Anna-Karin Nauckhoff

Att vara en äldre mamma

Att vara en äldre mamma..

Haha känns så sjukt att ens skriva den rubriken, jag känner mig ju inte som en äldre mamma! Det mest vuxna jag gör utöver att vara gift, ha en familj med hund och tycka om att åka till Thailand på vintrarna är att köpa dyra hudvårdsprodukter. Det hade jag kanske dessutom gjort även om jag inte vore vuxen. Jag är medveten om att jag inte heller ser ut som att jag snart skall fylla 40 år. Jag kan lätt äta popcorn till middag (nej, inte med barnen såklart) och magtröja for life alltså.. Men jaja, nu skulle det inta handla om att jag skall sitta här och bekräfta hur ungdomlig jag är. Faktum kvarstår, jag är både vuxen och eftersom jag var 38 år när Bobbo föddes, en äldre mamma.

Jag är inte någon som valde att bli en äldre mamma för att jag skulle bli klar med karriären först, har ingen direkt karriär att skryta om haha.. (ja förutom min fd burlesque och pin up karriär som jag gladeligen kan skryta om då). Har inte klättrat på några storslagna karriärsstegar. Ville helt enkelt inte ha barn innan, så träffade jag min fru och blev helt plötsligt väldigt inne på att skaffa barn med henne. Innan dess hade jag inte känt någon som helst barnlängtan. Ja och då kunde ju inte jag hjälpa att jag var vad som klassas som äldre..

Jag tror inte att min ålder direkt påverkade hur länge vi fick försöka få mig gravid, den påverkade förmodligen inte heller hur jag mådde under graviditeten (mådde mycket bra) eller hur jag hanterade förlossningen (mitt livs bästa upplevelse). Tror inte heller den påverkade hur min kropp och mitt psyke återhämtade sig efter graviditet och förlossning, för allt gick bra, jag läkte ihop fort och såg rätt snart ut som jag gjorde innan graviditeten, lite smalare bara. Kanske påverkar åldern hur jag hanterar sömnbrist men vet inte, känner folk som är mycket yngre än mig men verkar lika trötta ändå.

Alltså kanske överdriver jag nu, så himla gammal är jag ju inte. Kanske är det mer nyblivna pappor som är 65 som har svårt att hänga med i sina barns tempo.. Allt är ju individuellt såklart. Ålder påverkar vissa saker, personlighet och individ en hel del andra.

Största nackdelen med att få barn när man är lite äldre tycker jag är att jag inte kommer finnas med under lika stor del av hans liv. Det är ju liksom rätt kört att bli gammelfarmor till exempel.. Om inte han och sedan även hans eventuella barn blir föräldrar i väldigt låg ålder.. Den andra nackdelen är att jag inte riktigt har lika lång tid på mig att skaffa fler syskon till honom som om jag hade fött honom när jag var 25 år istället. Nu vet jag inte ens om jag vill ha fler barn, ibland kan jag tycka att jag vill men oftast att nä det räcker gott och väl nu. Det är lite jobbigt att det är ett val jag måste ta rätt snart innan det är för sent. Glada nyheter då att Carina Berg som är 44 år och Carolina Gynning som är 43 år båda är gravida. Då kanske jag också har några år extra att fundera på.

Sedan finns det också klara fördelar med att vara en äldre förälder. Huden är mycket lösare vilket innebär att man kan vara en lämplig klätterstege att hålla sig i när man lär sig stå och så. Dessutom använder jag mycket omedvetet typiska gubbljud när jag gör ansträngande saker vilket har lett till att även Bobbo hör det när han ställer sig upp eller bär något, haha oerhört gulligt!

Jag är för egen del väldigt glad för att min barnlängtan slog till sent. Dels var jag inte alls redo tidigare i livet och dels för att jag inte vill vara förälder tillsammans med någon annan än Carro.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.