta kämpa på. Jag tror jag kollade på klockan strax innan 13.00 och tänkte att ”hoppas jag är klar vid fem för jag orkar inte mer” men bara en liten stund senare bad de mig ta ner handen och där kände jag början på vår lilla tjejs huvud. Sedan gick det fort och jag fick någon slags urkraft som gjorde att jag orkade krysta dubbelt så länge och jag kände mig nästan som ett vilt djur. Nästa gång jag tittade ner såg jag en liten kokosnöt (ja det var det första jag tänkte på när jag såg huvudet eftersom hon hade så mkt mörkt hår) och vips var hela hon ute. Jag blev nästan chockad över hur enkel sista biten var med axlar och kropp och när de la henne på mitt bröst brast det för mig. Jag bara grät av lycka och gör det även nu när jag skriver detta för det var en sådan magisk känsla. Vips vad det var försvann all smärta, allt illamående och all oro jag känt innan. Det fanns bara kärlek och lycka för både mig och Micke, det var magiskt! 
Efter förlossningen fick vi även se moderkakan, Micke fick klippa navelsträngen och så fick lillan ligga och amma råmjölk medan de undersökte och sydde ihop mig. Jag sprack inte så mycket men hade många ”småskador” som de ville fixa så det tog säkert en timme och när det var klart fick vi äntligen in det där fikat alla pratat om och det var bland det godaste jag ätit. Tänk att ha mått illa i nästan 10 månader plus fött ett barn med en liten macka i magen och sedan helt plötsligt kunna äta utan att må illa – det var ljuvligt! Efter fikat, dusch och ihoppackning rullades vi sedan upp till BB och där slutar min förlossningsberättelse. Vill dock avslutningsvis ge världens största kram och eloge till alla på Förlossningen här i Umeå för vi blev så väl omhändertagna från dag ett och barnmorskan som förslöste mig kommer alltid ha en plats i mitt hjärta – hon var så duktig, varm och peppande. Vi köpte faktiskt en present till henne och choklad för säkert 500:- åt hela personalen för de förtjänar allt och lite till ♥.
Hoppas ni uppskattar min berättelse och fråga gärna om ni har några funderingar!
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anonym

    Alltid kul att läsa förlossningsberättelser och man jämför med sin egen upplevelse ♡ en sak bara, du fick värkstimulerande dropp inte smärtstimulerande 😉

  2. Jenny

    Fint med förlossningsberättelse ju 🙂 O skönt att du lyckades sova innan! Låter så kul det där med kokosnöten, min känsla är att jag inte hade en chans att se när huvudet kom ut, haha 😉 Jag upplevde att mycket av min smärta var i ryggen, körde på med värmekudde kring svanken under dygnet hemma o det va sååå skönt. Är spännande att smärtan dels känns olika mycket men också _är_ olika för alla 🙂 Kram!

  3. Sophie

    Fint att du vill dela med dig? Härligt att läsa? Känner så igen mig när det kom till smärtan i rygg och mage. Jag hade den smärtan vid min tredje förlossning och smärtan var olidlig inget jag haft innan, jag kände att jag ville krysta men kunde inte pga smärtan. När barnmorskan erbjöd sterila kvaddlar tackade jag JA, sedan kom min dotter på två krystvärkar? När det sen var dags med min fjärde förlossning fick jag kvaddlar direkt när smärtan kom och min son var ute inom 1 h? Önskar er en lugn och mysig jul??

  4. Caroline

    Vad roligt att få läsa om hur din förlossning gick till 🙂 Jag skulle gärna vilja ställa lite frågor då jag är extremt rädd för att föda naturligt (andra barnet väntas till våren) och undrar om du har någon mailadress där jag kan nå dig? 🙂 Ha en fin kväll! Kram Caroline

  5. Ida V

    Jätteroligt att få läsa din förlossningsberättelse! Det är så fint att ha kvar och kunna läsa senare. Jag har fått min mammas dagböcker från när jag föddes och tiden efter. Det är riktigt häftigt och känslosamt att få läsa nu när jag själv blivit mamma.