Anna-Karin Nauckhoff

Psykisk ohälsa och barnlängtan

Woop woop! Helt glömt att säga att det ju finns ett nytt avsnitt av Lesbisk gravidpodd ute på Spotify, iTunes eller vart man nu helst vill lyssna till det:)

Viktigt ämne denna gång, eller ja det tycker jag iochförsig alltid att det är.. men denna gång ett rätt allvarligt dessutom, nämligen psykisk ohälsa i kombination med barnlängtan.
Väljer man att skaffa barn i Sverige och/eller enligt Sveriges regler måste detta föregås av ett psykosocialt samtal, ett slags samtal om det här med att skaffa barn och allt runt det. Vissa blir efter detta samtal nekade att påbörja försök till barn, det kan bero på olika orsaker men en orsak är pågående eller tidigare psykisk ohälsa. Detta samtal behövs då förresten bara äga rum om man använder sig av donerade könsceller, vilket är något av en förutsättning för oss som inte har naturlig tillgång till spermier.

I detta avsnitt medverkar fyra olika personer med olika erfarenheter av psykisk ohälsa och detta samtal, Märkligt nog verkar det bero på vem man möter om man blir godkänd eller ej. Jag till exempel, som blev friskförklarad för min borderlinediagnos för över 10 år sedan och inte har några sådana problem längre skulle ÄNDÅ kunna bli nekad att försöka skaffa barn om jag råkade komma till fel samtalsterapeut. Nu gjorde ju vi inte barn i Sverige så jag har inte haft det samtalet och vet därmed inte hur det skulle ha gått, förmodligen skulle det ha gått bra ändå och jag hade inte mött fel person på fel plats, men det finns de som har den oturen. Medverkar i avsnittet gör också en psykolog som håller i psykosociala samtal och hon berättar lite om vad de går på och sådant. Jamen det är ett sjukt intressant avsnitt! Kanske börjar du både skratta och gråta, det gjorde iallafall jag både när jag förberedde avsnittet, spelade in det och lyssnade på det när det var klart. HÄR har du en direktlänk om du inte känner för att söka upp det någon annanstans:)

Jag pratar förresten också litegrann om mitt tidigare mående så är nästintill obehagligt personlig, eller privat, har inte riktigt koll på vilket som är vad haha, är nog både personlig och privat.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.