Nu närmar sig nyår med stormsteg och ett tillbehör som vi oftast gör numera är dessa ugnsrostade potatisar som jag brukar kalla ”smashed potatoes”. De är så otorligt goda då de blir mjuka innuti, härligt krispoga utanpå och ser väldigt rustikt vackra ut. Vi brukar servera dem till kalkon på nyår men de passar lika bra till oxfilé eller vegetariskt alternativ såklart!
Ingredienser
1 påse delikatesspotatis
5 klyftor vitlök
Olivolja & smör
Salt
Gör så här:
* Börja med att koka upp potatisen i ca: 10-15 minuter för att få ”fjutt” på tillagningen och för att de ska dra åt sig alla smaker snabbare i ugnen
* Medan potatisen kokar finhackar man vitlöken och blandar den med olivolja, smör och salt i en ugnsfast form
* När potatisen kokat klart häller man av vattnet och häller ner den i formen över oljeblandningen
* ”Smasha” sedan alla potatisar lite lätt med en gaffel och rör om så att alla potatisar blir täckta av oljan
* Låt potatisarna rostas i ugnen på 200-250 grader till de blivit alldeles gyllene (brukar ta runt 1 timme)
* Kom i håg att röra om var 15:e minut och ringla gärna över lite extra smör och olja för att få dem riktigt krispiga!
Bon appétit!
Senaste kommentarer