Anna-Karin Nauckhoff

Blir barnen empatilösa nu?


Alltså jag tänker en del på vad det blir för bieffekter för barnen av Corona. Inte vad de som haft Corona kan få för konsekvenser, även om jag i konspiratoriska ögonblick absolut kan gå loss där också. Men jag menar rent socialt, och jag tänker framförallt på de små som inte har börjat i förskolan ännu.

Går barnet på förskolan eller i skolan så får det ju socialt umgänge där, men de barnen som är hemma med en eller flera föräldrar går ju liksom miste om den biten nu. Det känns fel att gå på öppna förskolan och träffa barn i grupp med deras föräldrar, iallafall när det är inomhus. Rytmik, babysim och andra slags barnträffar går även de bort. Kanske kan man träffa en vuxen med ett barn utomhus men det blir ju inte alls samma umgänge som det skulle ha blivit om man kunde ses fritt, både inomhus och utomhus. Dessutom kan det bli den märkliga grejen att folk flyttar sig om barnet kommer mot dem på till exempel en lekplats.
Äldre släktingar och ibland släktingar över huvud taget kan inte lyfta upp eller krama barnen utan måste även de hålla sig på avstånd.

Jag säger inte att restriktionerna är fel, jag bara undrar vad det kommer ge för konsekvenser i framtiden? Kommer barn som är små nu ha svårare med empatin när de blir äldre för att de inte lär sig att umgås tidigt i livet? Kommer de alltid hålla sig på distans från andra för det var så de lärde sig när de växte upp? Alltså Bobbo har ju till exempel inte lärt sig att han skall hålla sig på distans från folk, men om detta fortsätter under lång tid så kanske han gör det och många andra har kanske redan gjort det.

Och så tänker jag att barn överlag får mer skärmtid nu i dessa tider och små barn som får det kanske inte får det helt fritt utan att någon förälder är med och kollar men för de lite äldre så är porr likväl bara ett klick bort. Det är så nära! Och det kryper ner i åldrarna att man ser det och det är en så himla jobbig utveckling som det behöver göras något åt. Så är orolig för att empatin skall bli skev där också.

Samhället kan ju bli helt förfärligt av det här om det inte hålls koll på, det skrämmer mig.

Önskar för övrigt att man kunde gå på museum som vanligt och hänga på barnavdelningarna på bibliotek också. Oh livet, bli som vanligt nu bara!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.