Anna-Karin Nauckhoff

Regnbågstider på öppna förskolan i Göteborg

Men titta vad fint! Efter att det hade önskats av många personer så kommer det från och med den här veckan nu finnas speciella regnbågstider på två öppna förskolor i Göteborg. Såhär skriver initiativtagarna:

Regnbågstiderna är till för alla regnbågsfamiljer med barn 0-6 år. Med regnbågsfamiljer menas familjer där en eller flera vuxna och/eller barn är hbtqi-personer. Regnbågsfamiljer kan bestå av familjer med ensamstående föräldrar (inklusive frivilligt ensamstående/självstående) eller familjer med två eller fler föräldrar. Med förälder menas fler vuxna/föräldrar än enbart de juridiska föräldrarna/vårdnadshavarna. Alla som lever i en familj där någon i familjen är hbtqi-person är välkomna på regnbågstiderna.

Tiderna är följande:

  • Onsdagar klockan 13-16 på öppna förskolan på familjecentralen Draken i Johanneberg. Start 25 augusti.
  • Fredagar klockan 9-12 på öppna förskolan på familjecentralen Sannegården på Hisingen. Start 27 augusti.

Till en början kommer tiderna att hållas utomhus på grund av covid-restriktioner. På öppna förskolans instagram/facebook kommer det att läggas ut information om vilken plats som är aktuell utomhus.

 

Och innan någon skriver en kommentar nu om att varför skall det exkluderas istället för att inkluderas, varför skall man särskilja barn och föräldrar bara för att föräldrarna råkar vara samkönade, det är ju ingen skillnad, det spelar ingen roll, alla är vi människor, eller vad man nu tänker.. Behövs det verkligen speciella regnbågstider på öppna förskolan?

Framförallt måste det kanske sägas att de här tiderna innebär inte att hbtq-familjer inte är välkomna på övriga tider på öppna förskolan, det har bara blivit lite specifik tid för oss och herregud vad skönt att det har blivit det! Jag personligen kommer inte gå för jag jobbar de tiderna, men när Bobbo var liten och jag var föräldraledig hade det varit fantastiskt att kunna gå!

Och ja, alla är vi människor och lika men vad man inte förstår när man inte är ett samkönat par är hur tröttsamt det är att vara redo att svara på frågor och utöva folkutbildning så fort det kommer fram att barnet har samkönade föräldrar. Det behöver inte vara dumma frågor (även om de absolut förekommer också), utan ibland vill man vara VARA och inte veta att jaha, råkar jag säga något om den andra mamman KAN det bli konstiga blickar och det KAN bli frågor om hur vi gjorde, hur man går tillväga, hur mycket vi betalade, vem är pappan då? (FINNS INGEN PAPPA, finns en donator). Och ja massa andra frågor. Lättnaden i att inte behöva vara redo på det är väldigt skön att få ibland, tex ett par timmar i veckan på en öppen förskola med specifika regnbågstider. Vi är såklart föräldrar på samma sätt vare sig man är i en samkönad eller olikkönad relation, men det är rätt mycket saker som föregår graviditeten som särskiljer oss, skönt att kunna prata med någon om det och andra saker som en annan i en samkönad relation också kanske kan relatera till.

Ja, så jag tycker iallafall att det är jättebra att det har blivit specifika regnbågstider:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.