Anitha Schulman

Rör inte min kompis

20140930-131457.jpg

Jag har nu bloggat i nio år på kända och anonyma plattformar. När jag var anonym kunde jag lätt mästra och tycka ditten och datten om olika saker utan att behöva tänka på några konsekvenserna för det. Det var spännande och farligheten kunde kittla. Nästan som att vara som en maskerad budbärare. Som for omkring utan att folk visste att jag var hon. Jag var ganska ung och dum ärligt talat. Min empati kanske inte var fullt utvecklad och därav inte heller ett konsekvenstänk.

Oftast var det ganska harmlösa saker jag skrev men ibland blev det oschysst. En gång kom en kollega på jobbet fram till mig och sa att hon blivit ledsen för det jag skrivit om henne. Jag blev helt mållös först. Hon hade ryckt av mig masken. Jag var avslöjad och ville fly ljuset hon satte i ansiktet på mig. Jag flackade med blicken och spelade först oförstående.
Hon sa att hon hade listat ut att jag var hon bakom bloggen och att inlägget jag skrivit var riktat till henne. Jag blev så oerhört skamfull. Vågade knappt titta henne i ögonen. Tog bort inlägget och bad om ursäkt så många gånger så att det nästan blev jobbigt åt andra hållet. Jag tänkte på vad jag gjort och hur oschysst det var. Hur fegt av mig att bära sig åt på det sättet. Syftet var kanske aldrig att såra utan snarare att tycka obehindrat. Mitt låtsasliv hade gett mig konsekvenser i mitt riktiga liv och det kändes helt annat än bra. Dessutom var det jag gjort både mobbing och kriminellt. När allt blev verkligt så gick det plötsligt att benämna i sådana ordalag. jag var ingen superhjälte jag var bara en lort. Inget jag var stolt över.

Jag la ner bloggen. Startade upp en ny med min egen identitet. Nu började folk plötsligt anonymt hacka på mig. Jag fick verkligen smaka på mitt eget gift och det smakade riktigt illa. Det var både sårande och förlamande. Vissa saker var illasinnade mellan raderna, andra var direkta. Vissa var konkreta hot. Hur som helst så var allt bara oerhört utmattande. Så utmattande att jag var tvungen att stänga ner bloggen, för jag kunde inte motivera mig själv längre att självvalt vara så hatad

Två gånger har jag polisanmält konkreta hot som varit riktade mot mig och min familj. Men ingenting har hänt. Jag förutsatte nästan det. ”Visst kan man tycka att ger man sig in i leken”. Men det äringen lek utan på riktigt och mina lekkamrater har jag själv inte valt. Inga lekar blir speciellt kul om någon bara vill förstöra dem genom att vara elak. Det drabbar då alla.
Det var kanske det jag inte insåg när jag själv bloggade elakheter och tyckte om människor som blev sårade. Jag var bara en uppviglare till skit inget annat. Jag borde vetat hut och det fick jag. Men vissa får aldrig det och fortsätter mobba. Vissa blir så mobbade så de inte orkar leva längre och då är det väl inte längre kul att retas heller antar jag?

Ibland önskar man ju när man läser vissa kommentarer att man kunde skicka hem en Robert Aschberg till alla möjliga med en mikrofon uppkörd i nyllet. Så de förstår vad de gör. För de kommer aldrig lyssna på mig om jag pratar med dem. Men nu finns det ett riktigt skydd mot nätmobbning och jag kommer jobba tillsammans med mySafety ett bra tag framöver för att markera att det inte är okej att vara ett rövhål i online.

Jag ska förklara kortfattat:
mySafety jobbar mot nätkränkningar samt ID-kapningar på sociala plattformar. Näthat täcks dessvärre inte av din hemförsäkring som det kanske borde göra. Men mySafety’s nätkränkningsförsäkring: DigitalSkydd jobbar på samma sätt som dem i princip.
När du blir kund så gäller din försäkring för dig och alla hemmavarande barn, då kan du alltid nå mySafety genom ett journummer. Du kan ringa om någon i familjen blir mobbad på nätet, hotad eller ha fått sin identitet kapad. Journumret är öppet dygnet runt, året runt.
När du kontaktar mySafety kommer dem hjälpa dig vidare, du behöver bland annat göra en polisanmälan för att det ska bli ett försäkringsärende. Du måste alltså ringa 114 14 och göra en anmälan via telefon, mySafety kan hjälpa dig om du känner dig osäker på hur du gör det. Därefter sätter de in resurser för att kartlägga ärendet och arbetar för att radera det publicerade innehållet. Försäkringen innehåller även en möjlighet till juridisk hjälp.

Bra va! Man kanske tycker att sånt här inte är nödvändigt och att folk borde skärpa till sig i stället. Jo absolut men fram tills dess, så får man alltså möjligheten att skicka ut en micro-Ashberg om man behöver.

 

Inlägget är i samarbete med MySafety.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.