Anna-Karin Nauckhoff

Så lätt väljer du djurvänliga skönhetsprodukter i mataffären!

Såhär ser det ju typ ut i alla mataffärer när man kommer till skönhetsprodukterna. Kanske köper du ditt schampo hos frisören och duschkräm och bodylotion på någon annan skönhetsaffär. Men kanske vill du bara köpa ett billigt vanligt schampo eller någon annan duschrelaterad produkt..

Ja eller en tandkräm eller tandborste bara.

Produkterna står där i långa rader och det spelar kanske ingen större roll vilken man tar för de kostar alla ungefär samma och fyller samma funktion och har samma egenskaper. Men det spelar roll för djuren om du väljer att flytta handen lite upp, ner, åt höger eller vänster i hyllan. Så lätt, lätt, lätt det är att göra ett val som faktiskt inte kräver att djur har behövt sätta livet till.

Att skönhetsprodukter är Veganska betyder inte att de inte innehåller kött och att man därför som vegan kan äta dem. Det betyder att de inte har testats på djur och inte heller innehåller ämnen som kommer från djur. Innehåller en produkt honung så är den inte vegansk eftersom honung kommer från bin (som inte frivilligt satt sig i en kupa för att snällt producera massa honung till människors schampo). Den kan dock fortfarande kallas cruelty free och därmed inte ha testats på djur.

Det är faktiskt förbjudet att testa skönhetsprodukter på djur i EU numera, det gör dessvärre inte att alla produkter som säljs är djurvänliga. För att en produkt skall få säljas i Kina så MÅSTE den vara djurtestad. Herregud det är så absurt, men iallafall.,. Kina är ju uppenbarligen en stor marknad så därför väljer en hel del företag att låta sin produkt testas på djur innan den säljs i Kina. Så även om du köper ett schampo från L’oreal i Sverige som inte är testat på djur så stöttar du ett företag som betalar för att få sin produkt testad på djur för att kunna tjäna massa pengar på att sälja produkter i Kina. Köper du en tandborste från Pepsodent är ju själva tandborsten inte testad på djur men du stöttar ett företag som tar samma beslut som exempelvis L’oreal.

Även om säkerligen många tycker att djurförsök är okej när det gäller mediciner och sådant (nej, JAG tycker inte det) så tror jag ändå de flesta tycker att det är fel att testa skönhetsprodukter på djur. En kanin som får mascara smetad i ett uppspärrat öga under några dagar eller ett marsvin som får schampo droppat i ett sår under en period känns liksom inte helt hundra. Många stannar dock vid tanken på att det inte är okej och köper likväl den duschkrämen som är billigast just den här veckan eller det schampo man alltid köpt. Gör inte det. Ta ett aktivt val. Även om du inte är redo att ge upp att äta kött (det är inte heller svårt men det kan vi ta en annan gång..) så kan du enkelt göra djurvänliga val i mataffären. Såhär ser det tex ut hemma hos oss:

Schampo, balsam och duschkräm från Barnängen, deo från Dove och tandkräm från Jordan. Slängde in Bobbos badskum där också som är från apoteket och inte mataffären men ändå lätt att hitta och dessutom billigt. Visst kan man ha allt ekologiskt också, fritt från sulfater och aluminium, men om man inte ALLTID orkar anstränga sig utan bara behöver köpa något för att det är lätt så ÄR det verkligen så lätt. Barnängen, Dove och Jordan är alltså inte djurtestade, men likväl enkla att hitta. Kom på att jag glömde ta bild på vår bodylotion från Dove också haha. Men den har vi med.

Djurvänliga skönhetsprodukter hittar du givetvis på många fler ställen, men tänkte fokusera på just mataffären nu. Samma sak gäller förresten diskmedel och tvättmedel m, där är Grumme ett tips.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Vet inte om appen funkar for produkter som saljs i Sverige, men sjalv kollar jag alltid Leaping Bunny innan jag koper skonhetsprodukter. Bra att ha i mobilen nar man aker och handlar 🙂 Nu har det blivit lag aven i Kalifornien att skonhetsprodukter som testats pa djur inte far saljas langre sa det ar lite lattara att navigera hyllorna i affaren.