Anitha Schulman

Gör ni egen barnmat?

Tom Allan börjar ju precis äta smakportioner och nu börjar ju den här frågeställningen man måste ställa sig. Ska man syssla med detta själv?

Känns ju som att Livsmedelsverket har stenkoll på vad som finns i butikerna och kraven på barnmat måste ju vara superhård. Hur vet man att det man köper och puréar är nyttigare än ”köpebarnmat”? Jag menar en purjo exempelvis kanske inte går igenom lika mycket kontroll som en barnmats burkpuré.

Varför skulle det möjligtvis vara nyttigare bara för att man kokar och mosar själv? Eller är det känslan av att det är ekologiskt och närproducerat som är viktigare? Blir aldrig klok på det här och är alldeles för lat för att sylta, safta, purèa och frysa in. Förlåt. Men berätta gärna varför jag har fel. Jag kanske måste ändra mig.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sarita

  Glömde säga, i början körde vi vego och när han var 6 mån började vi köra kött eller fisk i babycooken. Ägg kokar jag separat men mixar i. Smör eller färskost mixar jag i på slutet efter jag hällt av överflödigt vatten. Jag kör alltid 3 grönsaker (potatis, morot, palsternacka, grönkål, spenat, majrova, pumpa, tomat, paprika, haricots verts, champinjon, kronärtskocka, etc etc. Kör efter säsong – vad som är säsong ser du på priserna) grönsaker tar jag alltid färska. Kött eller fisk skär jag i portioner på 40-50 gr och fryser in. Sen tinar jag en bit över natten i kylen varje dag. Senaste tiden, han är snart 1, har jag även i lök, persilja, basilika etc ibland. Och ja, det är väldigt motiverande när de vill ha, men om han spottar ut maten 2-3 dagar i rad, kör burk. Det är inte värt att lägga tiden om de inte vill ha 😉

 2. Sarita

  Först provade jag att göra egen mat för att alla sa att det var så lätt och för att jag hade önskat och fått en svindyr babycook som babypresent. Men han åt jättedåligt av den hemlagade maten och bra av burkmat. Speciellt Semper och Hipp. Då körde jag burkmat, tills i somras då han började matvägra, då började jag prova hemlagat igen. Nu äter han bara hemlagat. Spottar ut burkar när jag testar (på semestern). Och det är inte särskilt svårt med en babycook som man bara kan ställa i maskinen. Och väldigt tillfredställande när han slukar alla möjliga grönsaker 😉 Blanda mycket smör, färskost eller grädde i, de blir som galna! Vår babycook är från Philips men min svägerska har Beaba och den verkar minst lika bra.

 3. Linda / Snigeln Harald

  Angående nyttigheten vet jag inte, jag tror säkert de köpta burkarna är riktigt bra – men det som väger in för mig (som själv är rätt matgalen) är SMAKEN. Tycker industriell barnmat smakar så jättekonstigt och luktar illa. Den som man gör själv vänjer ju dessutom barnet till att så småningom övergå till helt samma som resten av familjen. Med första barnet gav jag rätt mycket burkmat, eftersom jag själv aldrig gjorde mat på den tiden, men nu, med tredje barnet, så skulle det bara vara extra besvär att släpa hem skild mat till babyn, när jag ändå måste fixa middag till alla andra, och har en massa råvaror hemma.

 4. Linda M

  Min son är precis lika gammal som din, och det här med mat är lite jobbigt måste jag erkänna. Jag tänkte göra precis som förra gången, laga lite själv men köra mest på burkmat, om lillen accepterar det då såklart. Men så kom det ju en forskningsrapport häromveckan, 8 av 12 stavmixrar släpper ifrån sig kemikalier vid användning!? Har ni läst? Känns ju inte alls bra att laga egen mat om man nu använder sig av just en sån! Hur tänker ni andra kring detta? Jag ska slänga min och har nu köpt en blender istället..

