Annawii

TVÅ ÅR SOM NYKTER & FÖRÄLDRASKAPSTANKAR

Nu har jag varit nykterist/alkoholfri i över två år och det är helt klart ett av de bästa beslut jag tagit i mitt liv. Innan jag vågade ta steget kunde jag följa med och festa ”bara för att” trots att jag absolut inte tyckte om det. Men efter x antal ”snedfyllor”, ångestfyllda ”dagen efter”-dagar (som mot slutet var veckor) valde jag att bli nykterist officiellt och det har i princip bara medfört bra saker. Innan kunde man ju ses som ”tråkig” om man inte drack men i och med att jag gått ut med att jag är nykterist accepterar folk det och det känns så skönt! Extra bra känns det nu när jag ska bli mamma eftersom jag inte alls var mig själv när jag drack utan blev en helt annan person som jag inte kände igen. Micke dricker knappt heller och när han gör det handlar det om ett glas vin eller öl till maten då han också dragit ner på sin alkoholkonsumtion (vi hade väldigt lika, osunda, alkoholbeteenden när vi festade förr) vilket känns tryggt.
Jag dömmer absolut ingen annan, det är upp till varje person att avgöra vad som funkar för dem och många kan ju hantera alkohol vilket jag inte kunde, men för mig känns det rätt att låta vår lilla ”C” växa upp i en näst intill alkoholfri miljö. Högtider ska handla om att umgås med de vi älskar och därför kommer jag be mina nära och kära om ”vita” jular, midsomrar och så vidare när vi firar med lilla ”C”. Jag vet att det inte kommer bli ett problem eftersom de respekterar vårt beslut då de har liknande syn på barn och alkohol och det känns skönt att våga stå för sina principer trots att vi lever i ett väldigt alkoholromantiserande samhälle. Sedan får så klart vår lilla tjej bestämma helt själv om hon vill dricka eller inte när hon fyllt 18 för det kan vi inte styra över men jag hoppas samhället ändrats lite till dess och att det inte är samma alkoholhets då som det är nu!
Hur ser ni på era alkoholvanor och att dricka kring barn?
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dissys

    Jag har total nolltolerans till att dricka kring min lilla dotter. Jag är inte förtjust i alkohol jag heller och vi dricker sällan hemma. Fick bebis i februari så har inte druckit sedan 2014 och är nöjd med det. Det var egentligen inget beslut jag tog att bli nykterist utan det bara hände. Nuförtiden när det är lite fest dricker jag Goda bubblor från god dryck som är ett fantastiskt gott, ekologiskt och alkoholfritt vin. Rekommenderas!

  2. M

    Så bra att du hittat det som funkar för dig! Själv dricker jag ett glas vin eller två till maten när barnen är med men skulle aldrig dricka mig berusad och är heller inte ok med att andra är det när barnen är med. Som tur är finns det ingen i barnens närhet som inte kan hantera alkohol så det är inget problem.
    Märker dock att efter att ha fått barn så tål jag alkohol mycket sämre, blir påverkad snabbare och mår mycket sämre dagen efter och det är det absolut inte värt! Så jag dricker mycket mindre mängder nu. Men avstå helt vill jag inte, vin förhöjer matupplevelsen tycker jag!

    1. ANNAWII

      Ja det känns superskönt!
      Låter som att du med hittat ett bra förhållningssätt som funkar. Jag tycker absolut inte att man ska avstå om man kan hantera det. Då är det ju inga problem!
      Kram

  3. Mia

    Bra beslut! 🙂 Jag slutade dricka när jag blev gravid (såklart) och har inte saknat det ett dugg! Innan dess kunde jag dricka något glas till maten men det var inte ofta. Nu har sonen fyllt 1 år och som det känns nu kommer jag fortsätta undvika alkohol framöver. Det finns ju dessutom så goda alkoholfria alternativ!

  4. Annika Natalie

    Det låter verkligen enormt klokt och moget, Anna! Good for you! Jag känner igen mig i en hel del av det beteende du beskriver, men tack och lov har det mer och mer sjunkit undan med åldern och nu dricker jag väldigt sällan, när jag väl gör det gör jag det med måtta och det medför inga problem. Att dricka med mina barn närvarande skulle jag tycka kändes onödigt, man vet ju aldrig hur alkohol kan påverka en ens om man bara dricker litegrann, och jag skulle inte vilja riskera att bete mig underligt eller omdömeslöst kring barnen.

