Anitha Schulman

Barn och restaurang

Jag blir galen på restauranger som inte är barnvänliga och jag blir galen på lite för stora barn som inte är restauranganpassade. Ju tidigare man börjar desto lättare blir det. Klart att man kan strunta i det när trotset är som värst och det bara är totalkaos för ALLAS trivsel och stressnivåer. Men gud vad nytta barnen har i framtiden att kunna uppskatta och ”föra” sig på restaurang. Det är dessutom upp till personalen att få familjer att känna sig välkomna i större utsträckning. Klart man inte behöver gå på en Michelinrestaurang  med sin tvååring. Men man ska inte heller känna sig förvisad till snabbmatskedjor och ge barnen sämre och onyttig mat bara för att man inte känner sig bekväm i restaurangmiljö. Det är rent av diskriminering.

I Stockholm finns det så många bra restaurangalternativ för familjer. Taverna Brillo, El Taco Truck, Riche, TGI, Vapiano, Flippin’ Burgers etc. Barnfamiljer äter dessutom tidigare än par etc så man behöver inte oroa sig för att få sin middag förstörd av barn om man nu inte uppskattar det. Det borde också restaurangerna tänka på att ha en familjesittning mellan 17.00-20.00 så om man nu inte har barn och bokar däremellan informera om det. Samt underlätta för familjer att komma då. Det är ju en win win för alla.

Ha kritor och papper till hands om så krävs. Vara snabba på att få in barnens mat, så alla blir nöjda och glada inte så svårt. Men görs alldeles för sällan.

Dessutom ni restauranger som säger ”att ni älskar barn men hatar barnvagnar” ni kan skita i att skriva det och skita i att ta gäster med barnvagns barn. Hellre förbud än stönig personal som har nolltolerans mot barnvagnar. Om man har en liggdel till sin barnvagn borde det vara mer än okej att ta med till bordet. Basta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Jag har aldrig kommenterat på en blogg tidigare, men nu kunde jag inte låta bli. ”Om man har en liggdel till sin barnvagn borde det vara mer än okej att ta med till bordet.” – är det dummaste jag har hört! Ofta finns det inte plats för barnvagn precis intill bordet, vilket innebär att bordet bredvid dig ofrivilligt får ha en barnvagn rakt i stolsryggen. Absolut INTE OKEJ. Sen finns det regler kring brandgångar etc också vilket innebär att du absolut inte får ställa en vagn i gången då det hindrar framkomligheten. Ännu värre är de föräldrar som låter sina barn springa omkring i en fullsatt restaurang vilket gör att personalen måste gå zickzack för att inte tappa något eller bli påsprungna av en unge. Vill man ha med små barn ser man till att ha koll på dem för det ska inte restaurangpersonalen behöva. Vill man ha barnvagn med sig – då ringer man i förväg och FRÅGAR om det är OK och om det finns plats.

  2. Sandra

    Håller med. Har dragit med mina ungar ut på restauranger och matställen sen de var pyttisar. Den ene är lugn och den andre sjövild men det har funkat jättebra! Man sitter fint och gapar inte. Jättespännande att få beställa sin mat och dryck själv också när servitören kommer. Tyvärr är inte alla föräldrar inne på det spåret och man har fått många middagar ute förstörda av ouppfostrade, skrikiga ungar och helt slappa föräldrar. Barn som (stora barn typ 5,6,7-åringar) som klättrar på möbler, skriker att maten är äcklig, springer omkring och pillar på grejer.. Inte barnens fel att deras föäldrar inte bryr sig om att visa ungarna hur man beter sig men tyvärr är det ju dom man blir irriterad på.

  3. sandy

    Tror du på riktigt att man måste ”restauranganpassa” småbarn?? 🙂 🙂
    Förlåt att jag säger det, men du säger verkligen så otroligt konstiga saker. 🙂

    1. Ami

      Ja, vi formar och ser till att barnen anpassar sig till samhället i alla avseenden, att kunna föra sig på restaurang är nödvändigt om ens föräldrar rör sig i de miljöerna. För övrigt är det otrevligt att tala om för en annan person vad som är konstigt att säga och inte.

  4. mimo

    Bra förslag om sittning 17-20 för familjer!
    Varför förstår inte Restaurangägarna att det finns en hel del pengar att göra på familjer. I alla andra delar av världen har de ju fattat det, det är välkomnande och barnvänligt med glassmaskiner, barnhörna med film, roliga egna färgglada menyer till barnen, en massa leenden och ”are you okey here?” personal som hjälper till, säger att det inte är någon fara om något blir utspillt osv osv osv
    Varför är Sverige så bakom? Hur många miljoner går inte till hamburgerjättar bara därför familjer känner sig ovälkomna att spendera en tusenlapp på någons ställe..? Så jädra dumt

    1. Marie

      Varför ska en restaurang vara en lekplats? Har ni så hemma också? Att barnen leker när det skall ätas? Inte konstigt att barn inte lär sig uppföra sig på restaurang när det skall lekas när man äter, stör mig sjukt mkt på föräldrar som drar fram Ipads, telefoner etc när barnen börjar bli kinkiga. Gärna med ljud på så att alla hör vad som händer i spelet/filmen etc. Var för ett tag sen ute på en fin restaurang för att äta skaldjursplatå med min man, tyvärr förstördes hela besöket av att vi tvingades sitta bredvid en familj med två ungar som levde rövare och ingen av föräldrarna brydde sig heller utan lät dom hållas! Det funkar liksom inte att sätta igång en diskussion med en 2-3-åring om att äta upp, sitta fint, inte skrika etc om man aldrig fått lära sig att på restaurang äter man, inte leker! Detsamma gäller tunnelbana och buss, inte heller en lekplats! Tack och lov man har vuxna barn som fått lära sig tidigt att äter man leker man inte!

  5. Sandra

    JO men det ar just det som ar problem, ”halla en god kommunikation” med en tva aring fungerar batter i skrift an i realiteten, man far liksom forvanta sig att det kan ga at helvete utan minsta forvarning pa tva blanka sekunder.

  6. claudia

    Jag jobbade extra som servitris under gymnasiet och jag älskade när det kom in stökiga ungar för det innebar att man kunde kugna ner dem, vilket i sin tur resulterade i att man fick en massa dricks från andra gäster i ren tacksamhet att man fick tyst på ungen.

    Övning ger färdighet, och självklart ska barnen få följa med på restaurangbesöken, men det är föräldrarna som bär huvudansvaret att hålla en godkommunikation med sitt/sina barn om vad som gäller vid besöket.

Comments are closed.