 5. jessica

  Det är enkelt att laga eget 🙂 Man gör bara det man själv och storasyskon äter. Laxfile, kokt potatis och broccoli(tips ha frysta grönsaker hemma som är bevisat lika bra som färska) kan kokas allt tillsammans utan salt och sen mixar man det med smör tex. En köttfärssås kan man bara lägga en liten del åt sidan med köttfärs som får koka i tomatsås och pasta med vitlök, oregano, paprikapulver i. passa på att sticka till honom en grönsak eller potatis när ni själva äter. Det är inte så att man behöver stå i timmar för det är så lite mat som räcker till så mycket. Frys det i bullformar på en tallrik och sen förvara i plastpåse 🙂

  Jag har för mig att jag vill att barnet ska äta bra hela uppväxten och att det är lättare om det är smaker man är van vid, barnmatsburkar är så fega i sin kryddning och smakar alla likadant och det ska man ju inte äta resten av livet. Bättre att börja med hemmets smaker direkt 🙂
  och sen älskar jag att burkmat finns, det blir en och annan här hemma eller på stan också

 6. Pernilla

  Jag står inte på ruinens brant och är inget kontrollfreak. Det blir burk när det passar och sen får bäbis äta vår mat när det passar. Gjorde samma sak med storasyster. Man gör som det passar en bäst. Samma som med sömnmetoder. Min dotter har sovit själv, hela nätter och även hos andra i släkten sedan hon var 6 månader. Hon är trygg och självsäker. Upplever att föräldrar som har barn som sover i deras säng och vaknar fem gånger per natt till de är fem år är väldigt kvicka med att berätta att vi som kört sömnmetod har skapat otrygga barn. Jag tror att man ska göra det som känns bäst för sin egen familj när det gäller barnen. Mat och sömn är viktigt så gör det som känns bra i magen.

 7. Eva

  Har i stort sett bara burkmat till min ettåring. Funderar på att göra mer själv, men inte för att det är nyttigare utan för att spara lite. Är dock ganska lat och bekväm och burkarna är så praktiskt (och hon gillar dem).

 8. stina

  Jag tycker att det är skitjobbigt är fixa barnmat själv och blir provocerad av alla som säger att det är ”så enkelt”. Det är ju hur mycket fix som helst och de gånger jag gjort ett ambitiöst försök har det totaldissats av den unge herren. Jag älskar färdigmat och lägger hellre den tiden på att hänga med min son.

 9. Cia

  Göra maten själv är mycket billigare, godare och väldigt enkelt. Jag har gjort den mesta maten till mina två barn, har oftast gjort ”storkok” som räckt ett par dagar så jag slipper hålla på så ofta. Köpeburkarna innehåller väldigt mycket vatten. Men de är väldigt praktiska och bra om man inte är hemma och har tillgång till kylskåp.

 10. Jennie

  Hej
  Jag hade tänkt göra maten själv eftersom det är både billigt och enkelt. Speciellt i början när det räckte med lite poatis, morot och smör typ. Så det gjorde jag och det går ju snabbt som attan och kostar nästan inget. Sen när det blev lite mer ’avancerad’ mat gjorde jag också men när det blev nobben var och varannan gång kändes det lite segt att ha stått där och kokat fisk och potatis osv. Hade redan börjat med burkar när vi var ute för de kan ju vara i rumstemp. tills de är öppnade. Sen blev det mer och mer burkar för även om det inte behöver ta tid och vara svårt att göra egen mat så är det väldigt enkelt att köpa ett gäng burkar på ICA varje vecka. Så min pojke fick helt klart mest burkmat innan han började äta samma som oss.

