Anitha Schulman

När man talar om trollen…

En av flera bilder från SOS-Barnbyars kampanj Guilt Trip Sunday. Foto: Sven Prim

 

Herregud igår blev det dramatiskt. Calles hiss på jobbet var trasig så jag var tvungen att gå upp för fyra trappor gånger. Inte så farligt i sig och inte det som var dramatiskt.

Men senare på lunchen inne på Zara så fick jag en svettning värre än Lill-Babs i slutet på hennes scenshow. Vet inte om det hängde ihop med trappromenaden. Men något hände. Jag läckte svett, var helt glansig. Trodde på riktigt att jag skulle svimma. Men samlade mig och insåg att det bara var ett blodsockerfall i samband med en sammandragning. När jag kom ut på gatan så kom ett ”litet plask” mellan benen som gick igenom byxorna. Sammandragningarna ökade. Jag kom tillbaka till Calles jobb och gick upp för trapporna igen. Tog lite toapapper i trosorna för att kunna avgöra om det fortfarande sipprade vätska och det verkade helt klart vara så. Satte mig och tog det lite lugnt men sammandragningarna kom tätare. Sist var det ju exakt likadant! Fick någon typ av vattenavgång, i alla fall klar vätska som landade på badrumsgolvet. Sen kom hon ju två veckor senare.

Men det är ju svårt att avgöra om det var ”skarpt läge” eller ”bara” som sist. Försökte vara så cool som möjligt. Kände mig inte nervös. Men ringde till BB-Sofia och de tyckte vi skulle komma in. De mätte sammandragningarna och det är helt klart förvärkar. Så någon slags indikation var det. Men jag var inte öppen och de kunde inte spåra någon mer vätska. Det verkade var en större flytning av något slag. Myz. Men det händer ju jättekonstiga grejer där nere nu på sluttampen så inget är ju direkt förvånade.

Sen fortsatte sammandragningarna resten av dagen men upphörde någon gång i natt. Nu håller jag tummarna på att det tar två veckor till (som sist) det skulle passa bäst tidsmässigt.

 

Imorgon kommer kampanjen för SOS Barnbyar som jag och Penny medverkar i. Den har ju varit ganska kontroversiell medialt och folk har både förfasats och förbarmas. Flera argument mot, tycker jag på riktigt är ganska märkliga då fokus har flyttats från kampanjens syfte till ett fritt spelrum att häckla ”kändisbarn” med personangrepp och kalla oss mammor för ”mediakåta”. För mig var syftet självklart. Så här hade mitt liv som hem och föräldralös i Indien sett ut ifall jag inte haft turen att adopterats.

Att sätta in Penny i den situationen för att göra detta verkligt blev otroligt drabbande, i alla fall för oss. Hur skulle man inte kunna vilja hjälpa eller bry sig?!

Jag hörde bl.a att Anders Timell tokdissade kampanjen parallellt som den hänger på hans arbetsplats Riche det var inget annat än pinsamt. Varför man använder kända mammor/barn var ju just för att få ut det i sociala medier och öka spridningen. Jättebra grepp och sätt.

Det är ju inte meningen att Sigge Eklund ska ”känna något” när han ser bilder på Tess Merklers barn. Då han inte följer henne på Instagram. Det här är till Tess följare, som redan har ett band eller mina följare. Som redan har skapat en relation till mig och PennyInstagram. Jag förutsätter att någon som inte har en relation till oss inte heller behöver reagera.

Klart man får ha olika åsikter om saker och ting men vilka hjälpkampanjer skapar debatt och får folk att formulera en åsikt? Många gånger är hemskheterna så påtagliga så man bara viker under blicken och går därifrån. Ju längre bort problemen är ju mindre ansvar tar man.

Sen argumenten att man ”borde hjälpa i Sverige först” är bara ytterligare en ursäkt att inte ta sitt ansvar. Att leva på soptippar och sortera batterier förkortar liv för barn. Inga barn i Sverige kommer någonsin leva i närheten av sådana förhållanden undertiden det är vardagen för miljontals barn. Åsikter hjälper föga ifall de inte kommer med en handling. Det räcker inte att hashtagga #bringbackourgirls etc. Att flytta in det orimliga i vår värld och göra det rimligt är ett kraftfullt grepp. Kan inte tycka något annat. Det handlar om vad man gör som medmänniska. Så hjälp. Det kostar så lite och genererar så mycket.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefine

    Men vänta här nu. Vart har Alex dissat en familjemedlem? I podden försvarade han Anithas beslut om medverkan rakt igenom så det känns väldigt orättvist att uttrycka er så om honom ifall det är podden ni syftar på? Oavsett så har ju fortf var o en rätt till sin egen åsikt.