    1. ANNAWII

      Ja jag är så otroligt glad att jag tog det beslutet, mådde inte alls bra av hur jag blev av alkohol!
      Och du gör helt rätt! Självklart ska man få dricka om man kan hantera det men som du säger behöver man ju faktiskt inte göra det framför barnen då man inte vet hur de reagerar. Vi är ju många som ändras ganska snabbt (jag blev onykter på ett glas vin) och det kan säkert upplevas som märkligt av ett barn.
      kram fina <3

  5. Malin

    Skönt att ni hittat ett sätt som gör att ni känner er bekväma! Jag har aldrig haft några problem med alkohol men har oftast druckit väldigt lite då jag inte sett poängen med det och inte tyckt det varit värt pengarna. Nu kan jag dock tycka det kan vara trevligt någon gång, men jag väljer dessa tillfällen noga och eftersom jag är så lättpåverkad så vet jag att jag inte kan ta mer än något glas vilket känns skönt. Får se hur min inställning kommer bara i framtiden när jag får barn, för ett år sedan trodde jag nästan att jag skulle sluta helt och också välja att inte ha alkohol hemma runt framtida barn, men nu känns det inte lika nödvändigt. Tror det är för att jag undvek alkohol av andra anledningar förut och att jag nu inte känner att det är ångestladdat för jag aldrig blir pressad att dricka eller har behov att vara "ute och festa", vilket är otroligt skönt 🙂 Har du funderat hur ni kommer göra om någon släkting t.ex. skulle vara barnvakt över en helg och skulle vilja ta ett glas vin till maten, skulle det vara okej för dig? Känns lite svårare att sätta kraven på familj när det är hemma hos dom och man själv inte är där kan jag tycka..

    1. ANNAWII

      Ja det känns jättebra och Viktigt att vi hittat ett sätt för oss som båda är med på till 110% :).
      Låter jättebra att du verkar fundera kring det redan och börjar hitta din väg :).
      För mig är det självklart att barnet går först! Om någon ska vara barnvakt åt vårt barn får absolut en person ta ett glas vin till maten men jag ser helst att någon i sällskapet är körduglig samt att ingen blir onykter. Med tanke på våra familjer och nära/kära så kommer det inte vara ett problem, de vet hur viktigt detta är för mig och tycker inte heller att barn ska vara kring alkohol. Och när det kommer till ens barn får man ställa krav tycker jag, sedan kan man inte kräva att andra ska acceptera dem men då får man hitta andra lösningar!
      Kram

  6. Citrin

    Åh jag har ett kluvet förhållande till alkohol egentligen. Jag gjorde alkoholdebut väldigt sent, dels på grund av att jag hade dåliga erfarenheter av föräldrar med kassa alkoholvanor så jag ville inte dricka, dels för att mina föräldrar ironiskt nog (?) var mycket strikta med att låta oss barn dricka. Jag var full första gången någon månad innan min 20-årsdag! Föredrar själv att hålla alkohol till vin vid lugna tillfällen, t.ex. till maten eller när jag och killen kollar på film. Gillar inte att dricka vid fester egentligen, blir ofta för mycket vilket både är svårt för psyket men nu när jag snart är 30 även för kroppen haha! Är ju bakfull i typ tre dagar… :/
    Även om jag inte skulle säga mina föräldrar är/har varit alkoholister så jo, de drack för ofta och lite för mycket, och som tonåring tyckte jag det var otroligt jobbigt. Spelade ofta hög musik för att slippa höra deras sluddrande/gapiga samtal eller opassande konversationer/aktiviteter, HATADE högtider och semestertider… Usch det gör mig ledsen idag, att jag tyckte t.ex. julafton var pest för då var det "fritt fram" att supa. Förmodligen fattar de inte själva hur illa det var för mig – och just det får mig att tänka att om jag själv får barn så måste allt eventuellt alkoholintag ske kontrollerat. Vill inte utsätta någon för det jag fick vara med om, även om det så klart kunde varit mycket värre som för många andra barn idag… Hmm. Svårt det där. Tycker mycket om vin, 1-2 glas till maten, men det ÄR lätt att konsumtionen flippar ur.

  7. Josefine

    Jag tänker helt i dina banor. Jag har varit nykter i över 1 år nu och jag saknar inte alkoholen ett dugg! Just graviditeten var en utmärkt anledning att sluta och nu när vår dotter är här känns det ännu mer väsentligt att inte dricka. Som du skriver, högtider ska alla handla om att umgås tillsammans och är framförallt för barnens skull, då ska de absolut inte behöva vistas i en miljö med alkohol och fylla. Det känns verkligen som att så fort tillfälle ges åker alkoholen fram och jag tycker det är helt sjukt. Man måste kunna roa sig utan, annars är det något fel.
    Älskar att följa dig i din graviditet föresten, och det ska bli superkul att följa dig även när lilla tjejen är här. Stort, stort grattis 🙂

    1. ANNAWII

      Det låter väldigt klokt och självklart ska man kunna ha roligt utan alkohol! Jag hade sällan roligt på riktigt när jag var full, när man har roligt nu är det ju på en sån djup, hjärtlig nivå <3.
      Åh tack fina, stor kram!!

  8. Saras liv

    Jag har inte några problem med att dricka något glas vin eller öl till middagen någon gång på helgen fast barnen är hemma. Festar dock väldigt sällan, är full kanske 2-4 gånger om året. Och då ser jag helst att familjen inte är hemma utan att de åker till makens föräldrar i Dalarna. När barnen var mindre kändes det lättare att vara bakis någon gång, tror inte de förstod eller tänkte på det då. Men nu undrar de ju om mamma plötsligt är sjuk… Alkohol gör mig dock alltid glad, och jag har aldrig upplevt någon riktig snedfylla. Men ja, nu när man har barn så känns det så ovärt. Skönare att få en god natt sömn! Haha!