 11. Maria

  Har alltid gjort egen barnmat, eller snarare som en del i övriga familjens mat, inget konstigt, Jag lagar ju liksom mat endå, minskar bara på kryddningen, tar ingen tid och kan inte se att det skulle vara svårt eller osäkert på något sätt. Jag gjorde vanlig husmanskost, De äter det mesta och har alltid gjort så, och har inte varit mer sjuka än andra barn i dagisåldern, fullt normala barn, hoppas jag i alla fall 🙂 aldrig haft problem med matvägran och så, vi äter ju alla samma saker men i olika tappning om du förstår. Favoriterna här är och har alltid varit, palsternacksmos och blomkålsmos

 12. kattdagis

  Näringsmässigt är det säkert inte någon större skillnad egentligen. Eller det är klart att vitaminvärden och dylikt ökar och gifter minskar om det är ekologiskt eller helst egenodlat (men ekologiskt finns ju på burk också). Men den största skillnaden som jag upplevde med min son var att han ville ha smak i sin mat och barnmatsburkarna är ju tyvärr väldigt intetsägande. Det var inte förrän vitlök, örter, citron etc fick ta plats som han ville äta riktig mat egentligen. Nu vet jag inte, men kan tänka mig att eftersom jag ammade fram tills han fick smakportioner och sen riktig mat, att just den typen av smaker kan ha gått över i modersmjölken så att det kändes mer bekant och därmed godare. Om man gett ersättning kanske barnet inte är lika petigt. Men jag vet som sagt inte. Vi gav honom samma mat som vi åt och saltade till oss i efterhand så det var inte jobbigare att slänga ner grejerna i mixern och sen ha att ge. Vi använde faktiskt gamla barnmatsburkar att frysa in mat i, tips!

 13. Linnéa

  En anledning till att laga egen mat kan ju vara att egen barnmat kostar en bråkdel av vad burkarna gör. Med storkok blir det inte en så stor kraftansträngning och jag tror att hemlagat ofta smakar bäst. Det gör även att barnen vänjer sig vid de smaker och rätter som familjen i övrigt äter. Rent näringsmässigt är burkar säkert alldeles utmärkt. Man gör det som funkar bäst i familjen. Man är inte en bättre mamma för att man lagar all mat själv. Det är ett val av många.

 14. mila

  Det smakar bättre! Testa själva! Köpeburkar smakar likadant oavsett smak… Mina barn vägrade dessa. Johanna Westmans Första och Andra mosebok är underbara. Enkla och så goda recept!

 15. Nina

  Hej!

  När mitt första barn skulle börja äta vanlig mat så köpte jag i stort sett bara burkar till henne. Det kändes bekvämt och enkelt, men framförallt så kändes det säkert, att hon skulle få all den näring hon behövde. Att laga egen mat kändes krångligt och riskabelt. När det var dags för lillasyster att äta så tänkte jag på samma sätt, tills det upptäcktes att hon var allergisk mot den stärkelse som finns i nästan alla burkar. PANIK! Alltså, jag fick verkligen panik, hur skulle det här gå? Inte skulle jag kunna garantera att den mat jag lagade skulle innehålla allt hon behövde, och jag såg framför mig att jag stod hela dagarna framför spisen för att laga maten till henne, och vem har tid med det när man även har en vild treåring? Men jag började googla, och köpte Johanna Westmans första och andra mosbok och insåg ganska snabbt att det inte var så svårt att laga egen mat, det tog inte alls så lång tid, och framför allt, det smakar så mycket bättre (inte så konstigt kanske, det är ju väldigt få färdigproducerade rätterna a la Findus som är goda, så varför skulle brukarna vara det?). Så det blev ingen katastrof, tvärt om, nu får jag nästan dåligt samvete för att inte storasyster fick lika god mat som liten.

  Så om någon så burkfrälst som jag var kan ändra om helt så rekommenderar jag alla att prova. Om det inte funkar för dig så är ju bukmat alldeles utmärkt, kan inte se att storasyster fått några men av det:)

 16. elin

  Jag tror absolut att köpe-barnmat är precis lika nyttiga och kanske till och med nyttigare än hemmagjord mat (just på grund av att, som du skrev, barnmat är ju så noga kontrollerad). Men själv gör jag all mat själv och det är verkligen inte svårt, faktiskt mycket enklare och smidigare än vad jag hade kunnat tro 🙂

Comments are closed.