  2. Sandra

    Biggan, kolla vilken medial uppmärksamhet och spridning kampanjen har fatt pga att det ar ”kandisbarn”!Tror du det hade blivit samma om man hade använt ”äkta” fattiga barn fran soptippar och i slummen? Jag tycker det ar fint att Anitha staller upp for ett sådant andamal, Jag ser 100 ganger hellre Penny i detta sammanhang , and pa en bio premiär med goodiebag.

  3. Sofie

    Jag är som många andra tveksam till denna kampanj, men tycker att även om ni med det ni har gjort ”bara” får en enda människa att skänka pengar så är det värt det, då har ni gjort skillnad! För det handlar om att få folk (mig själv) att reagera på det vi ser, tycker du beskrev det väldigt bra i ditt inlägg!

    Önskar er all lycka till inför den kommande förlossningen, väntar med spänning och nyfikenhet. Har själv ett par veckor kvar tills vår första knodd kommer, tycker det är fantastiskt med er som väljer att dela med er om graviditet och förlossningar.

  4. Emelie

    Jag är lite dubbel till den här typen av kampanjer. Det är absolut helt fel att kalla dig och andra som vill hjälpa att göra världen bättre, så jag menar verkligen inte att lägga någon skuld på dig eller någon annan som deltar i kampanjen. Dock kan jag hålla med kommentaren här ovan att det finns redan barn som är utsatta för detta på riktigt, så det borde inte finnas ett behov att använda barn i Sverige till denna kampanj. Det finns massa fruktansvärda äkta bilder på detta fenomen. OBS! Jag vill verkligen poängtera igen att jag inte tycker det var fel av dig och andra att ställa upp! Hoppas du förstår hur jag tänket och inte tar illa upp. Då ber jag om ursäkt!

  5. Biggan

    Det finns väl gott om ”äkta” fattiga barn på soptippar och i slummen som man kan plåta för ändamålet. Finns ingen anledning att klä ut svenska barn för detta.

  6. Hannah

    Så spännande med alla signaler om bebisens ankomst, skickar många tankar till dig.

    Dessutom; fantastiskt att du deltar i kampanjen! Att sitta och kritisera den för att man myst in sig i någon bekväm mediaposition ger väldigt dålig eftersmak. Jag har otroligt svårt för denna (i mina ögon) vill vara-elits åsikter om er kampanj. Kan bara tänka mig hur sårande det är när det dessutom kommer från släkten.

    Skit högaktningsfullt i sådant, du är otroligt inspirerande!

  7. Lisa

    Word!
    Om det är ngn gång man ska och kan exponera sina barn så är det väl just i detta syfte! En jätte bra kampanj som får andra människor att stanna och och tänka till. Förstår inte hur Alex kan dissa en annan familjemedlem så öppet! Otroligt dåligt! Att kalla er för mediekåta är dessutom väldigt skrattretande. Bra gjort Anitha och ni andra som ställt upp på denna kampanj! Kram

  8. Lina

    Penny är så vacker, precis som sin mor. Otroligt viktig kampanj. Så onödigt att kritisera den. All heder åt er modiga mammor som var med och gjorde kampanjen möjlig.

  9. Anna

    Anitha, jag tycker att det är modigt av dig, och alla de andra föräldrarna vars barn medverkar i kampanjen, att ta ställning och våga utsätta er för detta. Håller med dig om att det inte räcker med att hashtagga saker, även om alla sätt är bra att försöka hjälpa. Och jag skäms å Alex Schulmans vägnar när han uttrycker sig så fruktansvärt korkat. Är det några som exponerat sina barn i tid och otid på bloggar och tidningsomslag så är det ju han och hans fru. Osympatiskt och rent igenom dumt att dissa en familjemedlem på det sättet.

Comments are closed.