Anitha Schulman

Är mamman en förebild eller galen? Ställa in julen, för eller emot?

 

Ställa in julen för eller emot? Det är frågan som flitigt debatterats i sociala medier den här veckan. Eftersom Lisa och John Henderson precis har gjort det. De tyckte ungarna blivit för otacksamma förväntar sig mycket men blir måttligt roade av ansträngningen. Som näsbränna för deras högmod så ställde föräldrarna helt enkelt in julen.

Eller inte helt… De kommer baka och laga mat, pynta granen etc. men pengarna som de skulle köpt julklappar för skänker de till välgörenhet istället. Till de som verkligen uppskattar det – de får.

Kan någonstans tycka att det finns en vettighet i det. Själv märker jag att det här med presenter totalt har eskalerat. Allt ifrån barntidningar på helgen med någon ”lite gåva i” till kläder och pyssel. Samt en och annan dålig-samvete present på en utlandsresa eller liknande. Som bloggare kan man jag dessutom ”få presenter” varje dag i veckan om jag vill. (Nej jag vill inte)! Så det blir ju lite löken på laxen det här med julafton.

Penny önskar sig ett skärp och en ring i julklapp. Det är vettigt. Vet inte om hon en kommer uppskatta mer? Hon kan ju få hjälpa till att öppna våra. Om vi ska ha några dvs.

För ska vi skänka bort allt? Får dagligen mail om välgörenhetsprojekt som borde uppmärksammats.

Till exempel skulle jag kunna skänka en hel del till det här: Calle är från Farsta och kan vittna om ett och annat.

Untitled1

Barnfattigdomen i Farsta-området är högre än det nationella snittet. Enligt Rädda Barnens årsrapport för 2013 lever över tiotusen barn mellan 0 och 17 år i Farsta i ekonomiskt utsatta hushåll. Dessa barn behöver kanske inte svälta, utan det handlar om en allmän brist på resurser och de konsekvenser det får för deras självkänsla. För många av dessa barn är inte vinterskor eller hela kläder en självklarhet. Deras föräldrar (majoriteten ensamstående mödrar) tvingas ofta välja mellan lagad mat och förnödenheter. Omständigheter som får till följd att julen inte firas alls i vissa hem.
#FARSTAKLAPPEN ger oss chansen att hjälpa barn som bor söder om Söder. Köp en julklapp till ett rabatterat pris, få den inslagen vid klappstationen i Farsta Centrum och välj sedan vilket barn som skall få ta emot din julklapp, ett barn som annars inte skulle få någon. Tillsammans kan vi se till att alla barn får en riktig jul.

Anmäl dig direkt HÄR! Så kopplar vi samman dig med ansvariga.

Eller det här kanske?

F5ED52D5-8947-4C6C-8BA8-A05434CBF092

ABBA har skänkt alla royalities för låten Ciquitita till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Ju mer vi lyssnar, desto mer pengar skänks. Det enda du behöver göra är att trycka på play och sätta låten på repeat: pressplaytogive.com #pressplaytogive #unicef #chiquitita

Eller kan man göra både ock? Borde man göra allt man kan?

Dessutom så kastas jag mellan frågeställningen. Ska det vara lätt att ge eller ska det vara en ansträngning? Så man får hjärta i välgörenheten på ett annat sätt. Får man fixa sig ett bra samvete av minimal ansträngning eller spelar inte det någon större roll? Är det likvärdigt att dela ut mat på ett härbärge som att låta ABBA skänka royalties?

Bara ATT man gör något. Eller. Vad är viktigt?

Så mycket att diskutera. Julklapp för eller mot? Välgörenhet hashtag eller härbärge?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bea

    Håller med och är impad av familjen som inte köper klapparna av den anledningen utan ger till välgörenhet. Klart alla kan göra nåt, vi i Sverige är väldigt priviligierade och det är dåligt att bidra till en kultur där ”mycket vill ha mer”. Solidaritet är viktigt och även tacksamhet över det man faktiskt har.

Comments are closed.